Home page
Haber Menüsü


KKTC’de Ankara karşıtı ilan
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nın (KTÖS) bir yerel gazeteye verdiği Ankara karşıtı ilanı kınadığını belirterek, “Bu, düşmana hizmettir, nankörlüktür. Böyle bir bildiri, ancak Rum tarafından gelebilirdi” dedi.
Lefkoşa
AA
2 Şubat— Denktaş, KKTC’nin resmi ajansı Türk Ajansı-Kıbrıs’a yaptığı açıklamada,”Helal süt emen her Kıbrıslı Türk, zannedersem benim geçirdiğim şoku geçirdi” diye konuştu. Tepkilere neden olan ilanda, “Ankara! Ne paranı, ne paketini, ne de memurlarını istiyoruz! Bizde kendi kendimizi yönetecek bilgi, beceri potansiyel ve yeterlilik vardır! Esir olmak istemiyoruz!” sözleri yer alıyordu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Köylerden gelen ziyaretçilerin, eski mukavemetçilerin büyük öfke içinde olduklarını anlatan Denktaş, Rum tarafının, Kıbrıs Türkünün Türkiye’den ayrıldığı günü beklediğini vurguladı. Denktaş, şunları kaydetti: “Biz mücadelemizi Atatürkçü, anavatanına gönülden bağlı, bayrak için canını feda eden, milliyetçi öğretmenlerin katkısıyla verdik. İngiliz idaresinde Dr. Küçük’ün etrafında, O’nun meşalesini köylere, halka ulaştıran, gözüpek ilkokul öğretmenleriydi. Bu sözleri KKTC’de dinleyen ve kabul eden olmadığına göre, bunların söyleneceği yer Güney’dir. Sendikacı olmak, öğretmenin öğretmenlik vasıflarını kirletme özgürlüğüne sahip olması anlamına gelemez, sendikacı da olsa öğretmen olduğunu unutmaması gerekir.”
       
HASİPOĞLU’NUN SÖZLERİ
        KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ertuğrul Hasipoğlu da, KTÖS’ün böyle bir ilan veren yöneticilerini şiddetle kınadığını belirtti ve öğretmenlere çağrıda bulunarak, tepkilerini ortaya koymalarını istedi.
        Hasipoğlu, “bu çarpık zihniyette olan insanları ben de istemiyorum, bu halk da istemiyor. Kendi devletini kuran Kıbrıs Türkü kan döktü, can verdi. Öğretmenler sendikasına tavsiyem, Kıbrıs Türkünün tarihini bilmesidir” dedi.
        Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası adına bir yerel gazetede yayımlanan ve tepkilere neden olan ilanda, “Ankara! Ne paranı, ne paketini, ne de memurlarını istiyoruz! Bizde kendi kendimizi yönetecek bilgi, beceri potansiyel ve yeterlilik vardır! Esir olmak istemiyoruz!” sözleri yer alıyordu.
       
RAUF DENKTAŞ’IN TEPKİSİ
       KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, “gazete ilanıyla, Türkiye aleyhinde propaganda hareketi başlatan öğretmenler sendikasının, şimdi de Internet aracılığıyla buna devam ettiğini” belirterek, yetkililerin buna (dur) demesini istedi. “Öğretmenlik bu değildir. Öğretmenlere ihanettir, devlete ihanettir. Bu büyük bir suçtur” diyen Denktaş, söz konusu kişiler hakkında yasal işlem başlatılması için, başta Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı olmak üzere ilgili herkesi göreve çağırdı.
        Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bir grup esnafı kabulünde yaptığı açıklamada, “Söz konusu ilanı verip yediden yetmişe herkesi öfkelendiren kişilerin, son olarak Internet kanalıyla tüm dünyaya açıklamalarda bulunduğunu” söyledi.
        Denktaş, “Faşist bir idaremiz varmış diyorlar. Faşist başkan da ben. Bütün dünyaya bunlar duyuruluyor. Eğer faşist bir idare olsaydı, gözlerini bile kırpamazlardı sokaklarda bu insanlar. İdaremiz fazla demokratik bir idare olduğu içindir ki, insanlarımız da kendilerinden ve anavatanlarından emin oldukları içindir ki bu tahrikkar girişim yapılıncaya kadar sessiz kalmıştır” dedi. Denktaş, şöyle devam etti:
        “Eminim Türkiye’nin Kıbrıs’ta soykırımı önlediğini bilen herkes, hangi dinden hangi dilden olursa olsun, Türkiye’nin burada 1960 anlaşmaları altında, meşru haklarını kullanmak suretiyle adanın Yunanistan’a bağlanmasını önlediğini takdir eden kişiler de bizim kadar öfkelenecek ve tiksinecektir bu insanlardan.”
       
“TAHKİKAT YAPILSIN”
        Milli Eğitim Bakanlığı’nı göreve çağıran Denktaş, “Böyle bir suç işleyen kişinin öğretmen olarak kadrolarda tutulup KKTC bütçesinden maaş çekmesinin doğru olup olmadığını düşünmesini ve gerekirse tahkikat yapmasını” istedi. Denktaş, söz konusu kişilerin yasal yollarla cezalandırılmasının şart olduğuna dikkat çekerek, yasalarda eksiklik varsa bunun da bir an önce hükümet tarafından derhal giderilmesini istedi.
        Cumhurbaşkanı Denktaş, “Cumhuriyetini dışa, (Türkiye’nin idare ettiği bölgesel yapay bir kuruluş) olarak takdim eden söz konusu kişilerin, öğretmenlik görevine devam etmesini hiç kimsenin onaylamayacağını” vurguladı. İlan ve arkasından yapılan açıklamaların herkeste büyük öfke yarattığına işaret eden Denktaş, “Bize düşen görev, bu öfke ve reaksiyonu kanunsuz yollara dökecek insanları önlemektir” dedi.
        KKTC’nin şehitler pahasına kurulan bir devlet olduğunu vurgulayan Denktaş, hiç kimsenin bunu küçümsemesine ve ortadan kaldırmasına izin verilmeyeceğini belirtti. Denktaş, “Bu, anavatanla aramızda şah damarını kesme anlamına gelir. Şah damarı kesilen insan da ölür, yok olur” diye konuştu.
        Cumhurbaşkanı Denktaş, konunun, Rum basınında ele alınışına da değinerek, gazete başlıklarının, “Kuzey’de Türkiye’ye karşı isyan büyüyor” şeklinde olduğunu belirterek, söz konusu ilanı verenlerin, “bir iki tane kendini bilmez olduğunu” söyledi.
       
KKTC’DEKİ ÜNİVERSİTELERDEN TEPKİ
       Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren 5 üniversite rektörü, gazetelere verdiği ilanla, “Türk ulusu ile onun bir parçası olan Kıbrıs Türkü’nü karşı karşıya getirmeyi” amaçladığı gerekçesiyle Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nı (KTÖS) kınadı. Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi rektörleri adına yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
        “Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası yönetimindeki bazı kişilerin, Türkçe dil bilgisi kurallarını dahi bilmeyerek verdiği paralı gazete ilanları, hiçbir zaman tarihi gerçeği ortadan kaldıramaz. O tarihi gerçek ki, Anavatan Türkiye ile ulusal mücadeleyi omuz omuza, gönül birliği içinde sürdüren Türk ulusunun kopmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkı, özgür ortamda, geleceğine güvenle bakmaktadır.”
       
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları