Home page
Haber Menüsü


 
Şimdi sırada ne var?
 
Faizlerdeki düşüş yüzde 40 düzeyine kadar sürecek görünüyor. Ancak TBMM gündemine gelecek gensoru öncesinde yüzde 55 düzeyinden kar satışları gelebilir.
 
Artunç Kocabalkan
 
22 Ocak—  Fazla lafa gerek yok. IMF işlerini bitirip gitti, faizler düştü borsa da çıktı. Demek şimdilik her şey yolunda. En önemlisi de herkes ne kadar önemli bir kriz atlattığımızın yeterince farkında gibi görünüyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hoş bir örnek olmasa da bu durum ne yazık ki deprem olmadan önce ‘deprem değil yanlış yapılan bina öldürür’ü bilmeyen Türkiye’nin 2000 sonunda ekonomide yaşadığı kriz sonrasında ‘IMF programı sırasında sıkılan kemer değil yapılmayan reform’ öldürür’ü öğrenmesine neden oldu.
       Tabii bu ikinci durumda iyi çalışılırsa en azından can kaybı olmadan atlatılabileceğini söylemek olası. Şu ana dek olanlar da bu olasılığı oldukça güçlendiriyor.
       
HAFTANIN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ
       Gelelim bu hafta olabileceklere: Şüphesiz ki IMF’in 5. Gözden geçirmeyi tamamlayıp gitmesi bu ayın sonuna kadar yapılacak reformlar hakkında bir şüpheye mahal bırakmıyor. Malum, kriz sonrası artık bu işin ‘ne kadar icraat o kadar para’ şeklinde gerçekleşeceğini artık herkes biliyor. Zaten şu ana dek yapılanlar da Ocak ayı içinde yapılması gereken reformların büyük kısmının tamamlandığını gösteriyor.
       Önce 4 sonra 8 olan Türk Telekom taliplisinin ardından gelen TSMF bünyesindeki bankaların kredilerini garanti altına alan BDDK açıklaması, Elektrik Yasa Tasarısı’ nın komisyonda kabulü, KİT’lerin A.Ş’ ye dönüştürülmesi kararı (TEAŞ’ın üçe bölünmesi açısından önemli).
       Bunların dışında parti kapatmayı zorlaştıran 69.madde konusunda yine komisyonda uzlaşma ve en önemlisi Türk Telekom özelleştirmesine karşı açılan davalara dayanak teşkil eden ÖYK’nın Anayasaya aykırı yetkilendirildiği savını ortadan kaldıracak olan yasa tasarısı. BDDK bünyesinde bulunan bankalara talip olanların BDDK’ ya başvurmalarının ardından beklenen söz konusu bankaların hangilerinin satılacağı ile ilgili açıklama da muhtemelen bir kısmı halka açık olan bu bankaların nasıl satılacağına ilişkin kararın verilmesinden sonra bu hafta içinde yapılacaktır. Zaten geriye de önemli bir şey kalmıyor; siyaset dışında!
       Beyaz enerji operasyonu elbette piyasa açısından bir siyasi kriz olasılığı anlamında önemli. Ancak koalisyon ortaklarının bu konudaki ortak tavrı ve gensoruya kadar bakanı zan altında bırakacak somut delil çıkmaz ise bu gensoruya red oyu verileceği açıklaması olumlu. Gensorunun da salı günü olduğu düşünülürse bu olayı hükümetin sağlığı açısından kazasız atlatacakmışız gibi düşünebiliriz.
       Siyasetçi değiliz ancak piyasaya olası etkileri düşünüldüğünde gelecek bir istifa kararının da piyasa için kısa süreli bir dalgalanmaya neden olur gibi yorumlara neden olduğunu da duyabiliyoruz.
       
YABANCILAR LİMİTLERİ AÇTI
       Geçen hafta İMKB repo piyasası ile bankalararası para piyasası arasında devam eden faiz farkı kapandı. İki piyasada da gecelik faizler haftayı yüzde 40’ın altında kapadı. Öncelikle farkın kapanması krizde Türkiye’ye işlem yapma bağlantılarını kapatan bazı yabancı kurumların artık bu limitleri açarak burada da para sattıkları şeklinde yorumlanabilir.
       Bu düşünceye varmamızı sağlayan bir başka neden de yine krizde yüzde 50 seviyesine kadar çıkan döviz depo oranlarının kriz sonrasındaki yüzde 20 düzeyinden yüzde 12’lere kadar gevşemesi.
       Ocak ayında şu ana dek ülkeye dönen döviz 4 milyar doları geçti. Özellikle FP’nin kapatılmasını zorlaştıran 69. madde hakkındaki uzlaşma muhtemelen büyük kısmı günlük repoda duran bu yabancı parayı bir miktar devlet kağıdı almaya yönlendirdi. Hızlı faiz düşüşünün nedeni bu.
       
FAİZLER 40 BANDINDA DALGALANACAK
       Türk Lirası faizlerinin NİV hedefinin de tuTürk Telekomurulduğu halde bu kadar düşük seyrettiği ve ayrıca döviz alışının da gelmediği düşünülürse bu hafta da gecelik TL oranlarının ortalama yüzde 40 düzeyinde olacağını söylemek mümkün. Yüzde 40 gecelik faiz de bileşik olarak yaklaşık yüzde 49’a eşit; demek ki faiz düşüşü devam edebilir.
       Piyasada, pazartesi gününe de faizde düşüşle başlanabileceği söyleniyor. Ancak salı günkü gensoru öncesi yüzde 55 düzeyinden yine bir kar satışı gelebilir. Ancak ana yön, şubat ayında gelmesi olası dış borçlanma ile yüzde 50 bileşik faiz seviyeleri. Yine söyleyelim, faizlerde bu sene çok kısa süreli ve hızlı kar satışları yaşanabilir. Bu nedenle her olası kötü gelişme olasılığı öncesi likit kalmakta yarar var.
       İMKB’ye gelince yeni ayla birlikte İMKB’ye de kalıcı yabancı girişi olacaktır. Ancak daha önce faizin kalıcı olarak düştüğünün görülmesi gerekli. Taze para girişine kadar faizle beraber hareket edecek IMKB’de bu hafta çıkış devam edebilir ancak teknik düzeltmeleri de gözden kaçırmamakta yarar var. Özet olarak beklenti hala olumlu ama siyasete dikkat.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın tüm yazıları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları