Home page
Haber Menüsü


 
Norveçli ne konuşuyor, ne okuyor?
 
Biz banka içini boşaltmayı, bir türlü sayılamayan nüfusu, ressamların hovası ressama küfür eden şarkıcıları konuşuyoruz. Norveç ise bize çok uzak. Sadece coğrafi olarak değil. Bakalım onlar nelerle uğraşıyor....
 
Levent Gürses
 
1 Kasım—  Halkın parasının bekçisi olması gerekirken, kaynakları grup şirketlerine kaçırıldıktan sonra devlete aktarılan bankalar…

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bankasından kendi uçağıyla milyonlarca dolar kaçırdıktan sonra cezaevine atılan ama bu huyunu orada da sürdüren Cumhurbaşkanı yeğenleri….
       Vatandaşlarını eve tıkan ama üç yıl içinde ikinci sayımda bile bir türlü kelle sayısını çıkaramayan yönetim…
       Devletten biraz daha fazla para kopartacağım diye, en önemli sosyal gösterge olan nüfus istatistiğinde her türlü hile hurdaya başvuran belediyeler…
       AB üyeliği için bekleme odasındayken, insan haklarında en zayıf nota sahip ülkelerden biriyken, işkence aletini buldu ve kamuoyuna gösterdi diye, yeniden komisyon başkanı olamayan milletvekili…
       Aksi yöndeki bütün verilere, raporlara, sefalete-sefahate rağmen ülkede gelir adaletsizliğinin abartıldığını ısrarla savunan ekonomistler…
       Türk resim sanatının kilometretaşlarından birine televizyonlardan küfür eden, aydınlara saldırmayı alışkanlık yapan ama neredeyse ‘aferin’ alan şarkıcılar… vs…
       İşte burası Türkiye…
       Bunları yazıp, bunları okuyoruz…
       Bir de bize her anlamda uzak bir ülke var…
       Coğrafi olarak, ekonomik olarak, insanlara, insanlığa ve çevreye verilen değer olarak bize gerçekten çok uzak…
       Norveç…
       Bakalım neler konuşuyorlar, orada önlerine neleri sorun olarak koyuyorlar, neleri tartışıyorlar, nelerden rahatsızlık duyuyorlar…
       Kadınların ekonomik yaşamda daha fazla rol almasını istiyorlar. Norveç, kadınların parlamentodaki oranı bakımından yüzde 36.4 ile dünyada ikinci sırada. Yerel yönetim konseylerinde kadınların oranı ise yüzde 34.1.
       
PROF’LARIN YÜZDE 88’İ ERKEK
       Ancak bunlar birkaç yıl öncesinin rakamları ve düşüş trendindeler. Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, kadınlar benzer işteki erkeklere oranla yüzde 5 daha az ücret alıyor. Kadınların sadece yüzde 5’i şirketlerde yönetici pozisyonunda.
       Üniversite profesörlerinin yüzde 88’i erkek. Kadınların yüzde 45’i part time çalışıyor ve az ücret alıyor.
       Full time çalışanların büyük bölümü de kadınların geleneksel alanı eğitim ve sağlık sektörünü tercih ediyor.
       Norveç, şimdilerde daha çok kadını iş hayatına sokmayı tartışıyor. Bu işin de eğitimle olacağında uzlaştılar, kadın çalışanı tercih eden şirketleri çeşitli yollarla teşvik etmeyi planlıyorlar.
       Çevreye duyarlı fon yöneticisi kahraman oldu. Norveç’in 20 milyar doları yöneten en büyük sigorta ve yatırım şirketi Storebrand Insurance’ın yöneticilerinden Carlos Joly, dünya çapında 1000 şirketi çevreye duyarlılık açısından 8 kritere göre analiz etti. Sektörlerinde en yüksek puanı alan şirketlerin hisselerini satın alarak bir fon oluşturdu.
       
FONLARIN ÇOĞUNU GERİDE BIRAKTI
       Kurduğu fon, son 4 yılda ülkedeki rakip yatırım fonlarının yüzde 80’inden daha çok getiri sağladı. Norveç’te nerdeyse bir kahraman. Bütün gazeteler onunla röportaj yapıyor. Ama kar amaçlı çalışan şirketlerin tamamen ‘çevre kirletmeyen’ olamayacağını söyleyecek kadar da gerçekci. Şimdi, İsveç’te bir yeşil fon kurmak üzere anlaşma imzaladı.
       Çok borçlu yoksul ülkelere kalkınma yardımını omuzluyorlar. Dışişleri Bakanı Thorbjorn Jagland, bu aralar en çok zengin ülkelerin üzerinde bir türlü anlaşamadığı çok borçlu yoksul ülkelere kalkınma yardımının artırılması konusunda yoğunlaştı.
       Ülkesinin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 0.9 olan kalkınma yardıı oranını yüzde 1’e çıkarmaya hazır olduğunu açıkladı. Norveç, Danimarka ile birlikte kalkınma yardımının milli gelire oranının en yüksek olduğu ülke.
       Sadece devlet değil, sivil toplum kuruluşları ve şirketler de kalkınma yardımına destek veriyor. Yeni bir ankete göre halkın yüzde 88’ i kalkınma yardımını destekliyor.
       
AFRİKALIYA BALIKÇILIĞI ÖĞRETTİ
       Başarı öyküleri de var. Örneğin, Namibya’da 10 yıl önce balıkçılık diye br sektör yokmuş. Ancak Norveç kurumlarının yardımı ve yol göstermesi ile şimdi 14 bin kişi balıkçılık sektöründe çalışıyor ve balık ihracatı ülkenin üçüncü büyük dış gelir kaynağı. Daha da önemlisi ülke az gelişmiş ülkeler kategorisinden çıktı.
       Bu konuda bir bakanlıkları var. Uluslararası Kalkınma Bakanı Kristin Sydnes, zengin ülkelerin bu konuda gösterdiği enerjiyi yeterli bulmuyor.
       Petrolden kazandılar, sağcılar mültecilere dikleniyor. Yükselen petrol fiyatları dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından biri olan Norveç’in ekonomisine yaradı. Diğer Avrupa ülkelerinin aksine büyüme hızlandı, işsizlik en alt seviyede.
       Ancak, halk yükselen benzin fiyatlarından şikayetçi. Yöneticiler ise, yükselen petrol fiyatları ve büyüyen ekonomi nedeniyle olası bir enflasyon artışına karşı önlem alma çabasındalar.
       Siyasi mülteci akını sağ kanattaki politikacıların seslerinin yükselmesine neden oluyor. Çatlak sesler artıyor. Ama yine de “Çok kültürlü Norveç bir gerçektir” diyorlar.
       Uluslararası politika sahnesinde daha fazla rol istiyorlar. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Avrupa’ya tanınan daimi olmayan koltuğa adaylar. Diğer adaylar İtalya ve İrlanda.
       Norveç’in BM’nin ekonomik, sosyal ve insani programlarına en çok yardımı yapan ülkelerden biri olduğunu ve Norveç halkının BM’nin çalışmalarını yakından izlediğini, takdir ettiğini savunuyorlar. 1948’den bu yana 27 değişik BM barışgücü operasyonunda 60 bin Norveçli hizmet vermiş.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları