Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 00:23 TS 11 Oca., 2001
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
DÜNYADAN KISA HABERLER

10 Ocak 2001’de başlıklarla dünya gündemi

LÜBNAN’DA Şİİ YÜKSEK KONSEYİ BAŞKANI ŞEYH MUHAMMED MEHDİ ŞEMSEDDİN, VEFAT ETTİ
       Lübnan’daki Şii toplumunun en yüksek makamı olan Şii Yüksek Konseyi Başkanı Şeyh Muhammed Mehdi Şemseddin’in bu gece öldüğü bildirildi. Lübnan Parlamento Başkanı Nabih Berri tarafından televizyona yapılan açıklamada, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle aylardır Fransa’nın başkenti Paris’te tedavi altında bulunan ve 2 hafta önce Lübnan’a dönen Şeyh Muhammed Mehdi Şemseddin’in bu gece öldüğü açıklandı. Şeyh Şemseddin’in, başkent Beyrut’taki özel Saint Georges Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde tedavi altındayken vefat ettiği kaydedildi.
       
BLAIR‘İN İNGİLTERE‘DEKİ MÜSLÜMANLARIN İLERİ GELENLERİ İÇİN VERDİĞİ RESEPSİYONA, İLK KEZ BİR TÜRK ÇAĞRILDI
       İngiltere Başbakanı Tony Blair‘in Ramazan Bayramı dolayısıyla İngiltere‘de yaşayan Müslüman toplumunun ileri gelenleri için verdiği davete, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD‘ın İngiltere kolu başkanı işadamı Remzi Gür de katıldı. Başbakan Tony Blair‘in Downing Sokağı 10 numaradaki Başbakanlık Konutu‘nda verdiği resepsiyonun davetli listesine giren ilk Türk işadamı olma özelliğini kazanan Ramsey giyim firmasının sahibi Remzi Gür, İşçi Partili Lordlar Kamarası üyeleri Lord Ahmet ve Barones Udin ile Glasgow eski milletvekili Muhammed Sarvar‘ın da hazır bulunduğu gecede, Başbakan Blair ile biraraya gelmekten büyük onur ve mutluluk duyduğunu bildirdi. Başbakan Blair‘den çok etkilendiğini de belirten Remzi Gür, Blair‘in Müslüman toplumunun ileri gelenlerine Kuran-ı Kerim‘i okuduğunu, pek çok noktasından çok etkilenmekle beraber özellikle “zekat“ anlayışını büyük bir hayranlıkla karşıladığını söylediğini anlattı. Başbakan Blair‘in zekatın son derece önemli bir paylaşım yolu olarak ortaya çıktığını belirttikten sonra, bugünün dünyasında toplum yaşamında paylaşımın her geçen gün azalan bir değer olarak büyük önem taşıdığını söylediğini kaydeden Remzi Gür, Başbakan Blair‘in, “Bizim toplumumuzun da Müslümanlığın bölüşümü ve paylaşımı emreden zekat anlayışından örnek almalı. Unutulmamalı ki günümüz dünyasının zor koşulları ancak bu güçlüklerin paylaşılmasıyla yenilebilir. Bu anlamda zekat mutlaka tüm toplumların yaşama geçirmesi gereken bir uygulama olarak son derece büyük önem taşıyor“ cümleleriyle duygularını anlattığını söyledi.
       
ARAP BİRLİĞİ BAKANLAR KOMİTESİ TOPLANTISI, TUNUS‘TA BAŞLADI
       Arap Birliği‘nin, Filistinlilerin İntifada hareketine destek amacıyla düzenlediği bakanlar komitesi toplantısı, Tunus‘un başkenti Tunus‘ta başladı. Bölgedeki AFP muhabiri, Tunus‘taki kongre sarayında düzenlenen toplantının yerel saatle 19.30‘da (TSİ 20.30) başladığını ve İntifada hareketine verilen maddi ve siyasal desteğin artırılması yönünde somut adımlar atılmasının beklendiğini bildirdi. Aynı kaynak, toplantıya, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Lübnan, Suriye ve Tunus‘un dışişleri bakanlarının yanı sıra, Suudi Arabistan ve Fas‘ın başbakan yardımcılarının katıldığını kaydetti. Toplantıya, Filistin Kurtuluş Örgütü Siyasal Kanadı Başkanı Faruk Kaddumi ve Planlama Bakanı Nebil Şaat‘ın da Filistin‘i temsilen katıldığı ve Fas‘a kısa bir ziyarette bulunan Filistin lideri Yaser Arafat‘ın da Tunus‘a geçerek toplaya katılması beklendiği ifade edildi.
       
PRENSES MARGARET, HASTANEYE YATIRILDI
       İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’ın kızkardeşi Prenses Margaret, doktorların sağlığı hakkında duyduğu endişe nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada, geçen hafta rahatsızlanan ve hafif bir inme geçirdiği belirtilen 70 yaşındaki prenseste, iştah kaybı olduğu belirtildi. Kral 7. Edward Hastanesi’ne kaldırılan prensesin durumunun burada yakından izleneceği ifade edildi. Doktorların, Prenses Margaret’in 1998’de geçirdiği felcin yinelendiğinden ya da bunun süren etkilerinden kuşkulandığı ifade ediliyor. Prenses Margaret, bir süredir Sandringham’daki yazlık sarayda doktor kontrolü altında tutuluyordu. Prensesin rahatsızlığının fiziksel olduğu iddialarının yanı sıra, basında da ruhsal bir çöküntü geçirdiği haberleri de yer almıştı. Geçen Kasım ayından bu yana basın ve halk önüne çıkmayan Prenses Margaret, 1998 yılında hafif bir felç geçirmiş, daha sonra 1998 yılında tatil için gittiği Karayipler’de banyodaki sıcak sudan bacakları yanmıştı.
       
OĞUL MITTERRAND, HAKKINDA CENEVRE’DE DE DAVA
       Fransa’nın başkenti Paris’te, kara para aklama ve silah kaçakçılığıyla suçlanarak tutuklanan, müteveffa Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın oğlu Jean-Christophe hakkında, İsviçre’nin Cenevre kentinde de hukuki süreç başlatıldı. Cenevre Başsavcılığı kaynakları, İsviçre’deki hukuki sürecin, Fransa’dakiyle paralel yürütüleceğini belirttiler. Mitterrand davasına bakan Fransız yargıç Philippe Courroye, Aralık ayında İsviçreli meslektaşlarından yardım talep etmiş, yardıma olumlu yanıt veren İsviçreli yetkililer, biri Mitterrand’a ait 8 banka hesabını bloke etmişlerdi. Jean-Christophe, babası François Mitterrand’ın cumhurbaşkanlığı dönemine rastlayan 1986-1992 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’de Afrika Dairesi Başkanı olarak görev yaptığı sırada silah kaçakçılığının yanı sıra kamu mallarını ve güveni kötüye kullanmakla suçlanıyor.
       
       
HİNDİSTAN’DA, SOĞUKTAN ÖLENLERİN SAYISI 125’E YÜKSELDİ
       Hindistan’ın kuzey ve doğusunda son günlerde etkili olan soğuk hava dalgasının, son günlerde ölenlerin sayısının 125’e yükselmesine yol açtığı bildirildi. Yetkililerin açıklamasında, ölenlerin çoğunu evsizlerin oluşturduğu ve hava sıcaklığının 0 derecede civarında seyretmesinin, ölümlerin çoğalmasına neden olduğu belirtildi. Ölümlerin büyük çoğunluğunun, ülkedeki yoksul halkın yaşadığı ve kış aylarından en kötü etkilenen kalabalık eyaletleri Uttar Pradeş ile Bihar’de kaydedildiği belirtiliyor.
       
YEMEN’DE, SANAA BELEDİYE BAŞKANI’NIN OĞLU, KABİLE TARAFINDAN KAÇIRILDI
       Yemen’de, Sanaa Belediye Başkanı’nın oğlu, kabile üyeleri tarafından kaçırıldı. Belediyeye yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Beni Dhibyan kabilesinin tutuklu 6 üyesinin serbest bıkarılmasını isteyen aynı kabileden kişiler, dün sabah belediye başkanının 32 yaşındaki oğlu Muhammed Hüseyin el-Massuri’yi kaçırdılar. El-Massuri’nin bulunması için arama başlatıldığı kaydedildi. Yemen’de, neredeyse hergün kaçırma olaylarına rastlandığı ve ülkedeki çok sayıda kabilenin, bu tür olaylarla hükümet üzerinde baskı kurmaya çalıştığı belirtiliyor.
       
PİNOCHET HASTANEYE GELDİ
       Şili’yi yıllarca “demir ökçe”altında yöneten General Augusto Pinochet, adaletin isteğine uyarak bugün muayene için hastaneye geldi. İktidarı döneminde çok sayıda kişinin öldürülmesi, nicesinin kaybolmasının sorumlusu olarak gösterilen ve bu yüzden hakkında birçok dava açılan Pinochet, sağlık muayenesinden geçirilmesi yolundaki Yüksek Mahkeme emrine uymayı reddediyordu. Askeri hastanede yapılacak muayene sonucu akıl ve ruh sağlığı yerinde olduğu belirlenirse, eski diktatör hakkında açılan davalardan yargılanacak. 85 yaşındaki Pinochet, 1973 ile 1990 yılları arasında iktidarda kalmış, o dönemde yaklaşık 3 bin kişi öldürülmüş ya da kaybolmuştu.
       
       
SİBİRYA’DA DOĞALGAZ KAZASI
       Rusya’nın Sibirya bölgesinde doğalgaz ana boru hatlarından birinde bugün sızıntı ve yangın çıktı. Kuzbass bölgesi Valisi Aman Tuleyev, eksi 40 dolayında olan hava sıcaklıkları nedeniyle, eğer onarım uzarsa güneybatı Sibirya’da büyük bir sıkıntı olacağını söyledi. Hattın Novosibirsk bölgesindeki kısmında meydana gelen kazadan sonra çıkan yangın söndürüldü. Kaza yerinde, gazın akışının yeniden sağlanması için yaklaşık 100 işçi çalışıyor. Ayrıca Novosibirsk, Omsk, Barnaul ve Kemerovo bölgelerinden de toplam 66 uzmanın gelmesi bekleniyor. Kaza, bölgede doğalgaz yedeklerinin kullanılması nedeniyle gaz kesintisine yol açmadı. Yetkililer, onarımın bugün biteceğini belirttiler. Sibirya’da, sıcaklığın günlerdir eksi 40-50 dolayında olması nedeniyle zaten ısınma sorunları yaşanıyor.
       
       
ÇEÇENİSTAN’DA BİR AMERİKAN VATANDAŞI KAÇIRILDI
       Çeçenistan’da, bir yardım örgütünde çalışan bir Amerikan vatandaşının kaçırıldığı bildirildi. RIA ve İtar-Tass ajansları, orduya dayanarak verdikleri haberde, kaçırılan Amerikalının “Açlığa Karşı” (Against Hunger) adlı yardım teşkilatında çalışan Gluck Kenny olduğunu kaydetti. Maskeli ve silahlı saldırganların, Stary Atagi kentinin çıkışında, Gluck, diğer bir Amerikalı ve 3 Çeçen korumanın içinde bulunduğu araca ateş açtıkları belirtilen haberde, Jonathan Lited adlı Amerikalının kaçmayı başardığı bildirildi. Ajanslar, Gluck’ın yanı sıra 3 korumanın da kaçırıldığını duyurdular. Haberde, Rusya’daki ABD büyükelçiliğinden ve Rus yetkililerinden söz konusu haberle ilgili açıklama alınamadığı belirtildi. Çeçenistan’da, 2 yıl önce İngiliz iletişim şirketinin 4 çalışanı kaçırılmış ve başları kesilerek öldürülmüşlerdi.
       
       
KAYIP UÇAĞIN KALINTILARI BULUNDU
       Endonezya’nın Irian Jaya eyaletinde ormanda kaybolan uçağın düştüğü anlaşıldı. Uçakta bulunan 10 kişinin de kaza sırasında öldüğü belirlendi. Yetkililer uçağın Silimo kasabasındaki vadiye düştüğünü belirttiler.
       
       
RUHSATSIZ SİLAH İHBAR EDENE 500 DOLAR
       ABD’nin New York kenti Emniyet Müdürlüğü, ruhsatsız veya yasadışı silah bulunduran kişileri ihbar edene ödül olarak 500 dolar verileceğini açıkladı. Emniyet Müdürü Bernard Kerik, konuyla ilgili açıklamasında, “amaçlarının New York sokaklarından silahı kaldırmak olduğunu” bildirdi. Bu amaçla bir kırmızı telefon hattı oluşturduklarını belirten Kerik, kent sakinlerinin bu telefona ihbarda bulunabileceklerini kaydetti. Verilen telefon numarasını arayan kişiler, ihbar ettikleri kişinin yasadışı silah bulundurmaktan hüküm giymesi halinde 500 dolar ödüle hak kazanacak.
       
       
ÇİN HAVA KUVVETLERİ’NE AİT 2 UÇAK DÜŞTÜ: 21 ÖLÜ
       Çin Hava Kuvvetleri’ne ait iki uçağın geçen hafta düştüğü, uçaklardaki 15 kişi ile yerde 6 kişinin öldüğü bildirildi. Merkezi Hong Kong’da bulunan İnsan Hakları ve Demokrasi Enformasyon Merkezi adlı insan hakları örgütü, uçak kazalarının 4 Ocak’ta meydana geldiğini, Çin hükümeti ile devlet güdümündeki medyanın kazaları kamuoyundan gizlediğini öne sürdü. Örgütün açıklamasına göre, kazalar, ülkenin orta kesimindeki Henan eyaletinin Kaifeng bölgesinde meydana geldi. Açıklamada, uçaklardan birinin eğitim sırasında, diğerinin ise askerleri taşırken düştüğü kaydedildi.
       
       
OĞUL MİTTERRAND, KEFALET ÖDEMEYİ KABUL ETTİ
       Fransa’nın müteveffa cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın yolsuzlukla suçlanarak cezaevine gönderilen oğlu Jean-Christophe, cezaevinden çıkmak için kefalet ücretini yatırmayı kabul etti. Avukat Jean-Pierre Versini-Campinchi, silah kaçakçılığı ve kara para aklama olaylarına adı karıştığı için Paris’te 21 Aralık’tan beri cezaevinde tutulan Jean-Christophe’un, yaklaşık 500 milyar TL tutarındaki kefalet parasını ödemeyi kabul ettiğini belirtti. Avukat, arkadaşlarının toplayacağı parayla kefaletin ödenmesiyle Mitterrand’ın yarın ya da öbür gün özgürlüğüne kavuşabileceğini söyledi. Paris mahkemesi, 2 Ocak’ta Mitterrand’ın kefaletle serbest kalabileceğine karar vermiş, ancak Mitterrand, masum olduğunu söyleyerek kefaletle serbest kalmayı içine sindiremeyeceğini bildirmişti. Jean-Christophe, 1986-1992 yılları arasında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’de Afrika Dairesi Başkanı olarak görev yaparken silah kaçakçılığının yanı sıra kamu malını ve güveni kötüye kullanmakla suçlanıyor.
       
       
TEXAS VE OKLAHOMA’DA YILIN İLK İDAMLARI
       ABD’nin idam cezalarının en çok uygulandığı Texas ve Oklahoma eyaletlerinde, yılın ilk infazları gerçekleştirildi. Oklahoma’da, 1987’de yaşlı bir kadına tecavüz ederek öldürmekten suçlu bulunan 48 yaşındaki Eddie Leroy Trice adlı mahkum, zehirli iğneyle idam edildi. Trice’ın cezası, eyaletin güneydoğusundaki McAlester kentindeki cezaevinde infaz edildi. Öte yandan Texas’ın Huntsville cezaevinde, 23 yaşındaki bir kadını kaçırarak, tecavüz etmek ve öldürmek suçundan idama mahkum olan 37 yaşındaki Jack Clark da idam edildi. Teksas’ta 2 mahkum daha bu ay içinde idam edilmeyi bekliyor. Eyalette geçen yıl 40 kişi idam edilmişti. 7 kişinin daha bu ay içinde idamını beklediği Oklahoma’da ise geçen yıl 11 kişinin idam cezası infaz edildi.

 

       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları