Home page
Haber Menüsü


 
Kurbanlıklar ve insan üzerine
 
Bütçede yeni fedakarlıklar da istenecek. Bence gelirler tarafında kısa vadede yapılacak bir şey yok. Ama, giderler daha da kısılabilir. Dışardan kaynak gelir, ama önce bir kaç kurban kesilecek. Kurban, artık bakan - bürokrat mı, yoksa işçi mi?
 
Atilla Yeşilada
 
2 Mart—  Dayanın, az kaldı. Bu akşam itibarıyla iş-güç bitiyor. Ankara hariç hepimiz dokuz gün kelle yapacağız. Bayrama girerken hoş, ümit dolucu şeyler yazmak moda olmuş, Batı usulü “Kara Noel” gibi başlıklarla olaya girerseniz, insanlar okumayabilir. Hadi öyleyse: YAŞADINIZ DOSTLAR, BU BAYRAM SİZİN BAYRAMINIZ OLACAK...

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Eh, şey, tabii siz değerli okuyucularımı kastedmiyorum, sizin Bayramınız biraz ıkıntılı-sıkıntılı geçecek. Anadolu’dan zor şartlar altında sofralarımızı süslemek üzere İstanbul’a getirilen kınalı koçları ve uysal kocabaşları kastediyorum. Benim piyasa araştırmalarım, kurbanlık pazarında devalüasyonun enflasyona yansıdığını gösterdi. Ama, kredi kartı alıyorlar. Zaten, bence bu sene sizin kurban kesmenize gerek yok, Ankara’da tüm Türkiye hayrına kesecekler. Emek Platformu veya KİGEM gibi değerli baskı gruplarının üyesiyseniz, size de mutlaka bir kol bacak, ya da en azından kelle veya işkembe düşer.
       
ŞAİRİN DEDİĞİ GİBİ
       Yani, biz Türklerin optimizmi beni gerçekten şaşırtıyor. Ünlü şairin dediği gib “Tunayı geçerken, bin atlı akınlarda, çocuklar gibi şendik”. Zaten, bu kadar iyimser olmasak, “Haydin, gardaşlar” denince taa Orta Asya’dan kalkıp buralara kadar gelemezdik. Her tepenin arkasında yeni bir güneş doğacağı milli bilincimize kazınmış. Bakınız, Borsa... Nasıl şaha kalktı. Sebep? Sayın Kemal Derviş Ankara’ya vasıl oldu, Dünya Bankası -hükümetin müjdesi bu, benim balonum değil- 25 milyar ABD dolarını EFT yapmaya hazır.
       Ne yani yalan mı? Değil tabii ki, Sayın Kemal Derviş, şahsen tanımadığım ama icraatı ile bizim gibi gurbette bir kaç sene geçirmiş ekonomist taifesinin “kahramanı” bir kişilik. Onun TCMB’nin başına geçmesi piyasalara güven verir.
       
KARŞILIĞINDA NE İSTEYECEKLER?
       Ama, Türkiye tek adamla kurtulmuyor... En azından Yüce Atamız terk-i dünya eğledikten sonra... Dünya Bankası veya IMF’nin az G-7 desteği ile bize 25 milyar dolar vermesi de hayal değil... Ama karşılığında ne isteyecekler? Ankara diyeti ödeyebilecek mi?
       Eyvallah, stratejik önemi yüksek bir ülkeyiz, burası batarsa, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğu da sarsılır, ama ben Batı’yı tanıyorsam adama karşılıksız para vermezler. Vermesinler... Bir de “nasıl olsa bizi kurtarırlar, yola devam” psikolojisine girersek, işimiz çok zor.
       
BAYRAMDA HERGÜN GAZETE OKUYUN
       Peki bizden en isteyecekler? Bir kere reformlar ve özelleştirme hızlanacak. Belki TT’de çoğunluk hissesinin satışa çıkartılması söz konusu. Devlet bankalarının rehabilitasyon süresi bir yıla çekilebilir.. Başka bankaların Fona devri gündeme gelebilir.
       Ama, daha önce de yazdım, bir kez daha tekrarlıyorum. Muhtemelen bütçede yeni fedakarlıklar da istenecek. Bence gelirler tarafında kısa vadede yapılacak bir şey yok. Ama, giderler daha da kısılabilir. Kamuda reform, hatta belki el altından insan hakları konusunda yeni güvence istemleri de dile getirilebilir. Özetle, dışardan kaynak gelir, ama önce bir kaç kurban kesilecek.
       Kurban, artık bakan mı, bürokrat mı, yoksa işçi-memur kesimi mi, bilemiyorum. Ama, bende size tavsiye bu Bayram hergün düzenli gazete okuyun.
       
REPODA VE DÖVİZDE GEÇİRİN
       Bakın, bir de hükümetle IMF’nin anlaşamaması senaryosu var ki, onun sonuçları çok hazin olur. Son çifte kavrulmuş kriz, TC’nin ne kadar eksiği-gediği, gizli borcu varsa hepsini ortaya koydu. Eğer, bankacılık sistemindeki hasarı da dahil edersek bu devletin iç ve dış borcunun toplamı nerdeyse GSMH’ya varacak.
       Dışardan özel sermaye girmiyor uzun süredir, kendi kaynaklarımız yetersiz, devlet para basamıyor. Eğer IMF ile anlaşma olmazsa, en iyi senaryo faizlerin bu seviyelerde devam etmesi ve belki bir yıl sürecek kronik bir likidite darlığı. Hatta, belki bir noktada iç borcu ödeyeiblmek için yeniden yapılandırma veya mevduata kısıtlamalar getirilmesi. Bu Bayram, Ankaranın tercih yapma günleri. Onlar kararlarını vermeden siz de vermeyin, Bayramı repoda ve biraz da dövizde geçirin.
       Tüm okuyucularıma Hayırlı Bayramlar dilerim.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları