Home page
Haber Menüsü


Salih Mirzabeyoğlu takma isimli Salih İzzet Erdiş
 
İBDA/C liderine ölüm cezası
 
“Salih Mirzabeyoğlu” olarak tanınan yasadışı İBDA/C örgütü elebaşı Salih İzzet Erdiş, “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak” suçundan idam cezasına çarptırıldı.
 
AA
 
 Aynı dava kapsamında yargılanan 2 sanığa da, “Yasadışı örgüt üyesi olmak” suçundan 18’er yıl ağır hapis cezası verildi. İstanbul 6 No’lu DGM’deki duruşmaya, davanın tutuklu sanıkları Salih İzzet Erdiş ile Sadettin Ustaosmanoğlu, Mehmet Fazıl Aslantürk ve tutuksuz sanık Hüsnü Göktaş katıldı. Karar aşamasına gelen dava kapsamında son savunmasını yapan Erdiş, İBDA ile İBDA/C’nin ayrı olduğunu savunarak, “İBDA/C’nin benimle ilgisi yoktur. İBDA/C diye bir örgüt yoktur. Olsa dahi İBDA ile İBDA/C birbirinden ayrıdır” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu konuda bugüne kadar yaptığı savunmaların dikkate alınmadığını ileri süren Erdiş, “Bu dava, hukuk haysiyetinin ortaya konacağı bir davadır. Mahkemenizi pohpohlamak için söylemiyorum. Mahkemenizin buna ihtiyacı yoktur” şeklinde konuştu.
        Esas hakkındaki savunmasını yapan Erdiş’in avukatı Ahmet Arslan da, soruşturmanın derinleştirilmesi konusunda 26 Ocak 2001 tarihinde bir dilekçe verdiğini, ancak talebinin reddedildiğini belirterek, bu talebin kabul edilmesi halinde delillerin daha fazla toplanacağını düşündüklerini söyledi.
        Müvekkilinin, hazırlık soruşturması sırasında verdiği belirtilen polis ifadesini mahkemede kabul etmediğini kaydeden avukat Arslan, Erdiş’in isnat edilen suçtan mahkum olmasını gerektirecek ciddi ve somut delil bulunmadığını iddia etti.
        Müvekkilinin “fikir adamı” olduğunu savunan Arslan, “Mevcut düzeni benimsememek, laik düzenin taraftarı olmamak suç değildir” dedi. Erdiş’in örgüt lideri olduğunu gösteren bir delil ve örgüt üyeleriyle organik bir bağı bulunmadığını öne süren Arslan, “Müvekkilim bir fikir adamı ve yazardır. Basılmış 40 civarında eseri vardır. Delil diye sunulan bazı el yazıları da, basılmak üzere olan kitaplarının hazırlıklarıdır” diye konuştu. İddianamenin ve savcının verdiği mütalaanın soyut ve varsayıma dayalı olduğunu ileri süren Arslan, Erdiş’in beraatını talep etti. Daha sonra son sözleri sorulan diğer sanıklar Mehmet Fazıl Aslantürk, Sadettin Ustaosmanoğlu ve Hüsnü Göktaş da, beraatlarını istediler.
       
İDAM KARARI
        Verilan aradan sonra kararı açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Salih İzzet Erdiş’i, TCK’nın 146/1. maddesi uyarınca “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak” suçundan idam cezasına çarptırdı. Yasadışı örgütün kurucusu olduğu belirtilen ve “Salih Mirzabeyoğlu” adıyla tanınan Erdiş’in, örgütün faaliyetlerinden dolayı sorumluluğunun göz önünde bulundurulduğu belirtilen kararda, sanık hakkında indirimi öngören TCK’nın 59. maddesinin uygulanmasına yer olmadığı vurgulandı.
        Mahkeme heyeti, diğer tutuklu sanıklar Sadettin Ustaosmanoğlu ile Mehmet Fazıl Aslantürk’ün de, TCK’nın 168/2. ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddeleri uyarınca “Yasadışı örgüt üyesi olmak” suçundan 18’er yıl ağır hapis cezasına çarptırılmalarını kararlaştırdı. Kararda, her iki sanığın da ömür boyu kamu hizmetlerinden men edilmesi hükmü yer aldı. Mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan sanık Hüsnü Göktaş hakkında, TCK’nın 169. maddesi uyarınca “Yasadışı örgüte yardım ve yataklık etmek” suçundan açılan davanın ise 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun gereğince ertelenmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, Göktaş’ın 5 yıl içinde benzer suç işlememesi halinde hakkındaki davanın ortadan kaldırılmasına hükmetti.
       
“TİYATRO BİTTİ”
        Duruşma boyunca sakin bir şekilde kararın açıklanmasını bekleyen Salih İzzet Erdiş’in, hakkındaki idam kararının açıklanmasıyla heyecanlanarak basın mensuplarına ve mahkeme heyetine yönelik “Tiyatro bitti” dediği duyuldu.
       Bu arada duruşmaya verilen aranın ardından kararın açıklanacağı bölüme alınmayan sanık yakınları, DGM bahçesi önündeki polis barikatının dışında toplandı. Yaklaşık 40 kişilik grup, “Yaşasın kumandan Mirzabeyoğlu” diye slogan attı ve tekbir getirdi.
        Öte yandan, Salih İzzet Erdiş’in DGM’ye getirilişi sırasında bir kadının “Ya hakim, ya azim” şeklinde bağırdığı dikkat çekti. Duruşmanın ilk bölümünde, mahkeme salonuna çok sayıda izleyicinin girmek istemesi nedeniyle yoğunluk yaşandı. Bu nedenle bazı izleyicilerin tek kişilik koltuklara ikişerli oturdukları görüldü.
       
SAVCILIK MÜTALAASI
        Yargılama aşamasında 15 Kasım 2000 tarihinde esasa ilişkin görüşlerini bildiren DGM Cumhuriyet Savcısı Cengiz Hacıosmanoğlu, sanık Salih İzzet Erdiş’in, yasadışı İBDA/C örgütünün liderliğini yaptığını, amacının anayasal düzeni cebirle değiştirip tüm Ortadoğu ülkelerini kapsayan dini esaslara dayalı federal yapıda bir İslam devleti kurmak olduğunu, örgütün yapısının ise Erdiş’in kitabından etkilenen kişilerin herhangi bir hiyerarşik yapılanma olmaksızın birbirinden bağımsız olarak hareket eden ve eylem gerçekleştiren kişilerden oluştuğunu kaydetmişti.
        Savcı Hacıosmanoğlu, bu nedenle sanık Erdiş’in “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak” suçundan idamını, Sadettin Ustaosmanoğlu ile Mehmet Fazıl Aslantürk’ün “Yasadışı örgüt üyesi olmak” suçundan 15 ile 22.5’ar yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılmasını, Hüsnü Göktaş’ın ise delil yetersizliğinden beraatını istemişti.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları