Home page
Haber Menüsü


 
Türkiye, The Economist ve 7 grafik
 
2000 yılına ait The Economist dergilerini karıştırdım… 7 tane grafik gördüm. Tek tek bakıldığında, belki geçip gidersiniz. Ama 7’si bir araya gelince çok can sıkıyor.
 
Levent Gürses
 
14 Ocak—  Moraller sıfır. Haber okumak, dinlemek istemiyoruz. Bunları hak etmiyoruz.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Milenyumda yüzde 40 enflasyonu...
       Milyarlarca dolar dolandırılan bankaları...
       Şaibesiz hiç bir iş, ihale yapamayan devleti...
       AB için hiçbir hazırlığı olmayan Ankara’yı...
       Askerle ve siviller arasında çatışmayı...
       Rejimle ilgili endişeleri, karanlık güçleri, düğmeleri...
       Asgari ücrette yüzde 31, rantiyede binde 2 vergiyi...
       Trafik kazalarında onlarca cana mal olan 8 günlük tatili...
       Affı, cezaevlerindeki ölümleri, provakasyonları, işkenceyi, gelir adaletsizliğini, yolsuzlukları…
       Her 100 kişiden 36’sı uygun olmayan standartlarda yaşıyor. Her 100 kişiden 2.5’i günde 1doların altında gelire sahip. Doğan her bin canlı çocuktan 40’ı ölüyor.
       Ne yazık ki gerçek...
       Gazetelerdeki haberleri, tutuklanan işadamlarını, kırmızı bültenle aranan bakanları, kısır tartışmaları, okuyunca…
       
Türkiye sosyal harcama fakiri

       
BİZ NEREDEYİZ, ONLAR NEREDE?..
       İnsanın aklına geliyor. Biz neredeyiz, onlar nerede diye…
       2000 yılına ait The Economist dergilerini karıştırdım…
       7 tane grafik gördüm. Tek tek bakıldığında, belki geçip gidersiniz.
       Ama 7’si bir araya gelince can sıkıyor.
       Hiç mi iyi şey yok. Elbette var. Ama bunlar bir an önce düzeltilmesi gerekecek kadar önemli.
       Çünkü söz konusu olan yaşam kalitesi, okur yazarlık, çoçuk ölümleri, yolsuzluk…
       Tek tek bakalım:
       Yaşam kalitesi: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın İnsani Gelişme Endeksi bu… 1 Temmuz’da yayımlanmış. 85. sıradayız. Yaşam süresi, kişi başı GSMH, eğitim istatistiklerinin birleşmesiyle oluşmuş bir endeks. Türkiye, Çin (99.), Endonezya (119.), Mısır’ın üzerinde (119.).
       Ne var ki, kişi başı gelirde yakın olduğumuz ülkeler çok üzerimizde. Filipinler bile 77’inci. İnsanlarına bizden daha kaliteli bir yaşam sunan ülkeler ve sıralamadaki yerleri şöyle: Brezilya (74), Rusya (62), Malezya (61), Polonya 44, Macaristan 43, Şili 38. Yanıbaşımızdaki Yunanistan bizden 60 basamak yukarıda, 25’inci….
       Çocuk ölümleri: Rakamlar UNICEF’ten. The Economist’te 16 Aralık’ta yayımlandı. Angola, Nijer, Afganistan ilk üç. Türkiye, Endonezya, Mısır ve Fas’tan iyi durumda.
       Ama ya bizden daha iyi olanlar: Azerbaycan, Filipinler, Çin, Ekvador, Libya, Rusya… Evet, Libya bile bizden iyi...
       Nüfus artış hızı: 26 Ağustos’ta yayımlanan grafiğe göre, 1999 itibarıyla bu konuda Bosna ve Nijerya’dan sonra dünya üçüncüsüyüz…
       Okur yazarlık: Hiç iyi durumda değiliz. Kadınlarının yüzde 71’i okuma yazma bilmeyen Pakistan birinci. Türkiye, Mısır, Hindistan, Çin gibi ülkelerden daha iyi. Ancak, Endonezya, Malezya, Peru, Kolombiya gibi ülkelerin epey gerisindeyiz. Bulgaristan ve Polonya’nın böyle bir derdi yok. Rakamlar Dünya Bankası Kalkınma Raporu’ndan. Dergide 21 Ekim’de yayımlandı.
       Yolsuzluk: Transparncy International’ın araştırması. Dünyanın en yolsuz ülkesi Nijerya, en temizi ise Finlandiya. Yolsuzlukta Arjantin, Meksika, Kolombiya, Tayland, Çin, Mısır, Hindistan, Filipinler, Rusya, Endonezya bizden kötü.
       Ya iyi olanlar: Brezilya, Güney Kore, Polonya, Çek Cumuriyeti, Malezya, Yunanistan… The Economist’te 16 Eylül’de yayımlandı.
       Ülke riski: The Economist Intelligence aratırması, 30 Eylül’de yayımlandı. Siyasi istikrar, cari denge, borç yapısı, yasal düzenlemeler gibi göstergelerin kaynaşmasıyla yatırım yapılabilir ülkeler sıralanıyor. En kötüsü Myanmar. Daha sonra Zimbabwe, Rusya, Pakistan, Endonezya, Nijerya geliyor. Ardından Brezilya ve biz…
       Türkiye’den daha iyi olanlar sırasıyla: Kolombiya, Peru, Arjantin, Meksika, Venezüela, Güney Afrika, Hindistan, Filipinler, Mısır…
       AB’ye uygunluk barometresi: İlginç bir grafik. Türkiye, komşu Bulgaristan’la birlikte en sonuncu ve hiç puanı yok. Ardından Romanya, Litvanya, Lethonya, Slovakya geliyor. Bu ülkelerden sonra gelenlerin puanları da eşit sayılır. Sıralama şöyle: Polonya, Yunanistan, Macaristan, Estonya... PricewaterhouseCoopers’un hazırladığı be endekse göre AB’ye en uygun ülke, ikinci İsveç’e büyük bir fark atan Lüksemburg... Anlaşılan yaşam kalitesinde Türkiye’ye 60 basamak fark atan Yunanistan’ın da AB konusunda epey eksiği var....
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları