Home page
Haber Menüsü


 
Kriz bitti, ama temkinli olmakta fayda var
 
CNBC-E’nin Sabit Getirili Menkul Değerler Uzmanı Artunç Kocabalkan, 5 soruda faizleri ve piyasaları yorumladı.
 
Artunç Kocabalkan
CNBC-E
 
10 Ocak—  Artunç Kocabalkan, piyasada istikrar sağlandığını ancak bunun sürmesinin reformların sürmesine bağlı olduğunu ve faizlerin yüzde 60 bileşikler seviyesinde dengeleneceğini söylüyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ve uyarıyor; “Temkinli olmakta yarar var. Uzun zamandır, devlet kağıtlarından para kazanamayan bankalar en ufak rahatsızlığı bir kar realizasyon fırsatı olarak kullanabilirler.”
       Yabancı bankaların faizlerin düşeceğine dair raporları var? Ne diyorsunuz?
       - Bu raporlar olumlu algılansa da, bizim bilgimizden ve piyasa ile ilgili beklentilerimizden çok da farklı değil. Üç rapor var. Biri ‘al’, biri ‘sat’, biri ‘tut’ diyor.
       Piyasada zaten söylediğimiz gibi ihale sonrasında TL’deki gevşemeye bağlı, faiz düşüşü bekleniyordu. Beklentimiz olan yüzde 60 bileşik faize ihale kağıdında daha hızlı ulaşacağız gibi gözüküyor. Bu noktadan sonra, yine uyarımızı yapalım; Temkinli olmakta yarar var.
       Uzun zamandır, devlet kağıtlarından para kazanamayan bankalar en ufak rahatsızlığı bir kar realizasyon fırsatı olarak kullanabilirler. Bu rahatsızlığın kaynaklanabileceği yer de hep aklımızda tuttuğumuz yapısal reformlar konusu.
       ING Barings “Bu enflasyon hedefiyle şu anda bulunan faiz seviyesi uyumlu değil” açıklaması yaptı. Yorumlar mısınız?
       
- 2000 yılında da durum buydu. 2000 yılında portföylerdeki devlet kağıtlarının ortalama verimi yüzde 38’ler bileşik düzeyindeydi. Enflasyon hedefleri ise, TEFE’de yüzde 20, TÜFE’de yüzde 25. Böyle yüksek bir reel getiri o zaman da dünyanın hiçbir yerinde yoktu. Şimdi de yok.
       Ancak, kriz de kanıtladı ki, faiz hesaplamasını devalüasyon hedefine veya enflasyon hedefine bakarak yapmak; bu tür dezenflasyon programı uygulayan ülkelerde çok da doğru bir yöntem değil.
       Aldığınız risk tamamen siyasilerin bu program konusundaki kararlılığına bağlı. Dolayısıyla ek niyet mektubunda süreleriyle belirtilen reformlar birer birer yerine getirilip, tüm yatırımcılar siyasi kararlılık konusunda ikna oldukça faiz seviyesiyle enflasyon hedefi mantıklı bir noktaya inecek. Ama bu konuda rüşdümüzü ispat etmemiz lazım.
       Bankaların döviz satışı ve rezervlerdeki artışa ne diyorsunuz?
       - İhaleden sonra, sonucuyla ilgili yorumlarımız, faiz seviyesinin beklenenden de iyi çıktığı yönündeydi. Bunun kanıtı ihaleden istedikleri kadar yüksek faizlerden alım yapamayanların 20 Haziran vadeli kağıtta satışa gidip piyasayı yükseltmek yönündeki hareketleri oldu.
       Ancak, bu hareket ihale kağıdını (11/7/2001) yukarı itmedi. Sonrasında gelen alımlar tamamen TL’nin gevşeyeceği beklentisine bağlıydı.
       2000’in son ayında kapatılan pozisyonların tutarı yaklaşık 1.7 milyar dolar. Şu ana kadarki döviz satış tutarı ise, 3.2 milyar doları geçti. Demek ki piyasada TL faizleri için bundan sonraki beklenti, overnight için yüzde 45-50 aralığında. Bu fonlama oranı faizlerin yüzde 60 seviyelerine kadar düşmesini sağlar.
       Önümüzdeki günler için yorumunuz?
       - Piyasa da, Merkez Bankası da TL faizlerinin çok fazla düşmesini istemeyecektir.
       Haddinden fazla düşük faiz oranları tüm yatırımcıların getirilerin çekiciliğinin azalması dolayısıyla piyasaya daha temkinli yaklaşmalarına neden oluyor. Diğer yandan da piyasanın olası olumsuz gelişmelere yüksek faiz seviyelerine göre, çok daha sert tepkiler vermelerine neden oluyor. Dolayısıyla bizim beklentimiz, yüzde 60 bileşikler seviyesinde dengelenmesi. Bu noktadan sonraki düşüşler için 15 günlük reform süreci önemli olacak.
       Kriz bitti diyebilir miyiz?
       - Diyebiliriz. Ama bu yeni bir kriz kesinlikle olmayacağı anlamına gelmez. Yapısal reformlarda ya da siyasi alanda gelebilecek kötü bir haber, krizin tekrar ve çok daha etkili şekilde dönmesine neden olur. Bununla beraber program tamamen döviz girişine bağlı ve bu özelliği yumuşak karnı olarak görülüyor. Ayrıca bir kriz atlatılmasına rağmen hala bir B planı geliştirilmedi. Zaten siz reformları yapmazsanız, hiç bir B planı da sizi kurtaramaz.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları