Home page
Haber Menüsü


 
Galatasaray borsada başarı arıyor
Financial Times, geçen yılın UEFA Kupası şampiyonu Galatasaray’ın şirketleşme ve halka arz konusundaki çalışmalarını değerlendirdi.
Londra
NTV-MSNBC
 
    8 Kasım—  Geçen yıl UEFA Kupası ardından, Süper Kupa’yı da müzesine götüren Galatasaray Spor Klubü, şirketleşme süreci kapsamında pazarlama şirketi Galatasaray Sportif’in halka arzına hazırlanıyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Financial Times Gazetesi, Galatasaray’ın ezeli rakipleri Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin de benzer girişimlere hız verdiğini hatırlattığı haberinde, Galatasaray Sportif’in yüzde 10-15 arasındaki payının halka arzının Türkiye’de bir ilki oluşturacağını bildirdi. Galatasaray Spor Kulübü’ne 1996 yılında Faruk Süren’in başkan seçilmesinden bu yana, Genel Sekreterlik görevinde bulunan Sinan Kalpakçıoğlu kulübün şirketleşme ve halka arz sürecindeki önemli isimlerin başında geliyor. 1996 yılında danışmanlık firması Arthur Andersen’daki görevini bırakarak Galatasaray’da çalışmaya başlayan Kalpakçıoğlu, öncelikli hedeflerinin kulübü ‘bir dünya markası ve kulübü’ne dönüştürmek olduğunu söylüyor. Kalpakçıoğlu, “Spor Türkiye’nin bakir kalmış sektörlerinden biri” diyor.
       
MANHESTER UNITED ÖRNEK ALINIYOR
       Haberde, Galatasaray’ın 1991 yılında İngiltere’de halka arzı gerçekleştirilmiş Manchester United’ın başarısından çok etkilendiği ve bu kulübü kendisine örnek aldığı belirtilirken, aynı şekilde spordaki başarısını nakite çevirme konusunda da örnek alındığı belirtiliyor. Manchester United, 1991’de halka arz edildiğinde gelirleri 8.6 milyon sterlin düzeyinde bulunurken, 1996 yılına gelindiğinde kulübün geliri 34.6 milyon sterline ulaşmıştı.
       Galatasaray, pazarlama iştirakinin 20 milyon dolarlık payını American International Group’a satışını geçen hafta tamamlarken; hisse senetlerini yerli ve yabancı yatırımcılara halka arz etmeyi de planlıyor.
       Kalpakçıoğlu, Galatasaray’ın sadece taraftarlar için değil, yatırımcılar için de cazip bir yatırım olacağını öngörürken; AIG spor karşılaşmalarına verilecek reklamların artması, pazarın büyümesiyle, halen 30 milyon dolar olan kulüp gelirlerinin gelecek dört yılda ikiye katlanacağını tahmin ediyor.
       Bu arada, kulübün uluslararası arenadaki tek Müslüman futbol kulübü olduğu da hatırlatılan haberde; karşılaşmaların 3 milyon Türk vatandaşının yaşadığı Almanya’dan Malezya’ya, hatta eski Sovyet cumhuriyetlerinde yayınlanmasının büyük rekabet şansı yaratabileceği de ifade ediliyor.
       
HALKA ARZLARIN BAZILARI BAŞARISIZ
       Haberde, İngiltere ve Avrupa’nın pek çok spor kulübünün hisselerini halka arz etmesine karşılık, yatırımcıları hüsrana uğrattığı da ifade ediliyor.
       Londra merkezli yatırım bankası Granville Baird’in analisti Nick Batram, pek çok kulübün taraftarların (yatırımcıların) parasını oyunculara vermekten geri duramadığını söylerken; Galatasaray Başkanı Faruk Süren, azınlık hissedarlarının parasının hisseleri çıkarılacak Galatasaray Sportif iştirakinden kesinlikle ayrı tutulacağını belirtiyor. Galatasaray Sportif, tüm yayın hakları ve pazarlama gelirlerini elinde bulunduracak.
       
AZINLIK HAKLARI KORUNACAK
       Hissedarların haklarının korunmasında, Brezilya’da da Vasco da Gama spor kulübünde hisse sahibi olan AIG de oldukça titiz davranıyor. Faruk Süren, kulübün pazarlama iştirakine olan katılımının, sahip olduğu hisseleriyle sınırlı kalacağını belirtiyor. Halka arzın koordinasyonunu üstlenen İktisat Bankası, Galatasaray Sportif’in yaklaşık 150 milyon dolar değerinde olduğunu öngörüyor.
       Bu arada, Galatasaray, 120 milyon dolarlık yatırımla -ki çoğunu krediyle finanse ederek- yeni bir stadyum inşa etmeyi düşünüyor. Bu kredilerin ise, kurulacak ayrı bir şirketin leasing ve bilet satış gelirleriyle geri ödenmesi öngörülüyor.
 
       
   
MSNBC News Cimbom'un halka arzı mahkemelik
MSNBC News Beşiktaş halka arz yolunda ilerliyor
MSNBC News M. United'da Nike tedirginliği
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları