Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:02 TS 26 May., 2000
Atilla Yesilada
 
Reformu Galatasaray ve Efes yapıyor
 
Biraz nefeslenen hükümet, reformlar konusunda kafasından geçenleri bölük-pörçük de olsa ortaya koymaya başladı. Bu yüzden de piyasalar şu ana kadar atılan ürkek adımları satın almadılar.
 

Atilla Yeşilada


 
20 Mayıs—  Bu yazı biraz gecikti, özür dilerim. Sorun Net’in ve benim ayrı zaman-uzay matrixlerinde yaşamamız. Net, malum sanal bir dünya. Atilla Yeşilada, malum, genelde aklı bu dünyada değil. Bu benim ilk Net projem, onun da temposuna alışacağım. Bu arada, hani sormak istediğiniz bir şey varsa, e-posta adresim yukarıda, genelde cevap veriyorum.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Galatasaray’ın UEFA şampiyonluğundan çıkartılacak çok ders var. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini uluslararası takım sporu müsabakalarında elde ettiği sonuçlardan tahmin edebilirsiniz.
       Bireysel yarışmalardan değil. Her ekonomik ve sosyal ortamda üstün sporcu bireyler yetişebiliyor. Ama takım müsabakaları zor, çünkü aslında teknolojinin en önemli boyutu olan grup yönetimi ve motivasyonu konusunda az gelişmiş ülkeler sınıfta kalıyor. Kendimiz beğenmeyiz ama, bu sene bir Avrupa üçüncüsü (Efes) bir de şampiyon çıkarttık.
       AB’nin burun kıvırdığı bir kenar mahalle toplumu (onların görüşü) için hiç fena değil. Burdan çıkan sonuç, gelişmişlikte çok önemli bir badireyi atlattığımız. Meclistekiler Türkiye’nin yarını için Asya-Avrupa modellerine bakacaklarına, bir Efes ve GS’dan çok şey öğrenebilirler.
       
BADİREYİ ATLATTIK
       Bu arada, hafta içinde bir faiz artırımı badiresin daha atlattık. Korkulan olmadı, yani FED’in kararı piyasalarda global bir krizin ateşleyecisi olacak bir panik yaratmadı. Şu anda ABD ve dünya ekonomisi “soft landing” dediğimiz senaryoya daha yakın. Bu senaryonun piyasalarda izdüşümü ise hisse senedi ve diğer riskli varlıklara talebin azalması.
       Önümüzdeki bir kaç ay içinde, global para yöneticileri yeni bir strateji belirleyecekler. Bu süre zarfında, bizim gibi gelişmekte olan ülkerin işi zor. Para azalıyor ve kendine sakin limanlar arıyor yeni bir serüvene çıkmadan önce.
       Halen Türkiye ekonomisinin ve piyasalarının en acil sorunu likidite. Dışardan tek kuruş para gelmiyor. FED’in son kararı, likiditeyi daha da azaltabilir. Piyasaların yenidene atağa kalkması için hükümetin kesinlikle yeni icraat ortaya koyması lazım.
       
REFORMLAR; BÖLÜK-PÖRÇÜK DE OLSA
       Bu ekonomi için de geçerli ama ona haftaya değinirim. Artık belli oldu, bu et kendi suyunda pişmeyecek. Piyasaya göbek attırıcı icraat konusunda geçen haftaya nazaran biraz daha umutluyum. Biraz nefeslenen hükümet, reformlar konusunda kafasından geçenleri bölük-pörçük de olsa ortaya koymaya başladı.
       Tarım Bakanlığı’nın IMF programı delinmeyecek sözü var, tarım kooperatiflerinin özerkleşmesi için hazırlanan yasa tasarısı komisyondan geçmek üzere, hatta hafta sonuna doğru şu merakla beklediğimiz özel emeklilik yasa tasarısı da gün ışığına çıktı.
       Bunlar olumlu gelişmeler, ama yetersiz. Mesela, Tarım Bakanlığı aynı zamanda taban fiyatlar konusunda “tarla maliyetinin” de göz önünde bulundurulması gerektiğini işaretledi. Benim okuyabildiğim kadarı ile özel emeklilikte vergi teşviki yok. Tarım reformunu hala göremedik. Özetle hükümet bir şeyler yapmaya niyetli, ama kafası çok karışık.
       
TARLA MALİYETİ OLMAZ
       Mesela, buğday fiyatında tarla maliyeti diye bir kavram olamaz. “Piyasa global, eğer
       maliyetin yüksekse üretme kardeşim” derler adama, “Git ABD ve Kanada gibi düşük maliyetli üreticilerden al.” Çünkü maliyet hesabına girdiniz mi, Japonya’nın kendi pirincini kendi yetiştirmesi gibi absurd sonuçlar çıkıyor ortaya. Sonuçta halk pirinci dünya fiyatının üç misline yiyor.
       Özel emeklilik ise vergi teşviki olmadan tek adım ilerlemez. Ben kerizmiyim paramı Türkiye gibi belirsiz bir ortamda 20 yıl bağlayacağım, aynı zamanda da her sene peşin peşin vergisini ödeyeceğim. Geçiniz bir kalem.
       
ÜRKEK ADIMLARI ALMADILAR
       Bu yüzden de piyasalar şu ana kadar atılan ürkek adımları satın almadılar. Deneme yanılma yolu ile yürünecek bu reform yolunda, ama sonunda mutlu sona ulaşılacak. Çünkü, başka yerde de yazdım, tekrarlayaym: Bu programın sahibi Washington. Baktılar ki biz kenid başımıza beceremiyoruz, ABD’den bir blue-print geliverir DHL’le.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları