Home page
Haber Menüsü


 
WEBANİ
Işınla bizi, Scottie
 
Dün MGK’nda cereyan eden olayın politik önemi çok düşüktür. Eğer taraflar gerilimi daha da tırmandırmak için henüz bizim gibi fanilerin aklına gelmeyen bir takım yeni cinlikler bulmazsa, ekonomik etkileri de geçici olur.
 
Atilla Yeşilada
NTV-MSNBC
 
20 Şubat—  İşe gidiyordum, cep telefonum çaldı ve bir dost “Sn. Ecevit MGK’dan erken ayrıldı” dedi. Aklıma Star Trek (Uzay Yolu’nun) kaptanı Mr Kirk’ün ölümsüz sözleri geldi: “Beam us, up Scotty” ve elimdekinin bir cep telefonu değil “ölüme” ayarlanmış fazer olduğunu hayal ettim. Kafama sıkmak için. Daha bir gün önce “Bütün kötü haberler satın alındı” diye bir çıkışın hayalini kuran bendeniz için kötü haberler biraz ağır geldi bu hafta... ve üstelik günlerden sadece Pazartesi... Daha mega-ihale yapılmadı... Daha IMF gitmedi... Daha FP ek savunma vermedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ama ben yine kanımı değiştirmiyorum: Bütün kötü haberler satın alındı. Dün MGK’nda cereyan eden olayın politik önemi çok düşüktür. Eğer taraflar gerilimi daha da tırmandırmak için henüz bizim gibi fanilerin aklına gelmeyen bir takım yeni cinlikler bulmazsa, ekonomik etkileri de geçici olur. Yani, şu anlamda geçici olur. Birine zaten Kaleşle iki şarjör boşaltmışınız, üstüne gidip bir de 8.65’le iki mermi daha sallıyorsunuz. Kaleş öldürmediyse, tabanca hiç öldürmez.
       Bakın, bunlar artık Türkiye’de sık olacak, değişen toplumda olmak zorundadır. Bence şu anda Sn. Cumhurbaşkanı nezdinde yargının Türk toplumunda gerçek sesini bulmasını izliyoruz. Daha önce hep sivil-asker olarak düşündüğümüz politik dengeye bir de Cumurbaşkanı/yargı saçayağı ekleniyor.
       Yarın temiz toplum ve kitle örgütleri de bu doğan güce arka verebilirler. Hayırlıdır bu gelişmeler, Batı’ya Türkiye’de demokrasi olduğunu -ayyy, ne aptalca bir laf, sanki umurumda- TÜRK toplumuna Türkiye’de gerçek demokrasi olduğunu gösterir.
       
HERKES BİRBİRİNE MAHKUM
       Üstelik öyle bir Anayasa yazmışız ki, herkes birbirine mahkum. Sn. Cumhurbaşkanının bu hükümeti istifaya zorlaması diye bir müessse yok. Ömür boyu hukuk icra etmiş birinin de sırf hükümetle anlaşmazlığı var diye kanun-kararname geri çevirmesi eşyanın tabiyatına sığmaz. Bu hükümetin de Sayın Cumhurbaşkanından kurtulma lüksü yok.
       Ben bu satırları yazarken henüz değerli TSK yetkilileri konuşmamıştı. Ne düşünürler, bilemem ama bence onlar hala “Vay anasını, sayın seyirciler” konumundalar. Yani taraf olmaktan çok şaşkınlık içinde. Zaten, bu hükümetin laik güçler gözünde pek bir alternatifi de yok. Bunun sebebi muhalefetin takdire şayan olmaması değil, henüz Türkiye’yi içinde bulunduğu zor durumdan çıkartacak alternatif bir master plan üretememiş olması.
       Yani, herkes birbirine mahkum. Piyasalar içinde durum aynı. Geçen Kasım krizinde acıyla müşahede ettik ki, Türkiye’de bilançoda veya dışında taşınan toplam döviz açık pozisyonu riskini bilmiyoruz.
       
NO INTELLIGENT LIFE ON THİS PLANET
       Eğer Pazartesi gözlenen döviz talebinin tamamı yabancı kaynaklı ise, işler Türk Lira’sının değeri açısından hiş de hoş olmayan bir takım mecralara sürüklenebilir, ama buna pek olasılık tanımıyorum buna. Zaten talebin çoğunu bizim bankaların klasik pozisyon kapatma refleksi olarak gördüm.
       Ocak ayında gördüğümüz gibi zaten getirisizlikten kan ağlayan bankalar uzun süre dövizde kalmaz, kalamaz. Bugün satılacak 2.9-3.2 katrilyon Hazine bonosu var, buna bankalar talip olacak. Olmazsa 3.9 katrilyon lirayı ne yapacak? Ya TCMB her gece %5’den tek alıcı kalırsa TL piyasasında? Hazine’de GSM girişi ile birlikte bu ihalenin en az 2 katrilyonunu ödeyecek kaynak var. Keh, keh keh, bugün saat 12:00’ye kadar herkesin şapkasını önüne koyarak düşünme zamanı.
       Umarım artık bu olmayan mini krizden piyasaların morali ile oynamanın aklı-hayale sığmayan zararlara mal olacağı görülmüş, herkes tedbirini almıştır. Aksi halde, aklıma, Kaptan Kirk’ün sözünü ikinci bölümü geliyor: “Beam us up Scotty, there is no intelligent life on this planet”. Bu kısmın tercümesini değerli okurlarıma bırakıyorum.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları