Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 13:53 TS 17 Şub., 2001
AA
Irak’ın bombalanmasına tepkiler

Amerika Birleşik Devletleri’nin uzun bir aradan sonra tekrar Irak’ı bombalaması Türk kamuoyunda da tartışmalara neden oldu.

SAVUNMA BAKANI: YETERLİ BİLGİM YOK
       Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, ABD tarafından Irak’a düzenlenen hava harekatı ile ilgili kendisine yeterli bilgi ulaşmadığını belirterek, yeterli bilgi ulaşmadan bu konuda beyanda bulunmayı doğru bulmadığını bildirdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’yi Türkmenistan’a uğurlamak üzere Esenboğa Havalimanına gelen Çakmakoğlu, burada gazetecilerin ABD’nin Irak’a yaptığı hava harekatına ilişkin sorularına karşılık şunları söyledi:
       “Bu konuda bilgim yok. Birşey söylemeyeceğim. Bu konuda basın ve medyanın dışında elime yeterli bir bilgi ulaşmadı. Bu bilgilerde konuyu değerlendirmek için yeterli değil. Bu konuda elimde yeterli bilgi olmadan bir beyanda bulunmayı doğru bulmuyorum.”
       
ANAP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PEHLİVANOĞLU
       ANAP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Pehlivanoğlu, Irak’ın bombalanmasını değerlendirirken, Irak’ın artık gerginlik ortamını süratle gündemden kaldırması gerektiğini söyledi. Pehlivanoğlu, Irak’a yönelik ambargonun da kaldırılarak, Irak halkı ve Türkiye’nin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini kaydetti.
       
IRAK’IN BOMBALANMASI
       Bir gazetecinin Irak’ın dün akşam yeniden bombalanmasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Pehlivanoğlu, şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler ile Irak arasında yapılmış bir anlaşma var. Bu anlaşmanın koşullarına Irak, çeşitli dönemlerde uymamıştır. Ama düşüncemiz şudur: Irak’ın artık bu gerginlik ortamını süratle gündemden kaldırması, Irak’ın üzerindeki ambargonun kaldırılarak hem bugüne kadar Türkiye’nin yaşadığı mağduriyetin, hem de Irak halkının yaşadığı mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir. Irak’ı yöneten kişilerin, vatandaşlarını artık kendilerinden daha önde görmeleri ve onları düşünmeleri gerekir.”
       
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İNCİRLİK KULLANILMADI
       Dışişleri Bakanlığı, dün Bağdat’taki bazı hedeflerin bombalanması sırasında sivillerin ölümünü üzüntüyle karşıladığını bildirdi.
       Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ABD ve İngiltere savaş uçakları tarafından dün Bağdat civarındaki bazı hedeflerin vurulmuş olmasının ciddi bir gelişme olduğu belirtilerek, “Olayın sivil kayba yol açmış bulunmasını üzüntüyle karşılamaktayız” denildi.
       Olayın Irak’ın güneyindeki uçuşa yasak bölgede cereyan ettiğine dikkat çekilen açıklamada, İncirlik Hava Üssü’ndeki müttefik uçaklarının bu operasyonda kullanılmadığı kaydedildi. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği mensuplarının durumlarının iyi olduğu ve olağan çalışmalarına devam ettikleri belirtilen açıklamada, “Olay ve gelişmelerle ilgili olarak, ABD yönetimiyle temaslarımız sürmektedir” denildi.
       Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu gelişme, Irak sorunun bir an önce BM Güvenlik Konseyi kararları zemininde çözüme kavuşturulmasının önem ve önceliğini bir kez daha göstermiş bulunmaktadır. Bu itibarla, önümüzdeki günlerde Irak yönetimi ve BM Genel Sekreteri arasında yapılması beklenen görüşmelerin olumlu sonuç verebilmesi için gereken özen ve gayretin gösterilmesini beklemekteyiz.”
       
BAYKAL: GELİŞMELİRİ KAYGIYLA İZLİYORUZ
       CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Irak’taki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirterek, “Irak halkı, çocukları büyük bedel ödedi. Türkiye bedel ödüyor. Bu nedenle inadı ve ısrarı bırakmak, uluslararası camia ile uzlaşmak ihtiyacı var” dedi.
       Partisine katılımlar nedeniyle düzenlenen bir toplantı için İstanbul’a gelen Baykal, Atatürk Havalimanı’nda, gazetecilerin, “Irak’ın bombalanmasıyla” ilgili sorularını yanıtladı. Bölgedeki sorunun hala çözülemediğini belirten Baykal, bu durumdan Türkiye olarak çok büyük rahatsızlık duyduklarını kaydetti.
       Barış ve güvenliğin bölgede hala kurulamamış olmasının rahatsız bir durum oluşturduğunu anlatan Baykal, şunları söyledi:
       “Kuveyt’in işgaliyle başlayan sürecin noktalanamamış olması, Türkiye’yi ekonomik ve siyasi açıdan çok büyük bedel ödemek zorunda bırakıyor. Bu durumdan üzüntü duyuyoruz. Konunun bir an önce çözülmesi lazım. Irak’ın, uluslararası toplumun bir parçası haline mutlaka dönüşmesi gerekir. Önümüzdeki dönemde bu tip olayların yaşanması ihtimali, bizi daha da kaygılandırıyor.”
       Türkiye’nin, bölgedeki durumun normalleşmesini istediğini de belirten Baykal, ancak bunun sadece Türkiye’nin atacağı adımlara bağlı olmadığına dikkati çekti.
       “Türkiye olarak iyi niyetli uzlaşma girişimleri yapıyoruz. Ancak buna rağmen işin özü, temeli çözülmediği için sorun tekrar ortaya çıkıyor” diyen Baykal, şunları kaydetti: “Uluslarası camiaların ve Irak’ın, bölgedeki sorunun çözülmesi için üzerine düşeni bir an önce mutlaka yapması gerekir. Bu bölgede büyük sıkıntı yaşandı. Irak halkı, çocukları büyük bedel ödüyor. Türkiye, büyük bedel ödüyor. Bölge sıkıntı yaşıyor. Bu nedenle inadı ve ısrarı bırakmak ve uluslararası camia ile uzlaşmak ihtiyacı var. Türkiye de buna katkı yapmalıdır.”
       
FP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÇELİK: BÖLGEDE SIKINTILARI ARTTIRIR
       FP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Çelik, İsrail ile Filistin arasındaki gerginliğin arttığı bir dönemde Irak’ın bombalanmasının, bölge barışını sıkıntıya sokacağını söyledi. Çelik, Türkiye’nin, bölgede daha aktif olması gerektiğini savundu.
       Partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Çelik, ülke gündeminin yanı sıra bölge ülkelerin gündeminde de sıcak günler yaşandığını kaydederek, Türkiye’de asıl gündemin ise işsizlik ve yoksulluk olduğunu söyledi. “Hükümetin bu gündemle uğraşma yerine, şair Nazım Hikmet’in mezarının Türkiye’ye getirilmesi tartışmasına girdiğini” ifade eden Çelik, “İtibar iadeleriyle uğraşmak doğru değil. İtibarlı devlet, itibar tartışması yapmaz” dedi. Irak yaptırımlar komitesinin 26-27 Şubat’ta yapacağı toplantıda, Irak halkına gıda ve sağlık müeyyidesinin hafifletilmesi beklenirken, Irak’ın ABD tarafından bombalanmasının, bu ülkenin halkını ve bölge barışını olumsuz etkilediğini anlatan Çelik, şunları kaydetti:
       “Birleşmiş Milletler kararı olmadan, Irak bir kez daha bombalandı. Bizi şaşırtan husus, ABD yeni yönetiminin henüz 1 ayını doldurmadan, işe bombalama ile başlamasıdır. Bu durum bizi endişeye sevk etmiştir. Özellikle son 1 yıl içinde İsrail-Filistin gerginliği günbegün artarken Irak’ın bombalanması, bölge barışı açısından ciddi sıkıntılar meydana getirecektir. Unutmayalım ki tarih boyunca bombalar, barış değil, kan, gözyaşı, husumet ve zulüm elçisi olmuştur.” “Bölgede Türkiye, Irak, Suriye, batı dünyası ve Arap alemi arasındaki ilişkiler hızla normale dönerken atılan bombaların, çok anlamlı olduğunu” belirten Çelik, bölgedeki olayların Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini bildirdi. “Türkiye Cumhuriyeti’nin pasif politik geleneğinden sıyrılıp bölgede aktif rol oynaması gerektiğini” ifade eden Çelik, Irak’ta uçuşa yasak bölgelerin ve kimyasal silah kontrolünün sürmesinden yana olduklarını, ancak Türkiye’nin, Arafat’ın Filistinlilere yönelik kimyasal silah kullanıldığına yönelik açıklamaları üzerinde önemle durması gerektiğini söyledi.
       Çelik, “bölgede gelişen bu olaylar karşısında hükümetin dış politikada rengini ve tavrını net olarak ortaya koyması gerektiğini” sözlerine ekledi. Bir gazetecinin, “Baba Bush’un deviremediği Saddam’ı, oğul Bush mu devirmeye çalışıyor?” şeklindeki sorusu üzerine Çelik, “Bizi Irak halkının ve çocuklarının durumu ilgilendiriyor. İktidarlar geçicidir” diye konuştu.
       
MÜDAFAAİ HUKUK VAKFI: GEREKÇESİ YOK
       Müdafaai Hukuk Vakfı, Irak’a yapılan askeri müdahalenin, insani ve hukuki açıdan haklı bir gerekçesi bulunmadığını bildirdi.
       Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin halen dünyanın en sorunlu bölgesinde bulunduğu belirtilerek, yoğunlaşan iç sorunların yanı sıra sınırlardaki gelişmelerin de kaygı verici olduğu kaydedildi. Türkiye’nin ulusal bütünlüğüne ve Misakımilli sınırlarına yönelen küresel baskıların yoğunlaştığına dikkat çekilen açıklamada, Filistin ve Irak’ta tehlikeli gelişmelerin yaşandığı, ABD ve İngiltere’nin Bağdat’ı bombaladığı hatırlatılarak, şöyle denildi: “Irak’a yapılan askeri müdahalenin, insani ve hukuki açıdan hiçbir haklı gerekçesi yoktur.
       Dün Japonya’ya atom bombası atanlar, Vietnam halkına karşı kimyasal silah satanlar, bugün yoksul bir ülkeye akıl almaz bir pervasızlıkla askeri harekata girişiyor. Ülkemizi de çok yönlü zararlara uğratan ve yıllardır sürdürülen ambargo ile hastalık ve yoksulluğa mahkum edilen Irak, yaşlı çocuk milyonlarca insanın kapatıldığı bir toplama kampına dönüştürülmüştür. Irak’ta bir insanlık suçu işlenmektedir. Ulu önderimiz Atatürk’ün ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’ ilkesine uygun olarak, sınır komşumuz Irak’a yapılan askeri müdahalenin derhal durdurulmasını ve ambargonun süresiz bir biçimde kaldırılmasını istiyoruz.”

 

 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları