Home page
Haber Menüsü


 
Piyasalar için yaz tavsiyeleri
 
Piyasaların kaderini belirleyecek tek bir soru var: Batı önümüze kaç dolar atacak? Çünkü, piyasaların öyle karlar, enflasyonun düşmesi, vb gibi etkenlerle ilerlemesi imkansız. Bunların bu sene olmayacağını biliyoruz.
 
Atilla Yeşilada
 
23 Nisan—  23 Nisan’ların en sevdiğim tarafı -başta oğlum olmak üzere- tüm küçük canavarların erken saatte cebirle yataktan çıkartılıp, servislere doldurulmaları ve okul bahçesinde en az iki saat benim ilkokula gittiğim günden beri formatı ve içeriği değişmeyen töreni izlemek zorunda bırakılmaları.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özellikle sizin mahdum veya mahdumeyi ketenpereye getirip bir gece önce geç yatırmışsanız, veledin hakikaten canı yanıyor ve eve döndükten sonra “sinema, Akmerkez” gibi bir takım taleplerle gününüzü zehir edemiyor. Atalarımızın dediği gibi, şeytan azapta gerek.
       
HÜKÜMETLER İÇİN DE GEÇERLİ
       Bu atasözü hükümetler için de geçerli, onlara hiç tatil yaptırmamak lazım. Ne zaman ki bir başbakan ya da Cumhurbaşkanı elinde dosyalarla bir tatil geçirse, hayatımızı zehir etmek için yeni politikalar keşfetmiş olarak geri döner. Politikacıyı hep yorgun ve soruşturma altında tutacaksın ki, topluma zararı olmasın.
       Bizimkiler de bugün Ankara’da Türk Telekom’un akibetini tartışacaklar. Onlar bir çözüm araya dursun, biz artık yavaş yavaş bu yaz için portföy kurmaya başlayalım.
       Piyasaların kaderini belirleyecek tek bir soru var: Batı önümüze kaç dolar atacak? Çünkü, piyasaların öyle karlar, enflasyonun düşmesi, vb gibi etkenlerle ilerlemesi imkansız. Bunların bu sene olmayacağını biliyoruz. Piyasalar ancak Batı’dan gelen cukkanın etkisiyle gider, ya da çöker. Ne kadar çok yabancı kaynak gelirse, o kadar sert bir çıkış yaşarız.
       
İKİ SENARYO VAR
       Para konusunda iki senaryo var. Artık IMF ve Dünya Bankasının bize takriben 11 milyar dolar civarında yardım yapacağını biliyoruz. Bu rakam fiyatlara yansımış durumda, üstelik de yeterli değil. Çünkü IMF parası, yedek akçe mahiyetinde, bütçe finansmanında kullanılmaz. Dünya Bankası parası ise iki yıllık bir süre içinde gelecek.
       Bu kötü senaryo. İyi senaryo ise, IMF ve Dünya Bankası yardımının üstüne Japonya ve G-7’den para gelmesi. Sayın Derviş -konuşmasına göre- 17 milyar ila 20-22 milyar dolar arası kaynak bekliyor. Bu da iyi senaryo. Hatta akıl almaz derecede iyi bir senaryo, çünkü eğer G-7 ve Japonya da Türkiye’ye borç verise, geçen sene Eylül’den bu yana tüyen yabancı finansal yatırımlar geri döner.
       Bir aşama sonra, özellikle enerji sektörüne yabancı doğrudan yatırımlar da yağmaya başlar, 21.ci Yüzyıla 4.cü viteste gireriz.
       
PEKİ NE OLUR?
       Birinci senaryoda ekonomi ve piyasaların akibeti az-çok şöyle olur: IMF ve Dünya Bankası parası Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerini büyütür. Yaz aylarında artıya geçen cari denge ile birlikte, döviz arzı artar, TL hafif değer kazanır, en azından değer kaybı durur.
       Ama, faizler belirgin bir şekilde düşmez, çünkü Hazine yaz aylarında itfa edeceği 20 katrilyonun üstündeki iç borcu hala iç piyasadan karşılamak zorunda. Faizlerin düşmemesi demek, ekonomik canlanmanın gecikmesi demek, bankaların içinde bulundukları zor durumun devamı demek.
       Bu senaryoda, portföyüme çok az döviz koyarım. Bir miktar hisse senedi de bulundururum, ama sırf riski yaymak için. Borsa’nın bu şartlar altında çok fazla çıkacağını düşünmemek lazım. Paramın büyük bölümünü ya kısa vadeli bonolara, ya da TL mevduata plase ederim.
       
TAM BİR BOLLUK YAŞANIR
       İkinci senaryoda, tam bir bolluk yaşıyoruz. TCMB rezervleri hızla artıyor, TL değer kazanıyor. TCMB fazla dövizi alırken TL basıyor, ve faizler düşüyor. Bankacılık sistemi toparlanıyor, ekonomi canlanmaya başlıyor.
       Bu senaryoda yine dövize pek fazla yer yok. Paranın bir kısmını çıkan fırsatlardan yararlanmak için repoya, ama büyük kısmını hisse senedi ve uzun vadeli bonolara plase ediyoruz.
       
REFORM BAŞINA YARDIM
       Peki, hangi senaryo mantıklı? Bence, ikincisine daha yakınız, ama G-7 yardımının gelmesi yaz ortalarını bulabilir. Ben bu satırları yazarken, başta Almanya, Japonya ve ABD olmak üzere G-7 yardım işini ciddi ciddi tartışıyordu, ama henüz kesin bir karar alınmamıştı.
       Bir grup ülke, Türkiye’de yavaş yavaş ivme kazanan reform hareketini desteklemek için hemen yardım yapılmasını savunuyor. ABD yönetimi ise, Ankara’nın piyasaların güvenini kazanacak reformları yapmadan yardım yapılmaması düşüncesinde. Önümüzdeki haftalarda Ankara reformları çıkartmaya devam eder de bankacılık rehaibilitasyonunda kayda değer bir yol alırsa, ABD bile ikna olabilir.
       Ya da, reform başına yardım yapabilirler. Yani, yap reformunu, al paranı yöntemi. Eğer Ankara’nın geçen haftaki hızla yola devam edeceğini düşünüyorsanız; Portföy II. Yoksa Portföy I...
       23 Nisan hepinize kutlu olsun.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları