Home page
Haber Menüsü


Ecevit’ten Bush’a ‘görüşme’ çağrısı
Başbakan Bülent Ecevit, Bağdat‘ın bombalanmasından önce, harekattan Türkiye‘ye bilgi verilmediğini, harekatı tüm dünya gibi TV‘den öğrendiklerini bildirdi.
Ankara
AA
17 Şubat— Başbakan Ecevit, İncirlik üssünden kalkan uçakların harekata katılmadığını, Türkiye‘nin izni alınmadan bu üsten kalkan uçakların harekata katılamayacağını söyledi. NTV Ankara Temsilicisi Murat Akgün’e telefonla bilgi veren Ecevit, Körfez’de bir sertleşme olursa Irak’la gelişen politikanın zora gireceğini de belirtti.

   
 
       
    MSNBC News Cem: Bombardıman ciddi bir olay
MSNBC News Bush'tan bomba dersleri
MSNBC News ABD uçakları Bağdat'ı vurdu
MSNBC News ABD: Harekat savunma amaçlı
MSNBC News Irak: Saldırıya İsrail de katıldı
MSNBC News Saldırıya farklı tepkiler
MSNBC News İşçi Partisi ABD Büyükelçiliği'de gösteri yaptı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Bülent Ecevit, Amerikan ve İngiliz uçaklarının dün gece Irak‘a yönelik gerçekleştirdikleri askeri harekatı dikkatle ve kaygı ile izlediklerini belirterek, “Yeni Amerikan yönetiminin Irak sorununu Türkiye ile ilk fırsatta yeniden değerlendirmesi yararlı olacaktır” dedi.
        Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası‘nda gazetecilere yaptığı açıklamasında Irak‘a yönelik askeri harekatı değerlendirdi ve soruları yanıtladı. Irak‘a yönelik böyle bir harekata gerek duyulmuş olmasının bu arada askeri hedeflerin yanı sıra sivillerin de zarar görmüş olmasının üzücü olduğunu belirten Ecevit şunları kaydetti: “Harekatta Körfez bölgesindeki uçakların ve tesislerin kullanıldığı anlaşılmaktadır. Harekatla ilgili olarak İncirlik‘ten veya genel olarak Türkiye‘den her hangi bir istem veya katkı söz konusu olmamıştır. Dünki harekat gösteriyorki Körfez savaşı üzerinden 10 yıl geçtiği halde Irak‘ta henüz barış huzur ve istikrar sağlanamamıştır. Doğal olarak bu durum Irakla sınır komşusu olan Türkiye‘ye de yakından ilgilendirmekte ve etkilemektedir. O nedenle yeni Amerikan yönetiminin Irak sorununu Türkiye ile ilk fırsatta yeniden değerlendirmesi yararlı olacaktır.”
       
“TÜRKİYEYE BİLDİRİLMESİ GEREKİRDİ”
       Ecevit bir gazetecinin ABD basının da harekattan Türkiye‘ye haber verilmesine gerekçe olarak Türkiye‘nin Irak‘a uygulanan ambargoyu delmesinin gösterildiğini belirterek konuya ilişkin düşüncesini sorması üzerine, “ABD ve İngiltere Irak‘a yönelik dünkü harekatı sadece Türkiye‘ye değil başka her hangi bir ülkeye de daha önce bildirmemiştir. Buna özel nedenler aramak çok yanlış olur” karşılığını verdi. Aslında bazı devletlerin gerek gördüklerinde kimseye haber vermeden zaman zaman böyle harekatlarda bulunabildiklerini kaydeden Ecevit, Türkiye‘nin de 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatını gerçekleştirirken ABD dahil hiç bir ülkeye haber vermediğini söyledi. Ecevit, “Ne varki ABD ile Türkiye arasında Irak açısından çok özel ilişkiler vardır. Onun için ABD‘nin mutlaka bu konuyu Türkiye‘ye bildirmesi gerekirdi. Biz bu konudaki sitemimizi ABD yönetimine ilettik” dedi.
        Türkiye ile Irak arasında son dönemde giderek artan ilişkilere dikkat çekerek, bu çerçevede Irak‘a yapılan insani yardımların devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Ecevit, Türkiye‘nin yakın komşusu olan Irak‘taki sorunların Türkiye‘yi ede çok yakından ilgilendireceğini vurguladı. Ecevit, “Biz, Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde Irak‘taki insanların, özellikle de çocukların sorunlarına çözüm bulunması için elimizden geleni yapmaktayız. Bu, bir insani görevdir. Fakat, dediğim gibi, bu görevi yerine getirirken, BM kararlarına da bağlı kalıyoruz” dedi.
       
Saldırıya tepkiler sürüyor

        Ecevit, harekatın devam etmesi halinde İncirlik Üssü‘nün kullandırılıp kullandırılmayacağına ilişkin soruya da “Hayır, bizim bir onayımız olmadan kullanılamaz. Bizim, onayımızla ilgili olarak da kurallar kesin olarak belirlenmiştir” yanıtını verdi. Irak tarafından harekatla ilgili olarak şu ana kadar Türkiye‘ye özel bir bilginin iletilmediğini bildiren Ecevit, harekatın ardından ABD Başkanı George Bush ile bir görüşmesinin olup olmadığı sorusunu şöyle yanıtladı: “Hayır, bu sabah İstanbul‘da Dışişleri Bakanımız Sayın Cem, ABD Büyükelçisi Sayın Pearson ile bir görüşme yaptı. Düşüncelerimizi ve kaygılarımızı söyledi. Tabii, ABD yönetimi ile de gerekli temas kurulmaktadır, kurulacaktır. Zaten ben de açıklamamda bunu belirttim. Yeni ABD yönetiminin Irak sorununu Türkiye ile ilk fırsatta yeniden değerlendirmesi yararlı olacaktır. Bu da bizim ABD‘ye gönderdiğimiz bir mesajdır.”
       
“HAREKATI TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİM”
       Ecevit, bir gazetecinin “Açıklamalarınızdan anladığımız kadarıyla, harekatı, Televizyondan öğrendiniz” sözleri üzerine, “Evet, bütün dünya da televizyonlardan öğrendi” dedi. Dışişleri Bakanı Cem‘in İran‘a yaptığı gezinin ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından eleştirildiğinin anımsatılması üzerine Ecevit, bu gelişmeden haberinin olmadığını belirtti. İran‘ın Türkiye‘nin yakın komşusu olduğuna dikkat çeken Ecevit, “Aramızda bazı sorunlar vardı. Hala da bazı sorunlar bulunabilir. Ama iki komşu devlet olarak ilişkilerimizi geliştirmede bütün bölgenin yararı vardır” dedi.
       
       
       
       
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları