Home page
Haber Menüsü


 
İlk işaretler olumlu...
 
Oluşturulmaya çalışılan yeni programda oldukça olumlu işaretler görüyorum. Alınan ilk kararlar olumlu. Eğer bu kararlar gerçekten hayata geçirilebilirse yeni program eskisiniden çok daha başarılı olabilir.
 
Mahmut Kaya
 
14 Mart—  Bu günlerde piyasalara hakim olan karamsarlıkdan uzaklaşıp gelişmelere biraz da iyimser tarafdan bakmak istiyorum. Oluşturulmaya çalışılan yeni programda oldukça olumlu işaretler görüyorum. Alınan ilk kararlar olumlu. Eğer bu kararlar gerçekten hayata geçirilebilirse yeni program eskisiniden çok daha başarılı olabilir.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Eski programda önemli reformların büyük kısmı gerçekleştirilmişti. Yeni program bunların hiçbirine dokunmuyor. Ancak bazı farklılıklar taşıyor.
       
ESKİSİNDEN FARKI
       Yeni programın eskisinden asıl farkı, eski programda bir türlü gerçekleştirilemeyen kritik reformların yeni programın çekirdeğini oluşturacak olması. Bunlar kısaca bankacılık sektör reformları ve Türk Telekom’un özelleştirilmesi.
       Ayrıca yeni programın sahibinin IMF yerine hükümet olması da programın arkasında politik iradenin eskisine göre daha güçlü olmasını sağlayabilir. Eski programın sahibi kesin olarak IMF’ydi. Elbette yeni programın eskisiden daha başarılı olacağı sonucunu çıkarmak için çok çok erken. Henüz programın kendisini bile göremedik. Ama karşımızda ne yaptığını bilen bir ekonomi yönetimi var gibi gözüküyor. Ancak alınan kararların piyasalardaki etkisi sonuçlara bağlı olacak.
       İşte bu da diğer fark. Eski program güven üzerine tesis edilmiş ve yatırımcılar da beklentileri satın almıştı. Yeni programın satın alınması için sonuçların ortaya çıkması gerekli. Artık kimse verilen sözleri satın almayacak.
       
BANKALARLA İLGİLİ PLAN KABACA HAZIR
       Daha önceki yazılarımda bankacılık sektöründeki sorunların eski programla ilgili yaşanan sorunların başında geldiğini belirtmiştim. Bu sorunlar giderilmeden herhangi bir dezenflasyon programının gerçekleştirlmesi mümkün değil. Bu sorunların da temel kaynağı kamu bankaları ve fondaki bankalar.
       Bu bankalarla ilgili plan kabaca hazır. Kamu bankalarını yeniden yapılandırıp ardından da özelleştirmek. Fondaki bankaları da satmak ve satılamayanları da kapatmak. Ancak sorun bu operasyonları gerçekleştirecek finansmanın sağlanması. Bunun kaynağı büyük olasılıkla IMF ve Dünya Bankası olacak.
       Ancak bu da yeni programın içeriği ile orantılı. Program ne kadar inandırıcı ve gerçekci ise finansman sağlamak o kadar kolay olacak. Hükümet ayrıca iç kaynaklardan finansman yaratmaya çalışıyor. Kamu arazilerinin satışı ve başka yöntemlerle gelir yaratarak dış kredi bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Yaratılacak finansmanın miktarı şu an için belirsiz. Ancak sonuçta hizmet edeceği hedef bankacılık sektörü ve kamu bankalarının ıslahı. Bu açıdan atılan adımın doğru olduğunu düşünüyorum.
       
TELEKOM’UN SATIŞI
       Hükümetin, varolan özelleştirme programının anlamsızlığını görüp yeniş ve gerçekci bir program üretme çabası da olumlu. Türk Telekom’daki blok satışın yüzde 51’e çıkarılması ve yüzde 49’unun da halka arz edilmesi için hazırlanan kanun tasarısı eğer kısa zamanda devreye girerse TT’nin satılma olasılığını eski durumuna göre ciddi oranda arttırabilir.
       Ancak burada ekonomiyle ilgili beklentiler ve global telekom pazarındaki gelişmelere de önemli.
       
HEDEFLER YENİLENİYOR
       Son olarak 2001 yılına ait ekonomik hedefler yenilenmesi kalıyor. Burada da basına sızan ilk bilgiler piyasaların beklentilerine çok ters düşümüyor. Yüzde 50 TEFE ve yüzde 45 TÜFE ve GSMH’nin yüzde 2 civarında küçülmesi gerçekci gözüküyor, ancak bu rakamlar kesin değil.
       Hükümet bu aralar zamana karşı yarışıyor. Yeni programı oluşturmak sadece yurtdışından gerekli finansmanı sağlamak için değil, finansal piyasalardaki karamsarlığı azaltmak için de çok önemli.
       Hükümet henüz Mart ayı iç borçlanma takvimini açıklamadı. Bu da bir sürü kuşkuyu beraberinde getiriyor. Yok Hazine bonoları uzun vadeli döviz bonolarla mı değiştirilecek, yok kondolidasyon mu olacak?
       Bu tür dedikodular ayrıca piyasalara ciddi ölçüde zarar veriyor ve döviz talebini de canlı tutuyor. Mart ayında Hazinenin yaklaşık 3 milyar dolar iç borç geri ödemesi var. Bu ödemenin uygun bir maliyetle yapılabilmesi için programın bir an önce açıklanması ve dış desteğin sağlanması şart.
       
AÇIK KALP AMELİYATI
       Kısaca bu aralar uzatmaları oynuyoruz. Hükümetin işleri ‘ağırdan’ almak ya da önceliği olmayan işlerle zaman harcamak hele hele sadece kişisel gururu incindiği için kriz çıkarmak gibi bir lüksü yok.
       Yapılacak iş özetle bir ‘açık kalp ameliyatı’. Başladığınız zaman ameliyatı büyük bir itina ile kısa sürede bitirmeniz gerek.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları