Home page

Haber Menüsü


Yeni şampiyon Kramnik  
Kasparov, unvanını kaybetti
Dünya Şampiyonu Rus Garry Kasparov, yurttaşı Vladimir Kramnik ile 15. oyunda berabere kalarak, unvanını rakibine kaptırdı.
Londra
NTV-MSNBC
 
    2 Kasım—  İngiltere’de yapılan Dünya Satranç Şampiyonası’nda, Dünya Şampiyonu Rus Garry Kasparov, yurttaşı Vladimir Kramnik ile 15. oyunda berabere kalarak, unvanını rakibine kaptırdı. 16 oyun üzerinden düzenlenen şampiyonada daha önce rakibine 2 kez yenilen 37 yaşındaki Kasparov’un unvanını koruyabilmesi için son iki oyunu kazanması gerekiyordu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kasparov’un öğrencisi olan 25 yaşındaki Kramnik, 15 oyunda hiç yenilmedi ve 8-6 önde girdiği 15. maçtan, 8.5-6.5 önde çıkarak şampiyonluğunu garantiledi. Kasparov’un beyazlarla başladığı oyun 38 hamle sürdü. Kasparov, 1985’te Rus Anatoli Karpov’u yenmesinden beri Dünya Şampiyonluğu unvanını elinde tutuyordu. Şampiyonada 2. ve 10. oyunları kazanan Kramnik, 2 milyon dolarlık ödülün de sahibi oldu. Şampiyonada galibiyetlere 1, beraberliklere ise 0.5 puan veriliyordu. Tarafların 8-8 berabere kalması halinde son şampiyonun unvanını koruması kuralı uygulanacaktı.
Kramnik-Kasparov

       
NEFESLER TUTULDU
       Satranç dünyası, 1985 yılından bu yana hiçbir resmi turnuvada yenilmeyen Kasparov’un, öğrencisi Kramnik’e yenilip yenilmeyeceğinin nefesini tutarak izledi. Londra’da yapılan Dünya Satranç Şampiyonası’nda karşı karşıya gelen iki rakipten Kasparov kalan iki oyunu da kazansaydı ünvanını koruyacaktı. Kramnik, “hocası” karşısında elde ettiği bu zaferle, spor dünyasını, 15 yıl sonra yeni bir Dünya Satranç şampiyonuyla tanıştırdı.
       Karşılaşma öncesi yapılan yorumlar, Kasparov’un, öğrencisi karşısında zorlanacağı ve ünvanın el değiştirebileceği yönündeydi. Kramnik’in ikinci maçta Kasparov’u yenmesiyle bu görüş biraz daha güç kazandı. Kurşılaşmada elde ettiği tek beraberlik de Kramnik’i şampiyonluğa taşıdı.
       
  Boynuz kulağa karşı
Kasparov ve Kramnik, turnuva süresince 16 kez karşı karşıya gelecekler. Şampiyonanın toplam ödülü 2 milyon dolar.
Kasparov, eski öğrencisi Kramnik ile bugüne dek 23 maç yaptı; 17 oyun beraberlikle sonuçlanırken, 3'er maçı taraflar kazandı.
Satranca 11 yaşında başlayan ve ilk derslerini Kasparov'dan alan Kramnik, dünyanın en iyi ikinci satranç oyuncusu sayılıyor.
Dünya Şampiyonluğu ünvanını Karpov’dan 1985 yılında alan Kasparov 37 yaşında ve ünvanını tam 5 kez korumayı başarmış bir usta. Satrancı, rakiplerin birbirlerini kırmaya yönelik bir savaş verdiği ‘vahşi’ bir spor olarak nitelendiren ve oynadığı 5 ünvan karşılaşmasının dördünden galip ayrılan Kasparov; 15 yıl boyunca yalnızca, IBM tarafından geliştirilen Deep Blue adlı bilgisayar tarafından yenilgiye uğratıldı. Kasparov ünvanını son olarak 1995 yılına Hindistanlı Viswanathan Anad’a karşı korumayı başarmıştı.
       Dilerseniz son maçtan önce yapılan karşılaşmaların sonuçlarına kısa bir göz atalım:
       
14. MAÇ: KASPAROV KADERİNE RAZI
       Beyazlarla oyuna başlayan Vladimir Kramnik, 1 d4 açılışındaki başarılı oyununa karşın, bu kez 1 Nf3’le farklı bir ilk hamle denedi. Kramnik yine sağlam yerleşimi tercih etti. Kasparov ise en azından ünvanını korumak için biraz daha atak bir oyun sergilemek zorundaydı. 27. hamle sonrasında Kasparov’un daha organiza olduğu, Kramnik’in ise biraz kontrolü kaybettiği görüldü. 57. hamlede taraflar beraberliği kabul ettiler.
       Maç sonrasında yapılan basın toplantısında Kasparov, kendisine sorulan ‘Oyunu alma şansınız var mıydı?’ sorusuna, “Olabilirdi, ama ihtimaller çok düşüktü” yanıtını verdi. Kramnik ise beraberliğin kendisi için iyi bir sonuç olduğunu ve ünvana biraz daha yaklaştığını söyledi.
       
13. MAÇ: KRAMNİK ÜNVANI İSTİYOR
       Ruy Lopez’le açılış yapmayı tercih eden Kasparov, rakibinin Berlin Defansı’nı tercih etmesi nedeniyle fazla etkili olamadı. Oyun 11. oyunun benzeri bir şekilde devam etti. Kasparov 11 oyunda hamlesi için 35 dakika bekledikten sonra, pek çok kez karşılaşılan bir yerleşim için yeni sayılabilecek bir hamle denedi. 14. hamlede beraberlik öneren taraf Kasparov oldu. Oyun sonrası yaptığı açıklamada her cumartesi ve pazar günü beyazla oynamak zorunda kalmasının kendisi için çok yorucu olduğunu söyleyen Kasparov, “Zayıf performansının pek çok nedeni olduğunu da” belirtti.
       
12. MAÇ: KRAMNİK, ŞAMPİYONLUĞA ÇOK YAKIN
       Beyazlarla başlayan Vladimir Kramnik, 12. oyunda bir beraberlik daha alarak, ünvana çok yaklaştı. Kramnik, Kasparov’un siyahlarla oldukça zayıf olduğu bilinen Nimzo-Indian defansıyla başladı. Oyunda 33. hamle sonrasında taraflar beraberlik konusunda anlaştılar.
       
11.MAÇ: AVANTAJ KRAMNİK’TE
       Garry Kasparov’un beyazlarla başladığı ve beraberlikle sonuçlanan bir maç daha. Artık Vladimir Kramnik yeni dünya şampiyonu ünvanını almaya çok yakın. Rakibinin beyazla başlayacak iki maçı kaldı ve Kramnik hocasının 2 galibiyet önünde. 11. maçta klasik bir açılıştan sonra Kramnik’in biraz daha skoru korumaya ve olası sürprizleri engellemeye yönelik bir oyun ortaya koyduğu gözlendi. 17. hamlede Kasparov’dan beklenmedik yeni bir hamle gelmesine karşın, oyun yine de oldukça sakindi. 24. hamlede Kasparov’un gelişim için avantajları görünmesine karşın, siyahların oldukça iyi yer tuttukları gözleniyordu. 37. hamlede durumun eşitlendiği görüldü, 41. hamlede ise taraflar beraberliği kabul ettiler.
       
10.MAÇ: KRAMNİK’TEN BİR GALİBİYET DAHA
       Kramnik’in beyazlarla başladığı oyunda, Kasparov, 25. hamlede oyundan çekilerek, 6-4 yenik duruma düştü. 16 maçlık seride eski öğrencisi karşısında ikinci yenilgisini alan Dünya Şampiyonu Kasparov, ikinci maçta da Kramnik karşısında 40. hamlede oyunu kaybetmişti.
       Otoriteler, 10. maçı tarihi bir oyun olarak nitelendiriyorlar. Yapılan yorumlar arasında Kasparov’un şimdiye kadar karşılaştığı en zorlu rakibe karşı mücadele verdiği ve 2 puanlık farkı kapatabilmek için beyazla başlayacağı sadece 3 maçı olduğu, bunun da Kramnik’in avantajını arttırdığı da bulunuyor.
       
9. MAÇ: KRAMNİK AVANTAJINI BIRAKMIYOR
       Şampiyonanın dokuzuncu maçına Garry Kasparov beyaz, Vladimir Kramnik siyahlarla başladı. Açılışta 1. ve 3. oyunlarda olduğu gibi Kramnik, Berlin savunmasını tercih etti. 12. hamlede Kasparov hamlesini 25 dakika sonra gerçekleştirdi. Oyun 30. hamlede beraberlikle sonuçlandı.
       
8. MAÇ: YİNE KAZANAN YOK
       
Vladimir Kramnik beyaz, Garry Kasparov’un siyahlarla başladığı maç yine beraberlikle sonuçlandı. 38 hamle süren karşılaşmada beyazlarla oynayan Kramnik filini h2-b8 diyagonalinde tutarak, Kasparov’un hamle yapmasını önleyerek oyunu yine beraberliğe götürdü.
       
7. MAÇ: YİNE BERABERLİK
       19 Ekim’de yapılan 7. maçta, Kasparov ve Kramnik yine berabere kaldı. Kasparov’un kariyeri boyunca yaptığı en kısa maç, sadece 11 hamle sonunda beraberlikle sonuçlandı. 48 dakika süren maç sonrasında Kramnik, Kasparov karşısındaki 1 puanlık üstünlüğünü sürdürdü. Karşılaşmanın skoru 7. maç sonunda 4-3 Kramnik lehine.
       
6. MAÇ: KRAMNİK ÖNDE
       
Garry Kasparov ve Vladimir Kramnik’in beraberlikle sonuçlanan maçında Kramnik beyaz, Kasparov ise siyah renk ile mücadele etti. Bu sonuçla şampiyonadaki puan durumu Kasparov 2 1/2, Kramnik 3 1/2 olarak gerçekleşti.
       
5. MAÇ: BERABİRLİK
       24 hamle sonunda bir beraberlik daha geldi. Bu sonuçla Garry Kasparov, eski öğrencisi Vladimir Kramnik karşısında yine galibiyet elde edememiş oldu.
       
4. MAÇ: NE KASPAROV, NE KRAMNİK
       Turnuvanın en heyecanlı ve çekişmeli maçlarından birinde Garry Kasparov ve Vladimir Kramnik masadan yine beraberlikle ayrıldılar. 74 hamle sonunda gelen beraberlikle Kasparov, galibiyet umutlarını bir sonraki maça bırakmış oldu.
       
3. MAÇ: KASPAROV İLE KRAMNİK BERABERE KALDI
       
Garry Kasparov’un beyaz, Rus rakibi Vladimir Kramnik ise siyah rengi kullandığı maç 53. hamle sonunda berabere sonuçlandı.
       
2. MAÇ: KASPAROV ÖĞRENCİSİNE YENİLDİ
       
Londra’da tarihi günlerden biri yaşandı ve Garry Kasparov, beyaz rengi kullanan Rus rakibi Vladimir Kramnik karşısında, masadan 40’ıncı hamle sonrasında yenilgiyle ayrıldı. Kramnik, bu galibiyetle bir puan öne geçti ve büyük bir avantaj yakaladı.
       
1. MAÇ: KASPAROV ÖĞRENCİSİNE KARŞI
       İlk maçta taraflar yenişemedi ve Kasparov-Kramnik karşılaşması 25 hamle sonunda beraberlikle sonuçlandı. Son yıllarda unvanını yeniden koruması gerektiği söylenen Kasparov, kendine rakip olarak sadece Kramnik’i gördüğünü açıklamıştı. Dünya Şampiyonu Kasparov’un ‘herkesin sandığından çok daha güçlü ve yenilmesi en zor oyuncu’ diye tanımladığı Kramnik, 26, Kasparov 37 yaşında.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları