Home page
Haber Menüsü


Odyris Kralı
Odyris Kralı'nın heykeli
Odyris Kralı’na ‘arkeolojk’ tedavi
Trakların Odyris Kralı Kersebleptes’in kazılarda bulunan iskeletine, “etlendirme” yöntemiyle canlılık kazandırıldı
Tekirdağ
AA
    16 Şubat —  Tekirdağ yakınındaki Harekattepe Tümülüsü’nde bulunan ve günümüzden yaklaşık 2 bin 300 yıl önce yaşadığı kaydedilen Trakların Odyris Kralı Kersebleptes’in iskeletine, plastik malzemeler kullanılarak “etlendirme” yöntemiyle 2 yıl süren bir çalışma sonucu, gerçeğine uygun şekilde canlılık kazandırıldı. Kral, sergilenmek üzere Tekirdağ Müzesi’ne getirildi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İngiltere’de Kral Midas’ın kafatası ile Bodrum’da bulunan bir kadın kafatasının etlendirilmesinde kullanıldığı belirtilen “yeniden oluşturma- Fasiyelrekonstisyon” yöntemiyle Kral Kersebleptes’in kemiklerine, antropologların da yardımıyla, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden (GATA) Doç. Dr. Osman Bengi canlılık kazandırdılar. Kral Kersebleptes’in, vücut ölçülerine uygun olarak etlendirilmesi işleminin 2 yıllık bir çalışma sonucu GATA’da tamamlandığını belirten Prof. Dr. İlter Uzel, Türkiye’de Türk uzmanlar tarafından ilk kez bir kralın etlendirildiğini ve yüzde 90 oranında gerçeğe yakın bir sonuç aldıklarına inandığını söyledi. Bilimsel ve teknik bir çalışmayla Kral Kersebleptes’i aslına uygun hale getirdiklerini, baş ve tüm vücut bölümlerini etlendirdiklerini kaydeden Prof. Uzel, çalışmayı şöyle anlattı:
       
       “Bu çalışmada, plastik malzemelerle, Fasiyelrekonstisyon (yeniden oluşturma) yöntemini kullandık. Bu yöntemde, iskeletten kalıp elde ediliyor. Anatomik yapıya göre kaslar oluşturuluyor. Yağ dokusu ve üzerine de deriyi oluşturacak tabaka konularak, canlılık veriliyor. Bu işi yaparken en ufak ayrıntıyı bile dikkate aldık. Mesela kralın bir kolu 10 santimetre daha kısa. Elleri romatizmalı. Onun için kendisine (acıların kralı) ismi takılmış” dedi.
       

KRALI İLTİHAPLANMA ÖLDÜRMÜŞ
       
       Kral Kersebleptes’in canlandırılan bedeninin sergileneceği Tekirdağ Müzesi Müdürü M. Akif Işın, kazı çalışması sonucu ortaya çıkartılan kralın iskeletinin, Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Özbek ve Doç. Dr. Yılmaz Erdal tarafından incelendiğini belirtti. Işın, yapılan inceleme sonucunda kralın, 1.60 boyunda ve 40 yaşlarında olduğu ve sol kolunun üzerindeki kırığın kaynamaması sonucunda, iltihaplanma sonucu öldüğünün belirlendiğini anlattı. Işın, Kral Kersebleptes’in, kazıda ortaya çıkarıldığında üzerinde erguvan renginde bir elbisenin bulunduğunu belirterek, “Kralın bu elbisesini diktireceğiz. Konunun uzmanları tarafından gerçek boyutlarda yapılan kralın heykelini Müzeler Haftası olan 18-24 Mayıs tarihinde sergileyeceğiz. Bu eser arkeolojik açıdan olduğu kadar, turizm açısından da önemli. Müzemize gelen çok sayıda yerli ve yabancı turist kralımızı görmek isteyecek” diye konuştu.
       Müze Müdürü Işın, M.Ö 342 yıllarında yaşayan Kersebleptes’in, 22 metrelik tümülüsün ortasındaki sanduka mezarında, biri krallığını, diğeri rahipliğini simgeleyen iki tacı, yüzükleri ve deniz kabuklarından elde edilen erguvan renkli elbisesi ile gömülü olarak 1997’de bulunduğunu hatırlatarak, şu bilgileri verdi: “Bulduğumuz iskelet, Trakya’da bulunan ilk kral iskeletidir. 40 yaşlarında öldüğü sanılan kralın saçlarının bir bölümü ise hala kafatasında bulunuyordu. Bu önemli çalışmayı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”
       
TRAKLAR
       
       Trakların Odyris Krallığı, Edirne’nin Keşan ilçesinin doğusundan İstanbul Selimpaşa’ya kadar uzanan sahil kesiminde hüküm sürdü. M.Ö. 359-341 yılları arasında yaşayan Odyris Kralı Kersebleptes’in krallığı, Makedonya Kralı II. Philip döneminde istilaya uğradı ve II. Philip, Trakların Odyris Kralı Kersebleptes’in kenti Heraion Techos’u aldı. 10 yıl boyunca Kral Kersebleptes, II. Philip’in egemenliği altında yaşadı ve M.Ö. 341’de öldü. Trakların M.Ö. 12. yüzyılda doğudan geldiği ve daha sonra M.S 1. yüzyılda Romalıların asimilasyon politikası ile tarih sahnesinden silindikleri belirtiliyor.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları