Home page
Haber Menüsü


Zeynep Göğüş
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız
 
Ütopya: Sınırlar ötesi Türk alanı
 
Bu yazı gelecekten geçmişe bir mektup. Türkiye’nin geleceğine ve 21. Yüzyıl’ın ilk çeyreğine dair bir senaryo denemesi. Düşünce ufuklarının maviliklerinde bir gezinti.
 
Oğluma Avrupa Mektupları-5
 
26 Mart—  Türkiye, Avrupa Birliği ile bütünleşmesinde büyük bir adım olan Ulusal Programı tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşarken imzaladı. Gün gelecek, bu kriz de tarih olacak. Güneşin üzerinde parladığı bir Türkiye’de gelecekten geçmişe gönderilen bu notlar, Avrupa Mektupları’nın küçük muhatabı tarafından muhtemelen 2020 ile 2030 arasındaki bir tarihte kaleme alındı.

   
 
       
    MSNBC News Oğluma Avrupa Mektupları 1: "Sınırlar ve Avrupalı Horoz"
MSNBC News Onların silahları var: Avrupa Ordusu
MSNBC News Yarının Avrupası ve Türkiye
MSNBC News Erkek erkeğe Avrupalı olunmaz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Ben çocukken bu adaya gelemezmişiz. Yunan toprağı olduğu için yasakmış. Daha doğrusu vize, pasaport gibi şeyler gerekiyormuş. Halbuki büyükbabamdan kalan Türkiye kıyısındaki evimizden bota binip buraya çıkmak beş dakikalık iş. Çok şükür şimdi artık adanın Türk mü, yoksa Yunan mı olduğunun pek bir önemi kalmadı.
       Meis’teki plajda yalnızım bu erken sabah saatinde. Burada tek sınır, Doğu Akdeniz’in ufuk çizgisi. Şezlonga uzanıp düşündüm de, dünyada hala varolan dikenli teller sinir bozucu.
       Sol koluma gömülü bilgisayardan Türkistan Net’i çağırdım. Niyetim günün haberlerini dinlemek. Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’nin Türk Alanı’na katılmasıyla ilgili yoruma kulak kesildim. Sincan’a biz Doğu Türkistan deriz.
       Yüzyılın başından itibaren en yavaş demokratikleşme süreci Çin’de yaşandı. Doğu Türkistanlılara yapılan baskıları dünya uzun süre görmezlikten geldi. Benzer konumdaki Tibetlileri desteklemek modaydı.
       Düşünüyorum da, bu devirde ve Türkiye’de doğduğum için şanslı sayılırım. Bizim komşularımızla olan eski sınırlarımızın kalktığı günleri hatırlıyorum. Avrupa Birliği sayesinde Yunanistan, Bulgaristan, Ermenistan ve Gürcistan’la olan sınırlardan kurtulduk. Türk Alanı kurulduğundan Nahcivan ve Laçin koridoru üzerinden Azerbaycan’la da sınırsız komşu olmuştuk zaten. Türk Alanı bir zamanlar Sovyetler Birliği denilen ülkenin sınırları içinde kalan bütün Türk dilli cumhuriyetleri kapsıyor. En ilginci ise Doğu Türkistan denilen bölgenin de Çin’den kopmaksızın nihayet Türk Alanı’na katılımı.
       Bizim doğumuzda referandum yapıldı. Kürt kökenlilere ayrı devlet isteyip istemedikleri soruldu. Cevap beklendiği gibi yüzde 90 “Hayır istemiyoruz” çıktı. Kürt kökenlilerin çoğu batıya göçtüklerinden referanduma katılmadılar zaten. 2005’ten itibaren GAP Serbest Bölgesi’ne tersine göç olduğunu anlatırdı annem. Yozgat, Kırşehir neredeyse boşalmış. Türkiye’nin orta ve batı bölgelerinden doğuya gitmiş insanlar, nüfusumuz iyicine karışmış.
       Sanal ekranı güneşe karşı tıklayıp GAP Olimpiyatları’nı seyretmeye başladım. Atatürk Barajı gölündeki yarışlarda Iraklı kadın sörfçülerle Filistinli yelkenciler geçen yıllara göre epey başarılı. Yüzmede ise Vanlı gençler tüm madalyaları kazanıyor.
zeynepgogus@ superonline.com

YAZARA MAİL GÖNDERMEK İÇİN TIKLAYIN
       Güneyde GAP’ın yarattığı Gaziantep merkezli serbest ticaret bölgesi Suriye ve Irak’ı da kapsıyor. Bir tek İran’la hala sınırımız var, zira İran Azerbaycanı ya da Güney Azerbaycan denilen bölgenin kopuşu en zoru oldu. İranlı Azeriler Türk Alanı’na katılmadan önce kuzeydeki Azerbaycan Cumhuriyeti ile federasyona gitmişlerdi.
       Gerek Türk Alanı gerekse GAP-Ortadoğu Serbest Ticaret Bölgesi, zamanla Türkiye üzerinden Avrupa Birliği ile örtüştüler. Annemlerin zamanında Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi diye bir kuruluş daha vardı, ama ona epeydir gerek kalmadı, çünkü Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin hepsi de bir şekilde Avrupa’ya eklendi.
       
LİDERLİK VE AVRASYA ONLINE
       Türkiye Avrasya’nın merkezinde bir çekim merkeziyse bunda bir grup Türk entelektüelinin yönlendirici çabaları rol oynamış. 2000’lerin ilk yıllarında internetteki Türkiye hızlı bir atılım yapmış. American On Line’a rakip Avrasya On Line çıkmış. Bu arada ikibin beşlerde iktidara gelen vizyon sahibi genç siyaset adamları işi gücü bırakıp Türkçenin bölge diline dönüşmesi projesine öncelik vermişler. Bu sayede pazar bütünleşmesindeki kültürel zorlukları yıkılmış. Türk cumhuriyetlerindeki alfabeler birleşmiş, diller herkesin birbirini rahatça anlayabileceği ölçüde yakınlaşmış.
       Küresel düşünen işadamları için Türk Dilli Alan büyük bir kolaylık ve Avrupa ile kıyaslandığında üstünlük oluşturmuş, özellikle de kültür, müzik, ve gıda ürünlerinde.
       Avrupa’yı bir daire gibi çizersek, bu yuvarlak ile Türkiye sayesinde kesişen iki halkadan biri Türk Alanı, diğeri GAP Serbest Bölgesi. GAP’ın bölgeye yaydığı refahtan bütün Ortadoğu pay alıyor. Türkiye geçiş noktalarında olduğu için karlı çıkıyor.
       
AVRUPA’NIN DEĞİŞEN KÜLTÜRÜ
       GAP’ı bırakıp Euro-Türk Net’te gezintiye çıktım. EuroTürk inter-mantı yarışmasını Finlandiyalı Nadide kazanmış. Tatar mantısı geleneğini en iyi yaşatanlar Helsinki’deki Volga Tatarı Türkler olmalı çünkü 150 yıldır orada yaşıyorlar, zırnık değişmeden. Almanya’dan katılan Kayseri kökenli Egon Pastirmaci ikinci gelmiş bu yarışmada.
       Dönerin ardından, sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biber eklenerek servis edilen mantı da geleneksel Alman yemekleri listesinde. Almanya’da mantıcı sayısı ikibinsekizyüzotuz. Mc Donalds nihayet pes edip menüsüne Mc Döner’i de yerleştirdi orada da.
       Almanya’daki Türk usulü dolmuş uygulaması ilk kez benim doğduğum yıl Berlin’de başlamış ve oradan da tüm Avrupa’ya yayılmış. Ne eğlenceli... Salt yemek ölçütünden hareket etsek bile göçler Avrupa kültürünü hızlı bir dönüşüme soktu. Avrupa kültürünün tarih üstü bir olgu olmayıp aslında diğer tüm kültürler gibi değiştiğini gözümüze sokan iki iyi örnek mantı ve dolmuşun öyküsü...
       Değişim dedim de aklıma geldi. 2000 yılında Almanya başbakanı olan Schroeder adlı adam bir gün demiş ki, ‘Çok kısa zamanda bizim 60 bin yabancı bilgisayar uzmanına ihtiyacımız olacak”. Bu açıklamayı yayınlayan Alman basını hala “gasterbeiter”den söz ediyormuş o zaman: Misafir işçi... Böyle bir kavramın ne çabuk demode olabileceğini hiç düşünmemişler demek ki. Zaten basın -annemin söylediğine göre- o zamanlar pek bir tutucuymuş, hem de dünyanın her tarafında.
       
NÜFUS AÇIĞINI TÜRKLER ÇÖZDÜ
       Hayat arkadaşım Emine’yi aradım. Sanal ekranda belirdiğinde Brüksel’deki ofisine varmıştı bile. Emine’nin babası Hans Demircioglu Avrupa Orduları Yüksek Komutanlığı’nda general. Emine’nin büyük büyükbabası ise uzak bir Türk köyünden yola çıkıp 1960’larda göç etmiş Almanya’ya. Annesi Burcu ise 2002 yılında giden ilk kuşak bilgisayarcılardan.
       Emine Avrupa Parlamentosu’nda Türk Alanı’nı temsil ediyor. Ona milletvekili denemez çünkü yeni düzende her parlamenter birkaç milleti birden temsil ediyor.
       Hayat arkadaşım Avrupa Parlamentosu’nun Nüfus Komisyonu’nda üye. Avrupa nüfus açığı meselesini göçle çözümlediğinde bizim Türkiye’de kadınlar hala Avrupalı hemcinslerinden daha fazla sayıda çocuk doğuruyorlardı. Yabancı işgücüne ihtiyaç duyulunca, ta 1960’tan itibaren deneyip tanıdıkları Türkleri tercih ettiler elbette, özellikle de Almanlar. Ne de olsa Türkler Kuzey Afrikalılardan falan daha az korkutucuydu. Aslına bakarsanız Türkler ucu ucuna yetiştiler, çünkü artık Türk kadınları da bir iki çocukla yetiniyor. Vehbi Koç adlı geçen yüzyılda Türkiye’nin bir numaralı zengini olan işadamının kurdurduğu bir vakıf varmış, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı. İşte o vakıf kendini feshedip Yaşlıları Koruma Vakfı’na dönüşeli neredeyse 20 yıl oluyor.
       

Annem beni kriz çocuğu diye severmiş. İkinci yaşımı doldurduğum günlerde Türkiye’de çok saçma bir sebeple büyük bir ekonomik kasırga kopmuş ve milli gelirimiz adam başına 2500 dolara inmiş. Herkesin aklı başına gelmiş o zaman. Bugünse benim çocuğumun payına 35 bin dolar düşecek. Hayat bir tahteravelli.
       Emine bebek için sırada bekliyor. Ona sanal ekrandan bir demet kır papatyası gönderdim.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları