Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 04:41 ET 6 Ara., 2000
AA
Cıngıllı Holding’in amiral gemisi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen Demirbank’ın şube sayısı, en son Aralık ayında açılan 6 şube ile birlikte 193’e ulaşmıştı.
        Türkiye’nin büyük bankaları arasında sayılabilecek olan Demirbank’ın web sitesinde yer alan bilgilere göre, 7 Eylül 1953’te İstanbul Galata’da demir ticaretini geliştirmek için kurulan Demirbank’ın, aktif büyüklükte en büyük 6’ıncı, özkaynak sıralamasında ise Türkiye’nin en büyük 5’inci özel bankası olduğu belirtildi.
        Sayfada yer alan bilgilerde, Demirbank’ın finans sektöründe yoğunlaşmayı seçen ve bankacılık dışında leasing, factoring, sigorta ve menkul değerler alanlarında faaliyet gösteren “Cıngıllı Holding’in amiral gemisi konumunda” olduğu kaydedildi.
        Türkiye’de halka açılan ilk bankalardan biri olan Demirbank’ın hisseleri, İMKB’nin yanı sıra Münih ve Frankfurt borsaları ile ABD’de aynı anda işlem görüyor. Demirbank’ın bugün yaklaşık yüzde 26-27 oranındaki hissesinin yurtiçi ve yutdışındaki yatırımcıların elinde olduğu belirtildi.
        Banka’nın web sitesinde yer alan bilgilere göre, 2000 yılının Eylül ayı sonu itibariyle menkul değerler cüzdanının da 469.7 trilyon liralık net menkul kıymet bulunan bankanın kredileri toplamı 559.4 trilyon lira düzeyinde. Aktifleri toplamı ise 2 katrilyon 63.5 trilyon lira olarak belirlendi.
        Nominal sermayesi 85 trilyon lira, özkaynakları toplamı 116.7 trilyon lira olan bankanın, Eylül sonu itibariyle toplam mevduatı 1 katrilyon 540.6 trilyon lira.
        Bankanın bu yılın 3. üç aylık dönemine ilişkin bilançosunda, garanti ve kefaletlerinin toplamının 697.5 trilyon lira, taahhütlerinin toplamının da 1 katrilyon 380.7 trilyon lira olduğu belirtildi.
        Bilançoda, bankanın, vergi öncesi 24.3 trilyon lirası vergi öncesi olmak üzere net 19.3 trilyon liralık dönem karı elde ettiği, Eylül sonu itibariyle karının ise 127 trilyon lira olduğu kaydedildi. Demirbank’ın karını sermayesine ekleyerek, sermaye yeterlilik oranını yüzde 22’ye yükselttiği belirtildi.
        WEb sitesindeki bilgide, Demirbank’ın Haziran 1999 yılında “Banker” dergisi tarafından yapılan sıralamada dünyanın ilk bin bankası arasında yer aldığı ve sermaye karlılığı bakımından ilk üç banka arasına girdiği kaydedildi. Geçen yıl sonu itibariyle Banka 172 trilyon lira kar etmişti.
       
HALKBANK İLE ORTAKLIK, DİĞER ORTAKLIKLAR
        Demirbank’ın önemli iştiraklerinden olan Demir Yatırım, 36 borsa üssü ve tüm Demirbank şubeleri vasıtasıyla menkul kıymetler aracılık hizmeti veriyordu.
        Bankanın, KKTC’de Girne, Gazimağusa, Lefkoşa, Bahreyn, Malta’da da yurtdışı şubeleri bulunuyor. Romanya’daki RomLease ve Demirbank Romania SA, Kırgızistan’daki Demir Kyrgyz International Bank ve Kazakistan’daki Demir Kazakhstan Bank, Bulgaristan’daki Demirbank Bulgaria AD’de uluslararası kuruluşlar ile ortaklıkları olan Demirbank’ın Türkiye Halk Bankası ile ortak olarak kurduğu ve Hollanda merkezli bir bankası bulunuyor.
        Demir Halk Bank’ın Hollanda’da dört, Belçika’da bir ve Almanya’da beş olmak üzere toplam on şubesi bulunuyor. Demir Kazakhstan Bank, Demir Kyrgyz International Bank, Demirbank Bulgaria, Demirbank Romania’nın bulunduğu ülkelerde olan toplam 8 şubesiyle grubun yurtdışındaki bankalarının şube sayısı 18’e ulaştı.
       
140 MİLYON DOLARLIK KREDİ ALMIŞTI
        Demirbank, 22 Kasım 2000 tarihinde imzaladığı anlaşma ile 140 milyon dolarlık sendikasyon kredisi almıştı. Bu kredi ile Demirbank’ın2000 yılında sağladığı toplam dış kaynak tutarı 335 milyon dolara ulaşmıştı. American Express Bank Ltd., Bayerische Hypo-und Vereinsbank AG, The Bank of New York, The Bank of Tokyo Mitsubishi Ltd., The Dai-Ichi Kangyo Bank Ltd. ve NBG International Ltd.’den oluşan bir grubun aranjörlüğünü üstlendiği sendikasyona 16 ülkeden toplam 34 yabancı banka katılmıştı. Dış ticaretin finansmanı amacıyla sağlanan 1 yıl vadeli kredinin faizi libor artı 0.70 düzeyindeydi.
        Standart and Poor’s, bankaya en son yaptığı değerlendirmede uzun vadede B+, kısa vade B ve pozitif değerlendirmesi yapmıştı.

 

 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları