Home page
Haber Menüsü


 
Güven sağlanmalı
 
bu faiz oranlarıyla ekonomi yönetiminin reformları tamamlamaması durumunda, daha fazla satış yapması çok zor. Yani, ya reformlar yapılıp piyasada güven sağlanacak, ya da faizler yükseltilecek.
 
 
3 Nisan—  İhale sonucunu iki şekilde yorumlayabiliriz. Olumlu açıdan bakıldığında 500 trilyonluk minimum satışın iki katı bir satış yapılmış, faiz de çok fazla yükselmemiş; yüzde 150 bileşik...

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Son günlerde dövizde yaşanan ciddi artışa rağmen bu kadar teklif ve bu kadarlık faiz, Hazine için gerçekten başarılı. Haftasonundan bu yana yüzde 25 devalüasyon varken ve hala dövizin önü açıkken yatırımcıların bu faizi kabullenmesi hala ülkeye olan inancı gösterir.
       İkinci bir açından bakıldığında da yapılacak yorum şu: Önümüzde daha 4 ihale var. Bu ihalede 1.8 katrilyonluk nominal teklifin 1.4 katrilyonu karşılanmış. Bundan sonra gelecek olan tekliflerin giderek azalacağı ve satış miktarının da giderek artırılacağı düşünülürse, bu ihaleden sonra olduğu gibi, faizlerde bir yükseliş beklenebilir.
       Dolayısıyla, bu faiz oranlarıyla ekonomi yönetiminin reformları tamamlamaması durumunda, daha fazla satış yapması çok zor. Yani, ya reformlar yapılıp piyasada güven sağlanacak, ya da faizler yükseltilecek.
       
ARTUNÇ KOCABALKAN’IN İHALE ÖNCESİ YORUMU
       
İhaleden almak ya da almamak
       Nisan ayı ihale programı herkesin beklediğinden farklı geldi. Hem ihale sayısı beklenenden fazla hem de borçlanma miktarı. Hazine 5 adet ihale ile 1,3 katrilyonluk itfa (vadesi gelen borç ödemesi) rakamına karşılık 2 katrilyonu biraz aşan borçlanma yapacak ya da yapmaya çalışacak.
       Yeni borçlanma programında net olarak gözüken nokta 27 Haziran bonosu için yapılan ihaleye bireysel yatırımcıdan gelen ve tam olarak doyurulmayan 7,3 katrilyonluk talebin bu ay Hazine tarafından kullanılmak isteneceği.
       Anımsarsak ihaleye gelen çok çok büyük teklife karşılık sadece 2,9 katrilyonluk satış yapılmıştı. İhaleden sonra bireysel yatırımcı biraz da 1994’deki süper bonoyu anımsayarak faizin yüzde 190 bileşiklerden yüzde 100’e kadar düşmesine neden oldu. Bugün ise faiz, ihale olmasına rağmen yüzde 135 bileşik dolayında.
       Peki, ihalede ne olacak ?
       Önce unutmamamız gereken bir nokta var ki o da tüm ihalelerin tek fiyat ihalesi olacağı . Bunun anlamı yatırımcının vereceği tek kararın ihaleden minimum hangi orandan almak ya da almamak kararı olacağı. Unutmadan söyleyelim bu yazıda yapılan değerlendirmeler sadece ihale ve sonrasındaki birkaç günlük vadeyi içermektedir sonrasını değil.Hem zaten daha uzun vadeyi tahmin etsek adımız falcı olur başka şey değil...
       Şimdi olasılıklara bir bakalım; iyimser senaryoda siyasilerin ve meclisin hızlı çalışması ile oluşacak müthiş olumlu hava ile hızla yüzde 100 bileşiklere inen bono bileşikleri görebiliriz..
       Bu seçeneği güçlü gören yatırımcının ihalede bir miktar yükseliş olabileceğini hesaba katarak ihaleye 27 Haziran bonosunun birkaç puan üzerinden girmesi mümkün olabilir. Bizce bu oran hesap edilirken yüzde 140 bileşiğin çok altında kalmamak gerekir. Ayrıca bugün gelecek olan enflasyon rakamlarının yüsek ortalama yüzde 15’den yüksek olması durumunda ilk etapta satış gelmesi de bir olasılık olarak akılda tutulmalı.
       Bir önceki ihaleden ve sonrasında piyasadan bono almak için bireysel yatırımcı tarafından yaşanan yarış düşünülürse hala devlet kağıtlarından almak isteyen yatırımcı sayısı ve büyüklüğünün aynı şiddette olup olmadığı konusunun ihale öncesinde kilit rol oynadığı söylenebilir.
       Dövizin bir günde yüzde 10 yükselebilip hala 1,100,000 TL’nin üzerinde olduğu, enflasyon rakamlarının aylık ortalama yüzde 13’ler dolayında beklendiği ve de meclis çalışmaları konusunda artık düğümün çözülmek üze re olduğu düşünülürse bu ihaleden almak ya da almamanın riskleri ve getirileri daha iyi anlaşılabilir.
       Unutmayalım tarih herzaman tekerrür etmez; geçmiş örnekler sadece tarih tekerrür ettiğinde anımsanır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları