Home page
Haber Menüsü


 
Ekonomide daralma
 
Kriz Şubat ayının sonunda çıkmasına rağmen enflasyon dışındaki hemen tüm beklentiler son derece kötümser gözükmektedir.
 
Erhan Aslanoğlu
 
27 Nisan—  Türkiye ekonomisinin yaşadığı Şubat krizinden sonra başlayan konjonktüre ilişkin ilk veriler yavaş yavaş gelmeye başladı. Bunlardan birisi, Merkez bankasının Şubat ayı iktisadi yönelim anketidir. Her ay tekrarlanan bu ankette, imalat sanayinde faaliyet gösteren 600’e yakın firmaya üretim, yatırım, stok, ihracat, satış ve enflasyon gibi birçok beklentisi sorulmaktadır.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kriz Şubat ayının sonunda çıkmasına rağmen enflasyon dışındaki hemen tüm beklentiler son derece kötümser gözükmektedir. Örneğin, sanayi dalındaki genel gidişat ve stokların durumuna ilişkin beklentiler ağır bir resesyonun yaşandığı 1999 yılından daha kötüdür.
       Sanayi dalında genel gidişat konusunda bir ay öncesine oranla daha iyimser olanların oranı Şubat ayında sadece yüzde 6’dır. 2000 yılı Nisan ayında yüzde 50’lere ulaşan bu rakamın 1999 yılında aldığı en düşük değer ise yüzde 15 civarındadır.
       
SANAYİ ÜRETİMİ VERİLERİNE BAKALIM
       Şubat ayına ait diğer bir veri sanayi üretimine ilişkindir. DİE’nin açıkladığı verilere göre Şubat ayı sanayi üretimi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5.3 gerilemiştir. Petrol ürünleri dışında hemen tüm sektörlerde önemli oranda gerileme mevcuttur.
       Makina ve teçhizat üretimi bir yıl öncesine göre yüzde 25.4 daha azdır. Bu veri, ekonomideki yatırım talebinin de ciddi boyutta azalmaya başladığına işaret etmektedir. Türkiye ekonomisinin uzun süreli büyüme ve daralma dönemlerinde yatırım talebi, tüketim talebinden çok daha etkin olmaktadır.
       
OTOMOBİL SATIŞ RAKAMLARI DA GELDİ
       Mart ayına ilişkin verilerden birisi Otomobil satış rakamlarıdır. Toplam talebin öncü bir göstergesi olan otomobil ve hafif ticari araç satışı Mart ayında yaklaşık 10 bin civarında gerçekleşmiştir. 1993 yılından bu yana en düşük Mart ayı satışı 20 bin civarında olmuştur. 1999 yılı Mart ayı satışı ise 27 bin olarak gerçekleşmiştir. Mart ayı verilerine ilişkin ilk sinyal, ekonominin 1994 ve 1999 krizlerinden daha derin bir daralma yönünde olduğudur.
       
KAPASİTE KULLANIM ORANLARI
       Mart ayına ilişkin açıklanan ikinci veri ise kapasite kullanım oranlarıdır. Toplam kapasite kullanım oranı yüzde 72.4, özel sektör kapasite kullanım oranı ise yüzde 61.8 olarak gerçekleşmiştir. Piyasa sinyallerini çok daha iyi yansıtan özel sektör kapasite kullanım oranıdır. yüzde 61.8 olarak açıklanan veri, son yılların en düşük rakamıdır.
       Örneğin, Ağustos 1999 depreminin yaşandığı ay gerçekleşen özel sektör kapasite kullanım oranı yüzde 65 civarındadır. Son kriz sonrası imalat sanayinin yaşadığı daralmanın depremden daha sert olduğunu izliyoruz. Sektörel bazda baktığımızda hemen tüm sektörlerde kapasite kullanımı önemli oranlarıda düşmüştür. yüzde 50.8 olarak gerçekleşen makina ve teçhizat sektörü kapasite kullanımı, yatırım talebinin Mart ayı içinde de azalmaya devam ettiğine işaret etmektedir.
       Otomobil satış ve imalat sanayi kapasite kullanım verileri Mart ayı sanayi üretiminin çift rakamlı bir daralma ile sonuçlanacağına işaret etmektedir. Sonuç olarak, 2001 yılında ekonomideki daralmanın yüzde 6 ‘nın üzerinde olma olasılığı yüksektir.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları