Home page
Haber Menüsü


 
WEBANİ’nin israf faturası: 1.5 trilyon $
 
Bu işle başa çıkmanın tek yolu dış kaynak bulmanın yanında hızla güven sağlamak. Eğer yatırımcı Ankara’ya güvenirse, uzun vade kağıt alır, daha düşük reel faiz talep eder. Yok güvenmezse, o zaman çok canımız yanar.
 
Atilla Yeşilada
 
20 Nisan—  Haftanın modası, israf faturası yayınlamak. Toplum olarak “ahh, biz ne yaptık” diye göğüs dövme sürecine girdik ya, tabii buna bir de rakam iliştirmek lazım ki, bizim gibi saf insanlar olayın vahametini daha iyi kavrasınlar. TOBB tarafından yapılan araştırmaya göre, son 10 yılda devlet 195 milyar dolar israf etmiş.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Buna bu hafta esnafa dağıtılan 400 trilyon dahil mi, çok merak ediyorum. Başka kaynaklar kötü yönetimden doğan faiz faturasını 400 milyar dolar olarak belirlemiş. Vay, Anadolu, sen neymişsin, be? WEBANİ, Türkiye ekonomisinin hep bir buzdağı olduğuna inanmıştır, yani görünen kısmı, görünmeye kısmına göre çok ufak. Ama, meğer, burası Çamlıca’daki TV kulesi gibiyimiş. Tepeden baktığında iğne ucu kadar, ama uzunluk 100 metre....
       İşin kötüsü, bu rakamlar WEBANİ’nin ortaya koyacağı GERÇEK israf faturası yanında Lada araba gibi kalıyor. Bu millet, son 10 yılda sünnet düğünlerinde dansözlere serpiştirilen dolar-marklara 300 milyar (1993 dolar/mark paritesi kullanılarak hesaplanmıştır), pavyonlarda gönderilen yanar-dönerlere 185 milyar, bir gecelik zevkler için mankenlere hediye edilen lüks arabalara 130 milyar, beyaz zehire 500 milyar...yani nereden baksanız toplam 1.5 trilyon ve 357.846 dolar heba etmiştir. Küsurat, babamın beni okutmak için harcadığı para, adam olamadığıma göre, o da uçtu gitti.
       
AZİZ NESİN KURUL’A BAŞVURURDU
       Türkiye’nin en sorumlu toplum örgütleri ve basını ciddi sorunlara böyle yaklaştığı sürece, WEBANİ gibi gariban köşe yazarlarının mizah yaparak para kazanması son derece zordur. Rahmetli Aziz Nesin yaşasaydı, Rekabet Kurulu’na başvururdu bu haksız rekabeti engellemek için.
       Bu tip araştırmalarda kullanılan yöntem, halk arasında “teyzemin tekerlekleri olsaydı, Mercedes otobüs olurdu” yöntemidir, hatta bazı politik kültürü bizimki gibi insan sevgisine ve tasavvufa dayanmayan barbar Batı toplumlarında “demagoji” olarak da nitelendirilir.
       Mesela diyorum, bunlarla uğraşmak yerine Türkiye’yi içinde bulunduğu bataktan kurtarmak için ne kdar dış kaynak gerekli onu hesaplasak daha iyi olmaz mı? WEBANİ, kendisini toplumun gerçek sorunlarına adamış bir köşe olarak bu tip ciddi araştırmalarla geçiriyor gecelerini.
       Ve şu sonuca varıyor: Çok keskin bir jiletin sırtında yürüyoruz. Ben size bir kaç rakam vereyim de korkun, ve niye esnafa dağıtılan 400 trilyoncuğa bile isyan ettiğimizi anlayın.
       
TOZLU İSKELETLER ORTAYA ÇIKTI
       Kasımdan bu yana yaşadığımız ikiz kriz, Ankara’nın gardrobunda saklanan bütün tozlu iskeletleri ortaya döktü, gerçek açıklar ortaya çıktı. Bunlar şöyle
* İç borç: 50 milyar dolar.
* Bu yılın dış borç ödemeleri: 9 milyar dolar.
* Görev zararları: 15 milyar dolar.
* Fondaki bankaların zararı: 5 milyar dolar.
       Toplam, 80 milyar dolar ödenecek borç var yani. Hazineci arkadaşlar, 50 milyar dolar olarak gösterdiğim iç borç stoğunun devalüasyondan sonra aşındığını söyleyebilirler, ama bizde yayınlanan değerler sadece nominal değerlerdir, iç borcun bugüne indirgenmiş değeri ilan edilenin hep çok üstünde olmuştur, verdiğim rakam bu faktörü de göz önüne alıyor. Bu borcun kazasız-belasız ödenmesinde iki faktör çok önemli:
* 1.Kağıt talebi.
* 2.Vade ve faiz.
       Bugüne kadar, banka ve yabancı yatırımcılar Hazine’nin artan borç stoğunu pek de şikayet etmeden finanse ettiler. Yani, itfadan dönen fonları yine Hazine kağıdına yatırdılar. Bu tutum devam ederse, işimiz kolay.
       Ama, ya bankalar artık Hazine kağıdına yatırım yapmak istemezlerse? O zaman dışardan gelen kaynağın önemli bir bölümü iç borcu itfa etmekte kullanılacak, ve faiz ödemelerine para kalmayacak.
       Dışardan yeterli kaynak gelmediği bir senaryoda ya para basarak ödeyeceksiniz, ya da “morataryum” ilan edeceksiniz. Değerli basınımızın “yine bankalara rant sağlanıyor, Hazine soyuluyor” diye feryat-figan reddettiği bankalara dövize endeksli ve uzun vadeli Hazine kağıdı verme planı bu riski önlemek içindir.
       
VADE VE FAİZ KONUSUNA GELELİM
       İkinci konu ise vade ve faiz. Vade ne kadar uzun olursa, bu zor senede bütçeye binen yük o kadar az olur. Yani, bu borcun maliyeti yılara yayılır. Ekonominin yüzde 3 küçüldüğü değil, yüzde 5 büyümesi beklenen 2002 yılında faiz ödemek daha kolay olur.
       Faiz de çok önemli. Eğer bu borcu şu andaki faizlerden finanse ediyorsanız, yıllık maliyet takriben 24 milyar dolar olur (yüzde 30 dolar faiz), yok 2000 yılı başındaki faizlerden öderseniz, 10 milyarla atlatırsınız. Bunlar çok endişe verici rakamlar, çünkü dikkat ederseniz, anapara ödemekten bahsetmiyoruz burada, bu borcu “döndürmenin” maliyetinden bahsediyoruz. Eğer, borcu ufaltamazsanız, bu parayı her sene ödeyeceğiz.
       
GERİ DÖNMEYECEKSE....
       Ekonomide çok basit bir denklem vardır: Eğer iç borc faizi, vergi gelirlerinin büyüme oranından daha yüksekse, borç artar. Düşükse, azalır. Yılın ilk üç ayında, vergi gelirlerinin artış hızı NEGATİF (İşTim ödemesini bütçeden çıkartarak hesaplıyorum), ama reel faizler yüzde 30’larda. Bu ortamda, iç borcun kısa sürede ödenemez hale gelmesi riski çok yüksek.
       Bu işle başa çıkmanın tek yolu dış kaynak bulmanın yanında hızla güven sağlamak. Eğer yatırımcı Ankara’ya güvenirse, uzun vade kağıt alır, daha düşük reel faiz talep eder. Yok güvenmezse, o zaman çok canımız yanar. Esnafa, çiftçiye-işçiye bol keseden para dağıtmak herhalde pek güven uyandırıcı bir unsur değil.
       Eğer para ulufe olarak dağıtılıp geri dönmeyecekse, millet Hazine’ye niye borç versin? Keriz mi?
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Burçin Mavituna'nın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Artunç Kocabalkan'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Ozan Tarman'ın bugüne kadar ntvmsnbc'de yayımlanmış tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları