Home page
Haber Menüsü


Topraklarımızda bol olmasına rağmen kuraklık nedeniyle etkisini gösteremeyen çinko hem bitkilerin hem insanların gelişiminde oldukça etkili.
Kuraklığın ilginç faturası: Çinko
Türkiye, kuraklığın etkisini atlatamazsa susuz ve elektriksiz bir yıla doğru ilerliyor. Kuraklıktan etkilenen tek nokta enerji değil. Tarım alanında da ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Kurak toprakta azalan çinko üretimi düşürüyor.
İstanbul-Hesna Onbaşı
AA
    27 Ocak—  Yağış azlığı bitkinin topraktaki çinkoyu kullanması engelliyor ve bu da üretim miktarının azalmasına neden oluyor. Uzmanlar yağışın az olduğu İç Anadolu Bölgesi’ nde ürün miktarını arttırmak için çinkolu gübreler kullanmaya başladı. Çalışma hakkında Konya Bahri Dağdaş Milletlerarası Kışlık Hububat Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ekiz, uygulanan bu yöntemle yüzde 130 ile yüzde 550 arasında ürün artışına ulaşılabildiğini belirtti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye topraklarında yeterli miktarda çinko var. Ancak kuraklık dönemlerinde var olan çinko elementi topraktan ayrılamadığı için bitkiler bu elementi kullanamıyor. Ürün kalitesini ve miktarını doğrudan etkileyen bu noksanlığın giderilmesi için toprağa veya bitkiye fazladan çinko verilmesi gerekiyor.
       
İÇ ANADOLU’DA ÇOK YAYGIN
       Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Konya Bahri Dağdaş Milletlerarası Kışlık Hububat Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ekiz, bu sorunun yağışların az olduğu İç Anadolu Bölgesinde çok yaygın olduğunu belirtti.
       Bitkilerin topraktaki çinkodan yararlanma oranı yıllara göre değişiklik gösteriyor. Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Ekiz,
Tarımda çinko kullanımı üretimde yüzde 130 ile yüzde 550 arasında artış sağlıyor.
       “Yağışlı bir kış geçerse çinko noksanlığının yaşanma ihtimali daha az. Kışı sert geçen yıllarda çok daha fazla.” dedi.
       Yapılan çalışmanın etkili olması aynı zamanda toprağın çeşidiyle de ilgili. Ekizin verdiği bilgiye göre yüzde 550 verim alınan bölge dünya çapında büyük dikkat çekti.
       Ekiz, “Konyada Kobaklı adlı bir bölgede bu rakama ulaştık ama sistemin uygulandığı her noktada bu rakama ulaşmak mümkün değildir” dedi.
       
MUCİZE DEĞİL NORMAL ÜRÜN ARTIŞI
       Ancak bu rakam bazen yanıltıcı olabiliyor. Çiftçinin bu rakamları yanlış değerlendirdiğini belirten Doç. Dr. Ekiz’in “Çiftçi bu rakamı görünce dönüm başına 200 kilo ürün aldığı erden bu yöntemle 1 ton ürün alacağını sanıyor. Ama bu yanlış. Bu uygulama yapılmadığında 20- 30 kilogram verim alınırken bu yöntem uygulandığında bu rakam 200-300 kiloya yani normal seviyesine ulaşıyor” dedi.
       
3 ŞEKİLDE UYGULANIYOR
       Her çeşit bitki için kullanılabilen çinko yönteminin 3 ana yöntemi var.
       Birincisi gübre şeklinde kullunum: Henüz çinko içeren gübreler çok fazla değil. Ama bu yönde hızla yeni çalışmalar yapılıyor. Toprağa serpilen çinkonun karıştırılmasının ardından tohum atılıyor.
       İkincisi ise yaprak uygulaması: Genelde ilkbaharda bitkiler kardeşlenme dönemindeyken yapılır. Dekar hesabıyla 200 gram çinkoyu eritip atılabilir ve 15 gün sonra tekrar aynı uygulamayı gerçekleştirebilir.
       Birde tohum muamelesi var. Tohumlar çinko katkısıyla karıştırılır tabi bunun belirli oranları vardır.
       Bunlardan uygulanması en kolay olan yöntem gübreleme.
       
HER TOPRAKTA VERİM ALINAMIYOR
       Ancak bu uygulama her çeşit toprakta aynı verimi vermeyebiliyor. Bu nedenle toprakta ölçüm yapılması gerekiyor. Bir bölgede çinko eksikliğinin olduğunu yada var olan çinkonun kullanılamadığı en erken şubat ayında anlaşılabiliyor.
       Ekiz, normal anlaşılma sürecinin mart ve nisan ayları olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kullanılan çinko kimyasal bir ilaç değil bir nevi gübredir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’yla yapılan son çalışmalardan sonra rahatlıkla satın alınabilecek bir ürün haline geldi.”
       
DOZ ARTTIRIMI İÇİN ÇALIŞILIYORİnsan sağlığı üzerinde de oldukça olumlu etkileri olan çinkonun daha yüksek dozlarda kullanılabilmesi için çalışmalar devam ediyor.
       Ekiz, “İç Anadolu’da tahıla dayalı bir beslenme olduğu için buradaki insanlarımızda, boyun uzamaması, gelişim bozuklukları, hanımlardaki düşük sorunu, hayvarlardaki hastalıklar, cinsel olgunluğa ulaşmanın geçikmesi genelde çinko eksikliği nedeniyle oluşmaktadır.Tıp fakülteleriyle ortak yürüttüğümüzbir çalışmada Konya Bölgesi’nde yapılan çalışmada, kan örnekleriyle, saç ve tırnaklardan alınan örneklerle çinko seviyesi farklı olan çoçukları, özellikle farklı gelir grubundan gelen çocukları incelendi ve bu çocukların zeka gelişiminden fiziksel gelişimlerine kadar pek çok açıdan farklılık gösterdiği anlaşıldı” dedi.
       
SEMİNERLER DÜZENLENİYOR
       Şu anda özellikle İç Anadolu Bölgesinide yaygın olarak kullanılan çinko yönteminin diğer bölgelerde de yaygınlık kazanması için çeşitli seminer ve bilgilendirme çalışmaları yapılıyor. Ayrıca uzmanlar ve çiftçiler isterlerse Konya’daki Araştırma Merkezi’ne giderek çalışmaları bizzat yerinde görebilme şahsına da sahip.
       Dünya çapında bir araştırma mekezi olan Konya Bahri Dağdaş Milletlerarası Kışlık Hububat Araştırma Merkezi, 50 ülke ile 150’den fazla ortak proje yürütüyor. Ayrıca Dünya Kışlık Buğday Üretim Merkezi olan Bahri Dağdaş’ta tarımla ilgili pek çok yenilik ve gelişmeye imza atılıyor.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları