Home page
Haber Menüsü


 
13.000 rakımlı tepe
 
İMKB-100 endeksinin 2000 yılı Ocak ayından beri içinde olduğu düşen trendi kırması ve kalıcı bir yükselen trend oluşturması zor görünüyor. Şubat ayı içinde düşen trendin üst noktası 13.000 puanda.
 
Burçin Mavituna
 
30 Ocak—  Faizler 53-55 aralığında, İMKB-100 endeksi 10.300 desteğinde gelişmeleri izliyor. Ay sonu olması, TL’de normal bir sıkışıklık yaratırken, TCMB’den döviz talebine neden oluyor. Ocak ayı enflasyon beklentileri TEFE için 2.2 ve TÜFE için 2.5 seviyelerinde yoğunlaşıyor. Enflasyondaki düşüşün satın alınması için Anayasa Mahkemesi’nin Fazilet Partisi ile ilgili vereceği karar bekleniyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Fon’daki bankalara gelen ön talepler yeni beklentiler yaratıyor...
       Bank Ekspres(5), Esbank (4), Interbank (2) ve Turkbank (2) için gelen taleplerin daha çok yurt içinden gelmesi ve ilgi gösteren yabancı bankaların ve grupların piyasalar tarafından dikkat çekici bulunmaması nedeni ile beklenen rahatlamayı yaratmadı. Fon’da kalan bankaların “Sümerbank” çatısı altında birleşmesi ile 310 şubesi olan ve toplam 8,206 çalışana sahip, toplam varlıkları 2.216 milyar dolar olan bir banka yaratılıyor.
       Birleştirme işleminin Şubat sonunda tamamlanması bekleniyor. Yeni bankanın sermaye ve teşkilat yapısınında nasıl şekilleneceği Şubat sonuna kalan bir gelişme olacak.
       
       Ocak ayında enflasyonda düşüş dikkat çekici olacak...
       Piyasada oluşan beklentiler Ocak ayı enflasyonunun geçen yılın Ocak ayının enflasyonundan çok daha düşük olacağı yönünde. 2000 yılı Ocak ayında TEFE: 5.8, TÜFE: 4.9 olarak gerçekleşmişti. Bu ay bankaların enflasyon beklentisi ortlamaları TEFE için 2.2, TÜFE için ise 2.5 civarında. Beklenti gerçekleşir ise TEFE’de yıllık 30’un altına inilmiş olacak.
       
       Bono faizleri % 50 direnç seviyesinden döndü... % 53.75
       Ay sonu yaklaşırken, maaş ödemelerinin emisyonda artış yaratması O/N repo faizlerini geçen haftanın üzerine taşıdı. İMKB repo piyasasında O/N repo oranlarının ortalaması yüzde 40.94 oldu.
       Merkez Bankası’na 303 milyon dolar döviz talebi geldi. Ay sonu olduğundan bankaların TCMB’den açık pozisyon ayarlamalarına karşılık döviz almaları normal karşılanmalı. Hazine bonoları ve devlet tahvillerinin faizlerinde, yükselen O/N repo oranlarının ve Cuma günü açıklanan Fon’daki bankalara gelen ön taleplerin piyasa beklentisini tam olarak karşılamaması yükselişe neden oldu.
       Bono getirileri yıllık bileşik bazda yüzde 54.5 (11 Temmuz 2001 Hazine Bonosu) seviyelerine kadar yükseldi. Şubat ayının ilk günlerinde Ocak ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile son bir yılın TEFE rakamının 30’un altına gerilemesi bekleniyor.
       Ayrıca yurtdışı 3 yıllık tahvil ihracı 500 milyon EURO üzerine çıkabilir! Yüzde 55’e yaklaşan bono faizleri bankaların alışlarını çekiyor. 21 Şubat itfasına kadar yüzde 50 faiz seviyesinin üzerinde kalan faizlerle bankaların alışları devam edebilir.
       
       İMKB-100 endeksi 10,300 seviyesinden destek aldı...
       195 trilyon lira işlem hacmi ile İMKB-100 endeksi yüzde 1.76 gerileyerek Salı gününü 10,421 puandan kapattı. Düşüş 10.315 puana kadar sürmüştü. İşlem hacminin çok düşük seyretmesi, yatırımcıların günü Anayasa Mahkemesi’nin Fazilet Partisi ile ilgili kararını bekleyerek geçirmesine bağlanabilir.
       Borsanın işlem saatlerinde Anayasa Mahkemesi’nden bir haber gelmemesi İMKB-100 endeksini 10.300 puan üzerinde tuttu.
       Ay başı ile birlikte TL’de rahatlama ve Ocak enflasyonun düşük gelmesi alıcıları bu seviyelerden harekete geçirebilir ama gözler Fazilet Partisi ile ilgili karara çevrilmiş durumda.
       
       13.000 rakımlı tepe
       Borsa dik bir yokuş tırmanmaya çalışıyor...

       Amerika durgunluk belirtilerinin artması ve Avrupa’da ekonominin hızlanmaya başladığını gösteren veriler olmaması gelişmekte olan piyasalara olan ilgiyide sınırlıyor. İMKB yabancı yatırımcıların eksikliğini hissediyor.
       Diğer taraftan, özelleştirme kapsamında olan Türk Telekom ve Türk Hava Yolları gibi şirketlere de yeterli talep beklenmiyor.
       Avrupa’da telekom sektörünün daralan yapısıda diğer bir problemin altını çiziyor. Arz fiyatları ile talep arasında ciddi fark olabilir. Tüm bu gelişmeler özelleştirmenin zamanlamasını zora sokabilir.
       Yatırımcı:
       1) Anayasa Mahkemesi’nin Fazilet Partisi ile ilgili kararını bekliyor...
       2) Özelleştirme ile ilgili gelişmeleri izliyor...
       3) Yüksek faizlerin ekonomiyi ne ölçüde daraltacağını hesap etmeye çalışıyor...
       Bu konular belirginlik kazanmadan İMKB-100 endeksinin 2000 yılı Ocak ayından beri içinde olduğu düşen trendi kırması ve kalıcı bir yükselen trend oluşturması zor görünüyor. Şubat ayı içinde düşen trendin üst noktası 13.000 puanda.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları