Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:58 TS 16 May., 2000
Titan davasının gerekçeli kararı
“Titan saadet zinciri vasıtasıyla, yalan beyanlarda bulunarak 167 kişiden 385 bin 700 Alman Markı dolandırdıkları“ gerekçesiyle haklarında dava açılan 11 sanığın, 77 yıl hapis cezalarına mahkum edildiği davanın gerekçesini açıkladı.
Ankara
AA
16 Mayıs— Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Hakimi Sabri Eyüp Yağcı tarafından hazırlanan gerekçeli kararda, sanıkların savunmalarına yer verildi. Kararda, “TİTAN Uluslararası Bilgi İşlem ve Matematiksel Kazanç Sistemler Ticaret Danışmanlık Hizmeti“ adlı sistemi sanık Hakan Kenan Şeranoğlu‘nun kurduğu ifade edilerek, sanığın, organizasyonda görev alacak kişileri saptadığı, kurucusu olarak kendisine “TİTAN ve Türkiye Direktörü“ payesi verdiği ve “lüks toplantılar, müzikli eğlenceler“ düzenlediği kaydedildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toplantı ve eğlencelerde toplanan 385 bin 700 Alman Markı‘nın, 2580 başvuru formu ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı‘ndan Polger Cens isimli Almanya uyruklu kişi üzerinden yurtdışına kaçırılırken yakalandığının anlaşıldığı ifade edilen kararda, 1997 yılının Kasım ayında Almanya‘daki TİTAN isimli firmanın kapatıldığı ve yönetim kurulu başkanı hakkında dolandırıcılık ve karapara aklama suçundan soruşturma açıldığı bildirildi.
       
NE KADAR TOPLANDI?
       Sanık Şeranoğlu‘nun bu nedenle Almanya‘da tutuklandığı, bunun üzerine organizasyonu Türkiye‘de sürdürmeye karar vererek, TİTAN‘ın kurucusu ve Türkiye direktörü sıfatıyla 6 ilde örgütlendiği ifade edilen kararda, gizlilik anlaşması yaptırılan üyelerden İstanbul‘da 1950 mark, Ankara‘da ise 2450 mark toplandığı kaydedildi. Kararda, toplantılarda üyelerin birbirlerini bilgilendirmemesi için gizlilik anlaşması yapıldığı ifade edilerek, “Konuşmacıların, üyelere çok para kazanacakları yönünde telkin ve açıklamalarda bulundukları, üye olmaya karar verenlerin yüksek volümlü müzik içinde çan sesi ile lider ilan edildikleri ve TİTAN‘ın çok kazançlı sistem olduğu konusunda zihinlerinin doldurulduğu anlaşılmaktadır“ denildi. Kararda, tahsil edilen paraların, TİTAN‘ın direktör ile sistem müdürü, yardımcısı, danışmanı, yöneticisi ve lideri arasında pay edildiğinin anlaşıldığı bildirildi. Gerekçeli kararda, şöyle devam edildi:
       ‘Üyelerin inceleme ve araştırma eğiliminin etkisiz hale getirildiği, sağlıklı düşünme yeteneklerinin ortadan kaldırıldığı, sözleşme imzalanmadan toplantı salonundan dışarı çıkarılmadıkları, böylece ustaca hazırlanmış mizansen ve yalanlarla mağdurların kandırıldığı sonucuna varılmıştır. Sisteme üye getirenin önceden yatırdığı katılım payından bir kısmını geri almasının, suçun oluşumunu etkilemeyeceğinden dolandırıcılık suçunun oluştuğu anlaşılmaktadır.‘
       
HAPİS CEZALARI
       Sisteme dahil olan sanıkların, müştekileri ne kadar dolandırdıklarının da belirtildiği gerekçeli kararda, sistemin kurucusu ve Türkiye Direktörü Hakan Kenan Şeranoğlu‘nun 77 yıl 10 ay hapis, 22 milyar 798 milyon 311 bin 569 lira ağır para, İzmir yetkilisi Ahmet Hakan Baz‘ın 75 yıl 10 ay hapis, 22 milyar 234 milyon 626 bin 798 lira ağır para cezasına çarptırıldıkları bildirildi. İki sanık için Türk Ceza Kanunu‘nun 77. maddesinin uygulandığı ifade edilen kararda, bu maddede düzenlenen “Şahsi hürriyeti bağlayıcı muvakkat cezaların birleştirilmesi halinde tatbik edilecek ceza, hapiste 25 yılı geçemez“ hükmü gereğince Şeranoğlu ve Baz‘a 25 yıldan fazla ceza verilemeyeceği belirtildi. Kararda, sanıklar Kenan Şeranoğlu‘nun babası Fevzi Barbaros Şeranoğlu, sistemin Ankara yetkilisi Mustafa Süha Gürler, Gürler‘in yardımcıları Funda Kıran, Yusuf Aşman, Selda Arıkan, Aysel Yarış, Gürhan Dizlek, Orhan Köprülü ve Ersen Alp Özbalcı‘nın 11 ay 20 gün ile 17 yıl 6 ay arasında hapis ve toplam 23 milyar 975 milyon 251 bin 390 lira ağır para cezasına mahkum edildikleri kaydedildi. Adı geçen 11 sanığın, TCK‘nın “dolandırıcılık“ hükmünü düzenleyen 503/1 ve “cezayı artıran veya azaltan haller“ fiilini içeren 522. maddeleri uyarınca hapis ve para cezalarına çarptırıldıkları kaydedilen kararda, Nurgül Aytekin, Sezai Yurtseven, Mustafa Özkan ve Siyami Ozan hakkında beraat kararı verildiği, 27 kişi hakkında da suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları