Home page
Haber Menüsü


Fatih Mehmet Yurdal
Emine Uşaklıgil
 
Yeni telekom yasası zorunlu
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Fatih Mehmet Yurdal, Avrupa Birliği’ne uyum açısından yasal değişikliklerin zorunlu olduğunu söylerken, değişikliğin 2001’in ilk yarısında yapılacağını öngörüyor.
Emine Uşaklıgil
    14 Kasım—  Telekomünikasyon sektörünü bir türlü liberalleştiremeyen Türkiye, uzun tartışmalardan sonra ancak Ocak 2000’de değiştirebildiği Telekom Yasasını, 2001 bitmeden önce yeniden ele almak durumunda.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Avrupa Katılım Ortaklığı Belgesi’nin telekomünikasyon ile ilgili koyduğu hedefleri değerlendiren Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Fatih Mehmet Yurdal, AB’ye uyum açısından 4502 sayılı yasanın mutlaka değişmesi gerektiğini, paket yasa değişikliği ile bu hedefe 2001 ortalarında ulaşmak istediklerini belirtiyor.
       Telekomünikasyon alanında da liberalleşmeyi olmazsa olmaz koşul olarak kabul eden AB, Türkiye’yi müktesebata uymaya davet ettiği gibi, telekom düzenleyici kurumunun tam bağımsız olmasını ve denetim yetkisinin güçlendirilmesini öncelikli hedefler arasında oturtmuş durumda.
       
YÖNETMELİK BEKLİYOR
       Telekomünikasyon Kurumu iki haftadır yoğun bir çalışma temposuna girmiş durumda. Ara bağlantılar, fiyat tarifeleri ve GSM yada namı diğer baz istasyonları ile ilgili teknik yönetmeliklerin hazırlık çalışmalarını yürütmek amacıyla, üç çalışma grubunu kurulmuş durumda.
       Tarife referans listeleri hazırlanıp, tavan fiyat belirlenecek. Yurdal: “Yasa taban fiyatının da belirlenmesine olanak tanımadığı için, maalesef bu yolla damping yoluyla haksız rekabeti engellememiz olanaksız” diyor.
       Bu arada, Telekomünikasyon Kurumu ile Rekabet Kurumu aralarında bir protokol yapılacak ve karşılıklı olarak görev alanları belirlenecek.
       
KATMA DEĞERLİ HİZMETLER BEKLEMEDE
       Katma Değerlerli hizmetlerle ilgili bir gelişmenin kaydedilebilmesi için, Yurdal, liberalleşmenin önünün açacak olan yönetmeliğin Ulaştırma Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulması gerektiğini hatırlatıyor.
       Katma Değerli Hizmetlerle ilgili internet, dijital platform, sabit telsiz erişim alanlarındaki müracaatlar böylece halen beklemede. Başlatılmış uygulamalarsa, yasa dışı olmaktan kurtulamıyor.
       Kaldı ki, Türk Telekom, Internet hizmetlerinde hızla artan talebi karşılayamazken, piyasanın liberalleşmesi gecikiyor ve Internet servis sağlayıcıları, Türk Telekom’un altyapısını kullanmak yerine, Ulaştırma Bakanlığından ruhsat alarak hala kendi altyapılarını kuramıyorlar.
       
YÜKLÜ PROGRAM
       Yurdal ayrıca, GSM sektöründe rekabetin önünü açacak numara taşınabilirliği açısından, numaralama planının da çıkması gerekli olduğunu belirtiyor ve en kısa zamanda bu konuda bir çalışma yapacaklarını söylüyor.
       Gündemlerinde ayrıca dinlemeye yasal bir çerçeve oluşturmak, hat çalması, telefon kullanması ve hatlara girilmesi gibi faaliyetlerin denetim altında alınmasını sağlamak bulunuyor.
       Türk Telekom’un 2003 yılının sonuna dek sürecek olan ve AB tarafından eleştirilen ses iletimi üzerindeki tekeline gelince, Yurdal bir yasa değişikliği olmaksızın, bunun değişemeyeceğini belirtiyor. Yasada yapılacak değişiklikle, lisanslamanın da Kurum’a bağlanması gereğine işaret ediyor.
       
ELEMAN SORUNU
       Kurumun fiilen göreve başladığı 15 Ağustos tarihinden bu yana, telsiz genel müdürlügünün görevini de üstlenmiş Telekomünikasyon Kurumu, o tarihten bu yana kurumun idari yapısını oluşturmak, atamaları sonuçlandırmak, Bakanlar Kurulu’ndan gerekli kararname ve yönetmeliklerin çıkmasını sağlamak üzere çalışmış.
       Yurdal, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun doğrudan Merkez Bankası ve Hazine’den eleman bulabilirken, kendilerinin tarifeler ya da enterkonekte alanlarında tecrübeli uzmanlar bulmakta sıkıntı çektiklerini anlatıyor.
       
KATILIMCI YAKLAŞIM
       Telekomünikasyon yasasının “doğru yorumu” konusunda hassasiyet gösteren Yurdal, Kurum’un çalışmalarını destekleyecek olan Telekomünikasyon Politika Konseyi’ni Ocak 2001’de toplamak istiyor.
       Konsey, kurumun çıkaracağı yönetmeliklere ışık tutacak, tavsiyelerde bulunacak. Devlet kurumları, özel kurumlar, üniversiteler, kullanıcılar ve tüketicilerin katılacağı Konsey, piyasa şartlarına göre nasıl bir politika izlenmesi gerektiğini tartışacak olan sürekli bir organ olacak.
       Sektörün sancılı liberalleşmesine gelince, Yurdal’ın verdiği bilgi çarpıcı. Türk Telekom’un toplam 72 bin olan personel sayısı içinde geçici işçi sayısı 26 bine ulaşmış durumda. Bu veri tek başına bile, siyasetçilerin neden Türk Telekom’u kendi denetimlerinden uzaklaştırmamak üzere neden bu denli direndiklerini açıklıyor.
 
       
   
MSNBC News Oğuz Büktel’in tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in tüm yazıları
MSNBC News Murat Arın’ın tüm yazıları
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları