Home page
Haber Menüsü


 
Piyasalar da yanlış yapar!
 
Kimbilir belki de tüm yabancı yatırım bankalarının ve rating kuruluşlarının olumsuz rapor verdiği Türkiye, Soros’un “piyasalar her zaman yanlıştır” felsefesi ile krizden sıyrılıp, çıkış yolunu bulacak.
 
Murat Yeşildere
 
23 Nisan—  Geçen haftanın manşetlere fazla yansımayan ilginç bir gelişmesi, George Soros’un yardımcılarının Devlet Bakanı Kemal Derviş’i ziyaret etmeleriydi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  1992 yılında İngiltere Merkez Bankası’nı “mat ederek”, Avrupa Para Birliği’nden çıkmasına sebep olması ile ünlenen ve dünya üzerinde bir yıl içinde milyar doların üzerinde gelir eden ilk insan olan yatırımcı George Soros’un kurmaylarının bu ziyareti bize de yoğun gündemden biraz olsun uzaklaşma fırsatı verdi.
       
GEORGE SOROS KİMDİR?
       1930 yılında Macaristan’da bir Yahudi çocuğu olarak doğan Soros, 2.Dünya Savaşı’nı Alman işgali altındaki ülkede geçirdikten sonra 1947 yılında İngiltere’ye göç etmiş. Soros’un hayatının akışını değiştiren ise London School Of Economics’e (LSE) girerek filozof Karl Popper’ın öğrencisi olma fırsatını yakalaması oldu.
       “Mutlak doğrunun” kendilerinde olduğunu iddia eden tüm totaliter rejimleri ve ideolojileri inkar eden Popper’ın bu felsefesini detaylandırdığı “Açık Toplum ve Düşmanları” adlı kitabı Soros’un günümüzde finans piyasalarında elde ettiği başarısının olduğu kadar, kurucusu olduğu “Açık Toplum Enstitüsü”(Open Society Institute) aracılığıyla desteklediği eğitim ve demokratikleşme hareketinin de temelini oluşturuyor.
       
MUTLAK DOĞRULAR
       Soros, finans piyasalarındaki başarısını, Popper’ın “mutlak doğru”nun olmadığı söylemi yardımıyla ekonomi teorisinin temellerinden biri olan “arz ve talebin piyasada kesiştiği” iddiasını sorgulamasına bağlıyor. Soros, piyasalarda arz ve talebin kesişmesini değil de alıcı ve satıcıların beklentilerinin kesişmesini baz alarak yatırım kararlarını vermeye gayret ediyor.
       Belki en ilginci de, Soros, fiyatların oluştuğu piyasanın “her zaman haklı” olduğu değil de tam tersi piyasa dinamiklerinin sonucunun her zaman “yanlış” olacağı varsayımıyla yola çıkıyor.
       
SOROS TÜRKİYE’DE
       Ülkemizin içinden geçtiği zorlu dönemde yapılan bu ziyaretin arka planında bize son derece önemli gelen bazı başlıklar da gizli. Tarihi olarak gidersek, Devlet Bakanı Kemal Derviş de bir LSE mezunu ve Karl Popper ve felsefesinin pek de yabancısı değil.
       Diğer taraftan Soros da Türkiye’nin pek yabancısı değil. Soros son yıllarda sermaye piyasalarımıza yaptığı yatırımlar kadar, yatırım yaptığı şirketlerin “kurumsal olarak yönetilmemesini” ve özellikle de “hissedar haklarının korunmamasını” uluslararası basına (The Wall Street Journal) kadar taşımasıyla da tanındı.
       Soros, yatırım yaptığı T.Tuborg şirketinin yönetim kurulunda temsil edilme hakkını kullanamamasından ve aynı şirketin faaliyeti dışında olarak, bağlı bulunduğu grubun bankasına iştirak etmesinden şikayetçi olmuştu. Soros’un eleştirilerinin önemli bir kısmı da, “kağıttan kaplana “benzettiği ve kurumsal yönetim ilkelerini empoze etmekte zorlandığı iddia edilen Sermaye Piyasası Kurulu’na yönelikti. Bu çerçevede “devlette şeffaflığın ve hesap verilebilirliğin” altı çizilerek savunulduğu ekonomi programının başmimarına yapılan bu ziyaretin önemli bir destek olarak algılanması da bize mümkün geliyor.
       
ÇIKIŞ SİYASİ REFORMLARDA
       Yaklaşık bir yıl önce Davos zirvesinde Başbakan Ecevit ile yaptığı görüşmede “siyasette yapılması gereken reformların”, Türkiye’nin en önemli konusu olduğunu iddia eden George Soros’un kurmaylarının Kemal Derviş’e bu dileği tekrar dile getirmelerinden de doğal bir şey olamayacağı inancındayız.
       Zaten ziyareti gerçekleştiren isimlerden birisini eski İnsan Hakları Örgütü başkanı olan ve halen Soros’un “Açık Toplum Enstitüsü”nün başında bulunan Aryeh Neier olması, ziyarette en az finansal konular kadar siyasi ve sosyal konuların da tartışıldığını gösteriyor.
       
“DEVALÜASYON OLMAZ !”
       Arşivimizde Soros ile ilgili rastladığımız diğer ilginç bir nokta ise, geçtiğimiz Aralık ayı başında George Soros’un “hükümetin ve Merkez Bankası’nın agresif bir strateji benimsemesi şartı ile” Türkiye’deki krizin devalüasyona yol açacağına inanmamasını açıklamış olması idi.
       “Şartlı” yapılan bu açıklama ile ilgili yorum yapmaktan ziyade, 1969 yılından 1995 yılına kadar yönetimini üstlendiği Quantum fonu yıllık ortalama yüzde 34 getiri elde eden Soros’un kurmaylarının önümüzdeki dönem için de benzer bir strateji uygulanmasını tavsiye etmiş olabilecekleri yakın bir ihtimal gibi gözüktüğünü söyleyelim.
       Özetle her yıl bağımsız medya, demokratikleşme ve insan hakları için ortalama 400 milyon dolar para harcayan 71 yaşındaki bu Macar asıllı Amerikalının “içgüdülerine” kulak vermek ve Kemal Derviş’e yapılan bu ziyareti önemsemek gerektiği inancındayız.
       Kimbilir belki de tüm yabancı yatırım bankalarının ve rating kuruluşlarının olumsuz rapor verdiği Türkiye, Soros’un “piyasalar her zaman yanlıştır” felsefesi ile krizden sıyrılıp, çıkış yolunu bulacak.
       
BIKMADAN SORUYORUZ!
       Soruyu değiştirip değiştirip, hep aynı şeyi soruyoruz: Programı Meclis komisyonlarında savunan ve milletvekillerinin sorularına Meclis kürsüsünden cevap vermek zorunda bırakılan Kemal Derviş’in ekonomideki doğrudan yetki alanı neden genişletilmiyor ?
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları