Home page
Haber Menüsü


Yüksel Yalova
Telekom’da yönetim stratejik ortağa verildi
Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Türk Telekom’un blok satış yoluyla özelleştirmesinde yüzde 33.5’lik hissenin stratejik yatırımcıya satılacağını açıkladı. İhalede son teklif verme süresi 14 Mayıs 2001 olarak belirlendi.
Ankara
NTV-MSNBC
    14 Aralık—  Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, sadece özelleştirme faaliyeti olmaktan öte Türkiye’nin çağın gereği olarak kamu kaynaklarını en verimli biçimde yönetimi ve uluslararası ekonomik sisteme entegrasyonda kararlılığının ve bu hususta yetkinliğinin göstergesi olacak mahiyette, THY ve Türk Telekom’un özelleştirilmelerine ilişkin ilanların bugün yayınlandığını bildirdi.  

   
 
       
    MSNBC News THY'nin ihale duyurusu yayınlandı
MSNBC News THY'de yabancıya yüzde 24 hisse
MSNBC News Alptürk, Telekom İhale Komisyonu'ndan ayrılıyor
MSNBC News THY, iç ve dış yatırımcının gözdesi
MSNBC News Gürel'den özelleştirme çıkışı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türk Telekom ihalesinde en yüksek fiyatı veren ilk iki teklif sahibi açık artırmaya katılacak. Türk Telekom ayrı bir yasayla özelleştirildiği halde Özelleştirme Yüksek Kurulu ortaklık yapısına ilişkin kararlar aldı. Buna göre yabancı stratejik ortak azınlık hissesine rağmen İcra Komitesinde çoğunluk oy hakkına sahip. Genel Müdürü belirleme hakkı bulunan yabancı ortak Yönetim Kurulu kararlarını da veto edebilecek.
       Yüksel Yalova, Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Türk Telekom’un özelleştirilmesine ilişkin yapılan çalışmalar neticesinde, satış stratejisinin yeniden tespit edildiğini söyledi.
       Yalova, bu çerçevede şu düzenlemelerin yapıldığını bildirdi:
       “Satılacak hisse oranının yüzde 20’den yüzde 33.5’e çıkarılmasına, Yönetim Kurulu’na bağlı faaliyet gösterecek bir stratejik hizmetler komitesi, icra komitesi kurularak, şirkete değer katacak bir ortaklık yapısının tesisine, bu komitede çoğunluğun stratejik yatırımcı temsilcilerine verilmesine, şirketler hukukuna ilişkin olarak imzalanacak anlaşmalarda belirlenecek stratejik konulara ilişkin yönetim kurulu kararlarında stratejik yatırımcıya onay hakkı verilmesine karar verildi. Ayrıca, Genel Müdür olarak stratejik yatırımcı tarafından gösterilecek adayın atanmasına ve blok satış sonrası imzalanacak anlaşma hükümlerine uyulup uyulmadığını kontrol edecek kamu ve stratejik ortak temsilcilerinden müteşekkil bir İzleme Komitesi’nin kurulması da kararlaştırıldı.”
       
  YABANCIYA YÖNETİM
Telekom'un blok satışa çıkarılan % 33.5 hissesi için teklifler 14 Mayıs 2001'e kadar alınacak.
En yüksek ilk iki teklif sahibi açık artırmaya davet edilecek. Daha sonra talipler Telekom'un veri odasına girecek ve burada komisyonla birlikte teknik toplantılar yapılacak.
Satış, Rekabet Kurumu, Bakanlar Kurulu kararının ardından, Cumhurbaşkanı'nın onayı ile sona erecek.
Yönetim Kurulu'na bağlı faaliyet gösterecek bir stratejik hizmetler komitesi kurulacak.
Bu komitede çoğunluk stratejik yatırımcı temsilcilerine verilecek. Stratejik konulara ilişkin yönetim kurulu kararlarında yine stratejik yatırımcıya onay hakkı verilecek.
Genel müdür, stratejik yatırımcı tarafından gösterilecek aday tarafından atanacak.
Anlaşma hükümlerine uyulup uyulmadığını kontrol edecek bir İzleme Komitesi kurulacak.

       Yalova, bu kapsamda, değer tespit komisyonu ile aynı yapıda kurulmuş olan ihale komisyonu çalışmalarına devam ederek, yapılan hazırlık çerçevesinde bugün itibarıyla resmi ilana çıkıldığını ve ilan tarihini takip edecek blok satış sürecinin, interaktif bir süreç olup, komisyonla karşılıklı bilgi ve belge transferi sonucunda gerçekleşeceğini de belirtti.
       
YAZILI VE SÖZLÜ İSTİŞARELER
       Yalova, Türk Telekom’un ihale sürecine ilişkin bilgi verirken, teklif sahipleriyle ilgili komisyonun yapacağı yazılı ve sözlü istişareler neticesinde kesin ihale koşullarının belirleneceğini söyledi. Yalova, “son teklif verme tarihi 14 Mayıs 2001 olarak belirlenmiştir” dedi.
       Yalova, Türk Telekom’un ihale sürecinde, ihale ile ilgilenen yatırımcılara, bir itimat taahhütnamesi çerçevesinde ve bedeli mukabilinde tanıtım dökümanı ihale şartnamesi verileceğini ve Bakanlar Kurulu kararı hükmündeki özelliklere sahip potansiyel yatırımcıların tespit edileceğini belirtti.
       Tespit edilen bu yatırımcılara şirkette hazırlanan veri odasına giriş izni verilebileceğini kaydeden Yalova, şu bilgileri verdi:
       “Yatırımcılara şirket tarafından yönetim sunuşu gerçekleştirilecek. İhale koşulları ile ilgili komisyonla birlikte teknik toplantılar yapılacaktır. Yapılacak yazılı ve sözlü iştişareler neticesinde kesin ihale koşulları belirlenecek olup, son teklif verme tarihi 14 Mayıs 2001 olarak bealirlenmiştir. Tekliflerin alınmasını takiben ilk aşamada yatırımcılar tarafından hazırlanan iş planları incelenecek, daha sonra verilen finansal teklifler değerlendirilecek, son aşamada ise en yüksek ilk iki teklif sahibi açık artırmaya davet edilerek, ihale teknik olarak sonuçlandırılacaktır.”
       Yalova, bunu müteakip, sırasıyla Rekabet Kurumu ve Bakanlar Kurulu Kararı ile bu kararın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasıyla, ihalenin hukuki olarak sonuçlanmış olacağını da söyledi.
       
TARTIŞMAMIZ DOĞAL BİR ŞEY
       Yalova, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile Türk Telekom gibi Türkiye açısından hayati önem taşıyan bir konuda tartışmaları kadar doğal bir şey olamayacağını belirterek, buna karşılık her ikisinin de yetkili olduğunu, gerginlik diye bir şeyin olamayacağını ifade etti.
       Yalova, “Başbakan’ın Bakanlar Kurulu toplantısında alınan ve kamuoyuna açıkladığı taahhütler çerçevesinde iki yetkiliyiz. Gerginlik diye bir şey olmaz” dedi. Yalova, Enis Öksüz’ün gelmesini istemek gibi bir hakkı da bulunmadığını kaydederek, “Bu sonuçta bir iş bölümüdür” diye konuştu.
       İhale sürecinin çok uzun olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine de Yalova, böyle bir ihalede hiç kimsenin itiraz edemeyeceği makul sürelerin verilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi.
       Yalova, Ulaştırma Bakanı Öksüz’ün (Yanlış hesap Bağdat’tan döner) dediğinin hatırlatılması üzerine de, “Doğru söylemiş bakanımız, ama hesap yanlış olursa...” karşılığını verdi.
       
DÜNYA BANKASI’NIN KATILMASI NORMAL
       Yalova, Türk Telekom’un özelleştirilmesi ile ilgili düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
       Türk Telekom’un ihale sürecinde, ihale komisyonunda Dünya Bankası’ndan bir uzmanın yeralıp almayacağı ve bu uzmanların sonuna kadar komisyonda bulunup bulunmayacağı sorusunu Yalova, komisyon başkanının uygun görmediği kimselerin komisyona katılamayacağını hatırlatarak, “İhalelere Dünya Bankası’ndan bir uzman gelmesi ilk defa yapılan bir iş değil. Son defa da olmayacak” diye yanıtladı.
       Yalova, Telekom ihale komisyonunun teknik çalışmalarına Dünya Bankası yetkililerinin katılmasına ilişkin soruyu yanıtlarken, bunun normal bir durum olduğunu savundu.
       Yalova, ihale komisyonu başkanının uygun görmediği hiç kimsenin ihale komisyonu toplantısına katılamayacağını belirterek şöyle dedi:
       “Komisyon başkanı uygun görmüştür. Teknik bir karşılıklı görüşmedir. Sonuçta bir ihalenin başarıya ulaşmasının en büyük unsurlarından biri ihale sözleşmesinin satış ile ilgili tüm unsurlarda akla gelebilecek her türlü konuyu kapsamasıdır. Bu işin temel kuralı. Dünya Bankası’ndan ya da başta bir kuruluştan birinin gelmesi ilk defa yapılan bir şey değil, son defa yapılan bir şey de olmayacaktır”
       “Karar alma aşamasında Dünya Bankası yetkilileri yer alacak mı?” sorusunun tekrarlanması üzerine Yalova, ihale komisyonunun yasanın tarif ettiği yetkilere haiz tek yetkili organ olduğunu hatırlattı.
       
BAYAR: 10 MİLYAR DOLARLIK PAKET VAR
       Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar da, Türkiye’ye taahhüt edilen 10 milyar dolarlık paketin altında Dünya Bankası’nın da imzasının bulunduğunu belirterek, Dünya Bankası’yla yapılan görüşmelerde Türk Telekom ve THY satışlarının ihale süreçlerinin uluslararası normlar çerçevesinde yapılacağını görüştüklerini belirtti.
       Bayar, THY ve Telekom satışlarının uluslararası normlara göre yapılıp yapılmadığının konuşulduğunu belirtti.
       karar aşamasında olacaklar mı?
       ÖİB Başkanı Bayar da bu konuda, Dünya Bankası’nın ihalede taraf veya alıcı olmadığını belirterek, Dünya Bankası uzmanlarının Türkiye’de tüm bürokratik kurumlar ile çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
       
HUKUKİ ÇELİŞKİ VAR MI?
       Telekom’un özelleştirilmesinde Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararlarının hukuki bir çelişki yaratıp yaratmayacağı sorusunu ise Yalova, ÖYK kararının ne olup olmadığının gayet net olduğunu belirterek, bunun bir çelişki yaratmayacağı şeklinde cevaplandırdı.
       Zaman zaman merak edilen “Niye kararname yayınlanmadı” şeklinde bir konu bulunduğunu da kaydeden Yalova, şöyle devam etti:
       “Kanunun Resmi Gazete’de yayınlanamaması nedeniyle, Başbakanlık bürokrasininin tabi olduğu mevzuatın amir hüküm nedeniyle... biz ÖYK kararını, ihale komisyonunun kanundan gelen yetkileri ile ilgili en küçük bir düzenleme yapma yetkisini kendimizde görmüş değiliz. Sadece Bakanlar Kurulu’nun içinden bir organ sıfatıyla teknik bir çalışma anlamını taşıyor... Biz Anayasa hukuku çerçevesinde de konunun geçmiş yıllarda da Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğünü bildiğimiz için tüm Anayasa Mahkemesi kararlarının da incelenmesini müteakip bu ihale ile ilgili hukuki mevzuatı son hale getirebildik... Tum hukuki mevzuatı Anayasal ve yasal boyutta, normlar hiyerarşisine uygun bir şekilde tanzim ettik.”
       
İCRA KOMİTESİNDE KARAR ALMA SÜRECİ
       Türk Telekom’un icra komitesinde karar alma mekanizmasında, oy birliği mi yoksa oy çokluğu mu aranacağı şeklinde soru üzerine de Yalova, “Yönetim ve denetim hakkıyla ilgili düzenleme yapma yetkisi ne Bakanlar Kurulu’na tanınmıştır ne ÖYK’ya, ne de ihale komisyonuna. Dolayısıyla bunlar Yönetim kuruluna tanınmış haktır” diye konuştu.
       İcra komitesinin (stratejik komite) denince sanki diğer şirketlerin uyguladığı icra komitesinden farklı gibi algılandığını söyleyen Yalova, böyle olmadığını, dolayısıyla yabancı ortağa veto hakkının tanıması yerine oy hakkının tanınması ifadesinin yerleştirildiğini kaydetti.
       Yalova, “Şirketin mali yapısını etkileyebilecek yatırımlarla ilgili politikayı etkileyebilecek bir husus olduğu için, sadece teknik düşüncenin hakim olmasının da şirketin geleceği için gerekli görüldüğünden orada oybirliği arandı” diye konuştu.
       “Özelleştirmenin ardından (Türk) ibaresi kalacak mı?” şeklindeki başka bir soru üzerine ise Yalova, “Nevi şahsına münhasır diye... her çalışmanın her düzenlemenin kendine özgü koşulları olacağını kabul etmemiz lazım” dedi.
       İhale konularının “neden yapılacak istişareler sonucunda” belirleneceğine ilişkin bir soru üzerine de Yalova, “Çok net. Mecelle usulü ile bizim 2000 yılında ihale şartnamesi sözleşmesi düzenleyebilmemiz olanaksız” diye konuştu.
       
ÖYK KARARI
       “Cumhurbaşkanı’nın çıkarılmasını istediği bölümler ÖYK kararı ile hukuka uygun bir hale getirilebilir mi?” şeklindeki bir soruya karşılık da Yalova, şöyle cevap verdi:
       “Cumhurbaşkanımızın onayladığı kararnamenin 1. maddesine bir bakın. İdari haklar bölümü var, zaten onu onaylamış. B ve C’ye ilişkin Bakanlar Kurulu kararının, metninde yer almaktansa teknik bir kurul olan ÖYK’da yapılabileceğini söylemiş. Son bölümde de Bakanlar Kurulunun, idari, yönetsel haklara ilişkin usül ve esaslar ÖYK kararı ile verilecek demiş. Usul ve esaslardan, tanzim etmek idari haklarla ilgili organın kanundan gelen yetkisini bir başka organa devretme hakkına sahip olduğu anlamına gelmez. Etmiyor çünkü, usul ve esasları tanzim ediyor. Ama bir şeyi unutmayalım 47. madde varken Anayasa Mahkemesi’nde biz bu süreci yaşamışız. Oraya şimdi devletleştirme olan başlığı devletleştirme ve özelleştirme haline getirmişiz. 2000 yılında Telekom’u, kanunla KİT statüsünden çıkartmışız. Tüm bunlara baktığımız vakit birbiri ile çelişkili olmaktan çok adeta senkronize olduğunu görürüz.”
       “ÖYK’nın Telekom konusunda karar verme yetkisi var mı?” şeklindeki bir başka soru üzerine de Yalova, şöyle devam etti:
       “Şöyle söylüyorum. Bakanlar Kurulu kararında Cumhurbaşkanımızın onayladığı 1. maddede idari hakların düzenlemesi Cumhurbaşkanı tarafından da uygun bulunmuş. Bakanlar Kurulu kanuna dayanarak (böyle bir yetkiyi kullanabilir) demiş. Hukuki işlem tekemmül etmiş. İkinci madde... (bununla ilgili diğer uygun yönetsel hakların verilmesi hususunda ÖYK usül ve esasları belirler) demiş. Bizim orda ÖYK kararı ile arzumuz. Elbette ihale komisyonu tek başına yetkilidir, ama hep beraber kabul edelim ki Telekom’la ilgili en çok eksikliğini hissettiğimiz konu siyasi kararlılık meselesi idi. Bakanlar Kurulu, Başbakan’ın geçen haftaki açıklaması ile bu kararlığı vurgulamış, bir Bakanlar Kurulu kararnamesi yayınlamış. Cumhurbaşkanı uygun bulmuş idari hakların verilebileceğini. Sonrada usül ve esasa ilişkin ÖYK yapsın, bir daha Bakanlar Kurulu oturup da usül ve esas belirleme durumunda olmasın.”
       _____________________________________________
       
Yönetim yabancı ortakta
        Bu arada, CNBC-E’nin haberine göre, Türk Telekom İhale Komisyonu, Resmi Gazete’te yayımlanan ihale şartnamesini dün gece geç saatlerde tamamlayabildi. Üzerinde uzlaşılan şartnamede, yönetimle ilgili kararları verecek olan beş kişilik “Stratejik Hizmetler Komitesi”nde genel müdür ile iki genel müdür yardımcılığının stratejik ortağa bırakılmasına karar verildi. Kararların “oyçokluğu” ile alınmasına karara bağlanarak, tüm konularda stratejik ortak tek yetkili hale getirildi.
        Stratejik ortağın üç kişiyle temsil edileceği beş kişilik stratejik hizmetler komitesinde karar alabilmek için oy çokluğu yeterli sayıldı. Böylece Türk Telekom’un özelleştirmeden sonraki süreçte karar alma mekanizması yabancı ortağa bırakıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanı Bayar’ın başkanlığındaki toplantıya Dünya Bankası Başekonomisti James Parks ve danışman firma temsilcileri katıldı.
       _____________________________________________
       
BİLGİ KUTUSU
       Özelleştirme kararnamesi
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından imzalanan ve Telekom’un özelleştirilmesini öngören 4 maddelik kararname ile Telekom’un 33.5’lik kısmının blok olarak satılması öngörülüyor. Kararnameyle, 10794 ve 11472 sayılı kararnamenin 2. maddesiyle değiştirilen b bendinde yer alan;
       “yüzde 20’ye kadar olan kısmının altyapı sahibi uluslararası temel telekomünikasyon işletmecisine veya en az bir tanesi altyapı sahibi ulususlararası temel telekomünikasyon işletmecisi olmak üzere telekomünikasyon işletmecilerinden müteşekkil stratejik bir ortaklığa ya da altyapı sahibi uluslararası temel telekomünikasyon işletmecisinin/işletmecilerinin ağırlıklı olduğu yerli/yabancı sermayedarları da içine alan ortaklığa, uygun yönetsel hak verilerek, blok olarak satılması ve geri kalan kısmın ise blok satış ile eş anlı veya müteakiben ihale komisyonunun tavsiye edeceği süre içinde yurtiçi ve yurtdışı sermaye piyasalarında halka arz yöntemi ile satılması” ibaresi
       “yüzde 33.5’lik kısmının altyapı sahibi uluslararası temel telekomünikasyon işletmecisine veya altyapı sahibi ulususlararası temel telekomünikasyon işletmecisinin ağırlıkta olduğu telekomünikasyon işletmecilerinden müteşekkil stratejik bir ortaklığa ya da altayapı sahibi uluslararası temel telekomünikasyon işletmecilerinin ağırlıkta olduğu yerli/yabancı sermayedarları da içine alan ortaklığa, uygun idari haklar verilerek, blok olarak satılması ve geri kalan kısmın ise blok satış ile eş anlı veya müteakiben ihale komisyonunun tavsiye edeceği süre içinde yurtdışı/veya yurtiçi sermaye piyasalarında halka arz yöntemi ile satılması” şeklinde değiştirildi.
       Kararname ile Türk Telekomünikasyon A.Ş’nin hisse koşullarının belirlenmesinde, aşağıdaki düzenlemeler öngörüldü:
       “a-Stratejik ortağa yönetim kurulunda hissesi oranında temsil hakkı tanınması, b-Blok satış çerçevesinde imzalanacak sözleşmelerin şartlarının yerine getirilip getirilmediğinin dönemsel olarak izlenmesi ve Genel Kurul’a raporlanması amacıyla, Telekomünikasyon Kurumu ve Hazine Müsteşarlığı’nın birer üye ile TTAŞ’deki kamu hisselerinin ve stratejik ortağın 2’şer üye ile temsil edileceği toplam 6 üyeli bir İzleme Komitesi’nin kurulması hususlarına yer verilmesi ve bunlarla ilgili olarak tanınacak diğer uygun yönetsel haklar ile stratejik konuların düzenlenmesine ilişkin usul ve esasların, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile belirlenmesi kararlaştırılmıştır.”
 
       
   
MSNBC News Telekom devlerinin Yunanistan atağı
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları