Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 23:11 TS 10 May., 2000
Mumcu zanlıları itirafa başladı
Mumcu cinayeti zanlısı Yusuf Karakuş’tan sonra Abdülhamit Çelik ile Mehmet Şahin’in de itiraflara başladığı belirtildi. İtirafçıların, Pişmanlık Yasası”ndan yararlanmak istediği bildirildi. Sanıkların sorgusu için üç günlük ek süre alındı.
Ankara
NTV
10 Mayıs— Mumcu suikastı soruşturması ile ilgili olarak geçen cumartesi günü gözaltına alınan 9 zanlının sorgusu Ankara Emniyetinde sürüyor. Sorguya, çeşitli illerden getirilen Hizbullah uzamanı polisler de katılıyor. Yusuf Karakuş’tan sonra, diğer zanlılar Abdülhamit Çelik ile Mehmet Şahin’in de itiraflarda bulunmaya başladığı belirtildi. Yusuf Karakuş’un, Mumcu suikastında rol alan iki İranlıyı teşhis ettiği açıklandı.

   
 
       
    MSNBC News 250 Hizbullahçı devlet memuru tutuklandı
MSNBC News Hizbullah tutanağında İran ajanları
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Umut operasyonu çerçevesinde gözaltına alınan dokuz şüphelinin sorgularına katılmak üzere Adana, Batman ve Diyarbakır’dan Hizbullah uzmanı 15 polis getirildi. Polisler, zanlıların sorgusuna katılıyor. Bu arada 12 ilde aşırı dinci Tevhid grubuna yönelik devam eden operasyonlarda toplam 121 kişi gözaltına alındı.
       Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde devam eden sorgularda, zanlılardan Yusuf Karakuş, Hasan Kılıç ve Abdülhamit Çelik’in ifadelerinin birbirini tuttuğu belirlendi. Üç örgüt mensubunun Mumcu suikastinden önce Ankara’da kaldıkları otel de saptandı. Otelde o dönemde resepsiyonist olarak çalışan görevli, yapılan yüzleştirmede Çelik ve Karakuş’u teşhis etti.
       
İRANLILARIN TEŞHİSİ
       Ayrıca Yusuf Karakuş da, kendisine gösterilen fotoğraflardan, suikasta katıldığı öne sürülen iki İranlıyı teşhis etti. İranlıların kimlikleri Muhammed Reza ve Muhsin Karger Azad olarak belirlendi.
       Uğur Mumcu’nun evinin yakınındaki Tunus Büyükelçiliği önünde olay günü görevli olan polis memuru Remzi Kahraman’ın da şu anda görev yaptığı Erzincan’dan Ankara’ya çağrılarak Yusuf Karakuş’la yüzleştirileceği kaydedildi.
       Emniyet, ayrıca, şüphelilerin suikast öncesinde kendi adlarına kayıtlı telefonlarla kimlerle görüşme yaptığının belirlenmesi için Telekom’dan döküm istedi. Zanlılar için verilen 4 günlük yasal gözaltı süresi ise, bu akşam sona eriyor. Bu nedenle Ankara DGM Savcısı Keleş’in, yedek hakimlikten 3 gün ek gözaltı süresi talep etmesi bekleniyor.
       Bu arada Tevhid grubuna yönelik operasyonlar 12 ilde devam ediyor. Operasyonlar kapsamında bugüne kadar toplam 121 kişi gözaltına alındı. Operasyonlarda ayrıca 6 tabanca, 2 tüfek, 89 mermi ve 5 tane de şarjör ele geçirildi.
       Öte yandan Abdülhamit Çelik, Yusuf Karakuş ve suikasti planladığı öne sürülen Mehmet Şahin, pişmanlık yasasından yararlanmak için başvuruda bulunmak istediklerini belirttiler.
       Polis, suikastın aydınlatılabilmesi için sorgulanan diğer zanlıların elindeki bilgilere ulaşmaya çalışıyor.
       
TERÖR TOPLANTISI
       Bu arada İHA, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın, emniyet görevlileri, jandarma komutanları ve öğretim üyelerinin hazır bulunduğu “Terör” konulu bir toplantıya katıldığını bildirdi. Türk Tarih Kurumu’nun Sıhhîye Kızılay Sokak’taki Binası’nda gerçekleştirilen toplantı, basına kapalı olarak yapıldı. Toplantıya İçişleri Bakanı Tantan’ın yanı sıra, Emniyet Genel Müdürü Turan Genç, Jandarma Tugay ve Okullar Komutanı Tuğgeneral İbrahim Açıkmeşe, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Öztürk, Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı katıldı. Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrası çıkışta İçişleri Bakanı Tantan, Mumcu suikastiyle ilgili soruları cevapsız bıraktı.
       
ZANLI YAKINLARININ İDDİASI
       Mazlumder İstanbul Şube Başkanı avukat Ahmet Selamet, Mumcu suikastı operasyonunda her kademede hukuk ihlali yaşandığını öne sürdü. Mazlumder’in Fatih’teki İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyen Ahmet Selamet, Selam Gazetesi’nde önceki yıllarda çeşitli kademelerde görev almış Hasan Kılıç, Mehmet Ali Tekin, Mehmet Şahin ve Abdülhamit Çelik’in gözlem altına alınmalarında ve evlerdeki aramalarda CMUK usullerine uyulmadığını öne sürdü. Selamet, İstanbul DGM’nin operasyonla ilgili yayın yasağı koymasına karşın basın organlarının buna uymadığını iddia etti. Basın toplantısına, operasyon kapsamında gözlem altına alınan sanıkların eşleri de katıldı. Hasan Kılıç’ın eşi Bedriye Kılıç, eşine iftira atıldığını savundu. Mehmet Ali Tekin’in eşi Hasibe Tekin de olayı duyduklarında şok olduklarını belirterek, pasaport sahibi olan eşinin iş icabı zaman zaman yurtdışına çıktığını anlattı. Abdülhamit Çelik’in eşi Tuba Çelik ise eşiyle 24 Ocak 1993 tarihinde evlendiklerini tekrarlayarak, bu olayın yaklaşık 3 ay öncesine kadar birlikte İstanbul’da bulunduklarını söyledi.
       
KAYSERİ‘DE OPERASYON
        Gazeteci-yazar Uğur Mumcu‘nun öldürülmesi olayıyla ilgili olarak sürdürülen operasyon doğrultusunda, Kayseri‘de yakalanarak çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan 10 kişinin ismi açıklandı. Emniyet Müdürlüğü‘nden yapılan açıklamada, yasadışı örgüt üyesi oldukları ve örgüt adına faaliyette bulundukları gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderilen kişilerin Cuma Altınok, Yusuf Altınok, Halit Koç, Mustafa Kiraz, Abdürrezzak Şahin, Mehmet Tek, Şevket Yazgan, Ali Yazgan, Nusret Pekkan ve Yasin Demir olduğu bildirildi.
       
İRAN BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIKTA
       Mumcu suikastine yönelik gelişmelerin ardından gözler İran’a çevrilirken bu ülkenin Ankara büyükelçisi Muhammed Hüseyin Lavasani öğle saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’na geldi. Görüşmenin büyükelçiliğin on gün önceki görüşme talebi üzerine gerçekleştiği açıklandı.
       Bu arada Mumcu suikastı çerçevesinde Dışişleri Bakanlığının, gerekli bilgi ve belgeleri İran tarafına ileteceği ve bu belgelerin hassasiyet, dikkat ve iyi niyetle ele alınmasının Türkiye’nin beklentisi olduğu açıklandı.
       Müsteşar Faruk Loğoğlu ile Büyükelçi Lavasani iki hafta önce ülkesine giderek Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ile görüştüğünü ve iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili olarak ne yapılması gerektiği konusunda tavsiye aldığını söyledi. Büyükelçi Lavasani, Hatemi ile yaptığı görüşme hakkında bakanlığı bilgilendirdiğini açıkladı. İran Büyükelçisi, Hatemi’nin biri cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer’e olmak üzere iki mektup gönderdiğini belirterek, bunlardan birini Faruk Loğoğlu’na ilettiğini kaydetti.
       Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı ise, görüşmede, Mumcu suikastının İran bağlantıları konusunun da gündeme geldiğini söyledi. Atacanlı, Dışişleri Bakanlığı’na bu konuda İçişleri Bakanlığı’ndan resmi bilgi gelmediği için İran büyükelçisine uyarıda bulunmadıklarını belirtti.
       
BÜYÜKELÇİ’DEN ÜÇ MEKTUP
       Türk basınında Uğur Mumcu’nun katillerinin İran destekli olduğu yolundaki haberlere İran’dan tepki geldi. Edinilen bilgiye göre, İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Hüseyin Lavasani, Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaretinde 3 mektup iletti. Mektuplardan birinin Ahmet Necdet Sezer’e, diğerinin de Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Loğoğlu’na yeni görevlerini tebrik niteliğinde, üçüncü mektubun da “Uğur Mumcu cinayetinin arkasında İran gizli servisinin bulunduğuna yönelik haberlerin yarattığı rahatsızlıkla” ilgili olduğu öğrenildi.
        Söz konusu mektupta, Türkiye’nin elindeki delilleri İran makamlarına iletilmesi istendi ve İran’ın da bu konuda gerekli takibatı yapacağı belirtildi. İran, iddiaların basın yoluyla iletilmesinden ciddi rahatsızlık duyduğunu da iletti. Türkiye’nin de buna karşılık, basının özgür olduğu, bu konuda basına herhangi bir sınırlama getirilemeyeceği, ancak eldeki delillerin bir araya getirilmesinden sonra konunun resmi makamlarca İran’a iletileceği yanıtını verdiği öğrenildi.
       
“ÇİLLER: ADALETE TESLİM EDİLSİN”
       DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ise, Uğur Mumcu cinayetinin arkasında kim olursa olsun, yakalanıp Türk adaletine teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Çiller, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmasında Mumcu cinayetine değindi. Tansu Çiller, “Cinayetin arkasında hangi grup ya da siyasi irade olursa olsun yakalanıp Türk adaletine teslim edilmelidir. Devlet bu meselenin üzerine gitmekde hep kararlı olmuştur. Olmaya devam etmeli. Açılımları olumlu karşılıyorum. Devleti ve emniyet birimlerini kutluyorum” dedi.
       
ÖYMEN’İN DİLEĞİ
       Bu arada CHP Genel Başkanı Altan Öymen, “umut operasyonu”nun, diğer faili meçhullerin aydınlatılmasında önemli bir adım olabileceğini söyledi.
       Sivas’taki bölge toplantısının ardından memleketi Trabzon’a uğrayan CHP lideri Öymen gazetecilerin umut operasyonuyla ilgili sorularını yanıtlarken, “Umarız katledilen Bahriye Üçok ve Muammer Aksoy’un failleri de bulunur” dedi.
       
İHD BAŞKANI’NIN AÇIKLAMASI
       İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Mumcu olayında Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın soruşturma bağlamında izlediği tutumu, tutarlı bulduklarını söyledi. Çanakkale’de bir açıklama yapan Öndül, Mumcu cinayetiyle ilgili 7 yıldır süren soruşturmalar olduğunu, birçoğunun hayal kırıklığı ile sonuçlandığını, olaylarda hemen dış güçlere başlantı kurulmasının doğru olmadığını savundu. Hüsnü Öndül, “Hem hazırlık soruşturmasının gizliliği ilkesi gereği, hem de masumluk kademesi gereği, herhangi bir kimseyi suçlamak mümkün değildir. Ancak Uğur Mumcu’nun katilleri bulunmalı, adil bir biçimde yargılanmalı ve suçlu bulundukları takdirde de ceza almalıdırlar.”
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları