Home page
Haber Menüsü


 
Washington’dan mektup var
 
Derviş önümüzdeki iki-üç hafta içinde ya Ankara’yı reform yapmaya ikna edecek, ya da... Ya o gidecek, ya Ankara gidecek....hih, hih, hih. Bilmem daha açık konuşmaya gerek var mı?
 
Atilla Yeşilada
 
28 Mart—  Yatırım tavsiyemiz çok basit. Hayatta tavsiye verirken bu kadar rahat olmamıştım: Eğer Ankara’ya güveniyorsan, AL, AL, AL... Bono, hisse senedi ne bulursan al.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yok, Ankara’ya güvenmiyorsan, aman kısa vadeli mevduat ve dövizde kal. Çünkü, Sayın Derviş’in Washington’dan Ankara’ya gönderdiği iadeli-taahhütlü mektup yumurtanın kapıya geldiğini gösteriyor. Derviş önümüzdeki iki-üç hafta içinde ya Ankara’yı reform yapmaya ikna edecek, ya da... Ya o gidecek, ya Ankara gidecek....hih, hih, hih. Bilmem daha açık konuşmaya gerek var mı? Ben bu noktada paramı Derviş kalır, başkaları gider üzerine yatırırım.
       
DERVİŞ: ÖNLERE İLERLEYELİM...
       Sayın Derviş Washington’dan yazıyor, “Beyler, acele edelim, önlere ilerleyelim” diye Ankara’dan anında cevap geliyor: Aceleye gerek yok, ağır ağır. Tabii, canım, aceleye ne gerek var? Sadece Nisan-Haziran döneminde ödenmesi gereken 16.8 katrilyon TL iç borç var. Buna en az 3 milyar dolar dış borç, ve bankaların vadesi gelen 5-7 milyar dolar sendikasyonunu ekleyin, sonra aceleye gerek olup olmadığına siz karar verin.
       Sadece iç borca bakalım. Bu 16.8 katrilyonu yüzde 50’den borçlanırsanız, maliyeti 8.5 katrilyon, zar zor ödenir. Yok, geçen ihaledeki yüzde 120’lerden borçlanırsanız, Hazine’de o faizi geriye ödeyecek para yok. İşte bu kadar basit.
       
PARA BASMAMIZI ENGELLERLER
       Sayın Derviş Batı’dan beklediği yardım miktarını da ortaya koydu: 10-12 milyar dolar. Ben işlerin 6-7 milyar dolara hallolacağını, gerisini bono-para basarak kapatacağımızı düşünüyordum. Ya durum benim düşündüğümden daha vahim, ya da Sayın Derviş TCMB’nin para basmasını istemiyor. Neyse, sonuçta manzarayı gören o, doğruyu da o bilir. Bu rakamın 6 milyar doları hala SRF kapsamında IMF’den alabileceğimiz para.
       En kötü ihtimalde onu bize verip batmamızı engellerler. Nasıl olsa, o para Batı’lı yatırımcının kaçışını finanse etmekde kullanılacak, yani sendikasyonlar ve dış borç ödenecek. İçerdeki yatırımcı Batı’nın pek umurumda değil. 6-7 milyar dolarla yazı ve sonbaharı çıkartırız, ama bu ekonomiyi ayağı kaldıramayız. 10-12 milyar dolar lafı Salı günü piyasalrda şok etkisi yaptı. Borsa gümledi, demek ki yatırımcı Ankara’nın 10-12 milyar dolarlık reform yapacağına inanmıyor.
       
KİMSE TÜRKİYE’YE İNNAMIYOR
       10-12 milyar dolar dış borç almak için, Batı’ya Türkiye’nin bir kara delik olmadığını ispat etmemiz lazım. Bunun için de tek yol, biran önce Çerçeve Program’da ortaya koyulan reformların gerçekleşmesi. Tabii, hepsinin bitirilmesi beklenemez. Bu kanunların bazıları çok komplike, yazmak vre üstünde uzlaşmak zaman alır.
       Ama, bazıları çok kolay. Mesela, Türk Telekom’un tamamen özelleştirilmesine izin verecek yasa aylardır hazır. Petrol ve doğal gaz sektörlerini liberaleştirecek, özel sermayeye açacak yasalar da. Özel emeklilik yasası kolaylıkla bitirilebilir, Devlet İhale Kanunu zaten hazır. Artık bu gezegende kimse Türkiye’nin vereceği sözleri tutacağına inanmıyor.
       Sayın. Derviş’in Ulusal Programı açıkladığı gün, yukarıda sözünü ettiğim reformların ne kadar fazlası yasalaşmşsa, o kadar çok ve çabuk dış kaynak buluruz.
       
TAKKE DÜŞSÜN, KEL GÖRÜNSÜN
       Dedim ya, Ankara’nın da işi zor. Eminim dinazorlar da Dünya’ya o meşhum göktaşının çarptığı gün böyle şaşırmışlardı. Herhalde 90 milyon yıldır hükmettikleri bu Dünyanın kökten değiştiğini anlamadılar ve yok olup gittiler. Türk politkacısının tanıdığı, anladığı dünya bitti.
       Yeni dünyaya adapte olan yoluna devam edecek, ötekiler tarihe karışacak. Bu kararı vermek üzere Ankara, bence yüzde 60 doğru kararı verir. Yüzde kırk ihtimalle, hepimiz saklanacak delik ararız. Ben her iki sonuca da razıyım. Bir atasözüne göre korkaklar her gece, cesurlar bir kez ölürler. Ben Kasım’dan beri her gece ölmekten bıktım. Takke düşsün kel görünsün, hepimiz ne yapacaksak yapalım.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları