Home page
Haber Menüsü


 
FP davası olumlu biterse, faiz % 40
 
CNBC-E Sabit Getirili Menkul Değerler Uzmanı artunç Kocabalkan, 5 soruda piyasaları yorumladı. Kocabalkan’a göre, Fazilet Partisi Davası olumlu sonuçlanırsa, bono bileşik faizleri yüzde 40’ın altına inebilir.
 
 
1 Şubat—  Yazarımız Artunç Kocabalkan, bugün “5 Soru ve 5 Yanıtta Piyasa” köşesinde Hazine’nin Şubat ayı takvimini, Fon bankalarını rahatlatmak için yapılacak erken itfaları ve bundan sonra beklenen gelişmeleri yorumladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kocabalkan, “FP Davası piyasanın beklediği gibi bir erken seçime yol açmayacak şekilde sonuçlanırsa, 20 Şubat ihalelerinden sonra, yüzde 40 bileşiklere ineriz” dedi. Kocabalkan’a “5 Soru ve 5 Yanıtta Piyasa” şöyle gelişti:
       - Dünkü Şubat ayı borçlanma takvimini nasıl yorumluyorsunuz?

       İlk bakışta Hazine, daha önce itfasının yüzde 70-75’i civarında borçlanırken, şimdi bu oranın yüzde 85’e çıktığını görüyoruz. Ancak, bu gelişme yanında Hazine’nin erken itfalarla piyasaya likidite sağladığını da gözden kaçırmamak lazım. Erken itfa tutarlarını da işin içine kattığımızda bu borçlanma oranının eski seviyesinde kaldığı gözüküyor.
       Dolayısıyla piyasanın ilk etapta beklenenden fazla bir borçlanmaya olumsuz tepki vermesi, bence çok kısa süreli bir hareket.
       - Hazine’nin kararlaştırdığı erken itfaların amacı ne sizce?
       Erken itfaların nedenine gelince, Fon’daki bankaların borçlanma maliyetleri hala çok yüksek. Erken itfanın amacı bu maliyetleri biraz düşürüp, bir yandan piyasada faiz düşüşüne neden olurken, diğer yandan hala yüksek faizler nedeniyle aktiflerine konulan devlet kağıtlarına rağmen, satılması kolay olmayan fon bankalarının satışını kolaylaştırmak.
       Açıkçası Hazine bundan sonra Fon’daki bankaların aktiflerini düzeltmeye yetmeyen devlet kağıtları yerine, bu bankalara nakit koymaya devam edecek.
       Bu bir yandan, piyasada faizleri yükselten Fon bankalarının borçlanma ihtiyacını azaltacak, bir yandan da Hazine’ye ek yük getirecek. Bu işin çözümü de yine dış borçlanmada gibi gözüküyor. İç borç mümkün olduğunca dış borçla ikame edilecek.
       - Daha önce sözü edilen 14 ve 9 aylık vadeler yerine 12 ve 7 aylık ihaleler yapılacak. Vadeler kısaldı. Ne diyorsunuz?
       Kriz sonrasında bankaların Hazine’ye karşı eli biraz kuvvetlendi doğrusu... Piyasa yapıcıları toplantısının daha sık yapılması ve karşılıklı görüş alışverişinin genelde piyasanın taleplerinin kabul edilmesi şeklinde sonuçlandığını görüyoruz. Zaten doğrusu da bu...
       Krize geç müdahale edilirken de yapılan piyasayı anlamamaktı. Vade kısalma isteiği de piyasadan gelmiştir. Hem bankalar fazla risk almayacak, hem de faiz düşüşü beklentisi varken, uzun borçlanma yerine vade kısaltmak her iki taraf için de ortak bir çözüm oldu.
       - FED faiz indirdi, dış borçlanmamıza etkisi ne olur?
       Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan piyasalar (emerging markets) dış borçlanmaya oldukça bağımlılar. Dolar cinsi borçlanmaları, diğer borçlanmalarda olduğu gibi, borçlanmanın yapıldığı ülkenin faiz oranları üstüne artı bir maliyet (spread) ekleyerek yapılıyor. Dolayısıyla ABD’deki faiz düşüşü bizim maliyetlerimizi düşürecektir. Ancak, bu etkiyi orta vadede göreceğiz. Zaten bu faiz düşüşüne bizim Eurobond’larımız bir tepki vermedi. ABD’nin yumuşak iniş yapması, tüm dünya için olumlu bir gelişme. Ancak bizim için esas olan iç piyasadaki siyasi ve ekonomik performansımızı üst düzeyde tutmak.
       - Bundan sonrası için ne bekliyorsunuz?
       Bence en önemli unsur Fazilet Partisi Davası. Böyle bir bilinmezlik varken, ne yerli ne de yabancı yatırımcıdan çok fazla risk alması beklenemez. Dolayısıyla bu dava sonuçlanana kadar, faizlerde kalıcı ve hızlı bir düşüş beklememek lazım.
       Bu davayı bir yana bırakırsak, reformlar konusunda şu ana kadar gösterdiğimiz başarı, enflasyon rakamlarındaki olumlu beklenti, çok fazla speküle edilse de Türk Telekom’u özelleştirme isteği ve TL faizlerinin bulunduğu nokta çok olumlu.
       Sözün kısası, FP Davası piyasanın beklediği gibi bir erken seçime yol açmayacak şekilde sonuçlanırsa, 20 Şubat ihalelerinden sonra, yüzde 40 bileşiklere ineriz.
       Yine siyaseti tamamen dışarıda bırakarak söylüyorum; 20 Şubat ihalesi de Hazine açısından çok büyük bir maliyet yükselişine neden olmayacak. Bence FP Davvsı sonuçlandırılsaydı, hem yerli hem de yabancı yatırımcı için daha net bir ufuk yaratılmış olurdu.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları