Home page
Haber Menüsü


Turgut Tokgöz
 
Para programında daha fazla insiyatif
 
Para otoritesi, elindeki müdahale olanaklarına karşılık, müdahale etmemesi faizlerin bu seviyelerden daha aşağıya gerilemesini arzu etmediğinin işaretlerini veriyor.
 
Turgut Tokgöz
 
18 Ocak—  Geçen yılın sonunda yaşadığımız finansal krizin başındaki yazımda, programa acil dış destek gerektiğini, IMF’den sağlanacak taze ve güçlü bir kaynağın rezervlerin kritik noktalara gerilemesini engelleyerek, yeniden güven tesis edilmesinde önemli rol oynayacağını belirtmiştim.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yaşanan gelişmeler bu doğrultuda oldu ve IMF’nin sağladığı 7,5 milyar dolar tutarındaki ek rezerv kolaylığı ve bunun ön koşulu olan siyasi kararlılık ikilisi, piyasaların hızla göreceli bir istikrara kavuşmasını sağladı. Ancak, tabi ki yeni dengeler farklı noktalarda oluştu. Faizler yüzde 60-70 aralığına otururken, borsanın genel seviyesi ise, kriz öncesinin yaklaşık yüzde 15-20 altında bir aralıkta sıkışıp kaldı.
       Geldiğimiz noktada geçmişin kısa bir değerlendirmesini yaptığımızda karşımıza çıkan olgu, kurala dayalı (rule-based) bir para politikasının güven bunalımı altında çalışmadığı ve umulanın aksine, kötü giden bir süreci tersine çeviremediği yönündedir. Hatırlanacağı gibi, uygulanan ekonomik programın parasal ayağında Merkez Bankası’nın, kabaca bankacılık ve kamu kesimine açtığı net kredi miktarını gösteren Net İç Varlıklar (NİV) hesabı bir bant içinde kontrol altında tutularak, TL yaratımı para kurulu örneğinde olduğu gibi, sadece döviz karşılığı gerçekleşiyordu. Bu sistem içinde, döviz çıkışı olduğu zaman, TL likiditesinin sıkışması faizlerin yükselmesine neden olacak ve böylece artan reel getiri, tekrar döviz girişini teşvik ederek, faizlerin yumuşamasını sağlayacaktı.
       Normal şartlar altında problemsiz işleyen bu sistem, programa olan güven kaybı neticesinde işlevini yitirdi. Bu süreç içinde Merkez Bankası; döviz karşılığı TL yaratma ilkesini bir süre çiğnemesine rağmen, daha önceki yazımızda bahsi geçen ikilem karşısında tercihini bankacılık sektörü üzerindeki baskının artması pahasına likidite enjekte etmeyi bırakarak, faizlerin daha da yükselmesine izin vermek yönünde kullandı. Bunun sonuçlarını, önemli bir bankanın TMSF’nin portföyüne geçmesiyle hep beraber yaşadık.
       
İNCE AYAR YAPILDI
       Bu tatsız deneyimden sonra, geçen yılın sonunda IMF’ye sunulan ek niyet mektubuna baktığımızda para politikası açısından yararlı bir ince ayar yapılmış gibi görünüyor.
       Buna göre, NİV hesabı banttan çıkarılarak, sadece ay sonları itibariyle geçerli olan bir üst limite tabi olacak ki, bu da Merkez Bankası’na para politikasında insiyatif (discretion) kazandıracak. Böylece bu yeni tercihi, yılın ikinci yarısında kur politikasında bant uygulamasına geçildiğinde, faizin bir ara hedef olarak benimsenmesi nedeniyle artması gereken insiyatife bir alıştırma dönemi olarak algılayabiliriz.
       
MÜDAHALE İMKANI VAR
       Bu durumun etkilerine gelince; var olan insiyatif çerçevesinde, Merkez Bankası tekrar olumsuz koşullarla karşılaştığı takdirde daha fazla müdahale olanağına sahiptir. Mesela, şu sıralar NİV değeri Ocak sonu üst limiti olan 900 trilyon TL’nin oldukça altındadır.
       Dolayısıyla, yaşanabilecek bir likidite sıkışıklığında para otoritesinin piyasalara açık piyasa işlemleri yoluyla TL enjekte edebilme ve faizleri yumuşatma kapasitesi bir hayli fazladır. Bu imkana sahip olmasına rağmen, şu anda kullanmaması ise, faizlerin bu seviyelerden daha aşağıya gerilemesini arzu etmediğini göstermektedir ki, bu da yine insiyatif kullandığına işaret etmektedir.
       Görüldüğü gibi, her kriz aslında götürdüklerinin yanında yeni tecrübeler de kazandırıyor.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in tüm yazıları
MSNBC News Şükrü Küçükşahin’in tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları