Home page
Haber Menüsü


Adana Cezaevi’nde eylem bitti
 
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Cemal Sahir Gürçay, tutuklu ve hükümlülerin eylemlerine son vererek, ellerindeki 13 rehineyi de serbest bıraktılarını açıkladı.  

 
Adana/İstanbul
AA
25 Ekim—  Eylemli ilgili olarak da Adalet Bakanlığı’nca adli ve idari soruşturmaya başlandı. Cezaevindeki zararın tespiti çalışmalarının devam ettiği kaydedilen bakanlık açıklamasında, “olayla ilgili adli ve idari soruşturmaya başlanılmıştır” denildi. Bu arada, dün tahliye olan, ancak güvenlik nedeniyle serbest bırakılmayan İlyas Uygun da, cezaevi çıkışında gazetecilerin sorusu üzerine, tutuklu ve hükümlülerin eylemi af isteği nedeniyle yaptıklarını söyledi.

   
 
       
    MSNBC News Cezaevlerinde 4 gün açık görüş
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Adana E kipi kapalı cezaevindeki isyan, 23 Ekim sabahı, “Şirinler çetesi”ne mehsup 4 tutuklunun başka cezaevlerine nakledilmek istememeleri üzerine başladı. İsyana, diğer mahkumlar da af beklentisiyle destek verdi.
       Üç gün boyunca süren görüşmelerde bir türlü istenilen noktaya gelinememesi üzerine, dün akşam saat 20.30 sıralarında operasyon başladı. Ancak eylemcilerin son bir kez daha görüşme talebinde bulunması üzerine operasyon durduruldu.
       Adana Cumhuriyet Başsavcısı Cemal Sahir Gürçay, eylemi sona erdirmek için saat 20.30 sıralarında operasyona başladıklarını söyledi. Operasyona başladıkları an, eylem yapan tutuklu ve hükümlülerin (durun, bitiriyoruz) dediklerini belirten Gürçay, şöyle konuştu:
       “Operasyona başlayıp kapılardan girerken, eylemciler rehineleri teslim edeceklerini, eylemlerine son vereceklerini ve 4 tutuklunun da nakillerinin yapılabileceğini bildirdiler. Bunun üzerine tutuklu ve hükümlülerle yaptığımız görüşmede anlaşma sağlandı. Halen ellerinde olan 15 infaz koruma memurunu yarın sabah saat 08.00’de teslim edecekler. Ayrıca, kamuoyunda Şirinler Çetesi olarak bilinen çetenin üyelerinden Ali Aksoy ve 3 arkadaşını da yarın Gaziantep’e nakledeceğiz. Barikatları kaldıran tutuklu ve hükümlüler, koğuşlarına girdiler.”
       
“YENİ NAKİLLER OLACAK”
       Görüşmeler sırasında tutuklu ve hükümlelerin, Adalet Bakanlığı’ndan müsteşar düzeyinden birini istediklerini hatırlatan Gürçay, “Ancak, biz bunu kabul etmediğimiz gibi hiçbir taviz de vermedik” dedi. Gürçay, operasyona başlayıp iç kapıdan girerken, tutuklu ve hükümlülerin eylemi bitirdiklerini söylediklerini ifade ederek, “bunun üzerine operasyonu durdurduk” diye konuştu. Gürçay, şöyle dedi:
       “Görüşmeler sırasında bizlere, (1997 yılında da böyle bir eylem olmuştu. Eylemden sonra kötü muamele yapılmayacağı konusunda söz verilmişti, ama birçok arkadaşımız dayak yedi) dediler. Her olayı kendi bünyesinde değerlendirmek lazım. Devlet, kişilerin cezasını yasalar çervesinde verir. Bunun dışında kaba kuvvet kullanmanın bir anlamı yok.”
       ezaevindeki hasarın çok büyük olduğunu belirten Başsavcı Gürçay, yakında başka nakillerin de olacağını açıkladı.
       Gürçay, nakiller konusunda kesinlikle taviz vermeyeceklerini belirterek, “Tutuklu ve hükümlülerin yarın sabah (hayır) demelerine pek ihtimal vermiyoruz. Eğer ters bir durum olursa o zaman kaldığımız yerden operasyona devam edeceğiz” dedi. Gürçay, olayda ölen ya da yaralanan olmadığını ifade ederek, tutuklu ve hükümlü ile rehine ailelerinin meraklanmamalarını da istedi.
       
HASAR BÜYÜK
       Adana Cumhuriyet Başsavcısı Cemal Sahir Gürçay, cezaevininin eylem sırasında çıkarılan yangınlar nedeniyle ağır hasar gördüğünü ifade ederek, “Gözle görülen zarar 100 milyar liranın üzerinde” dedi. Başsavcı Gürçay, cezaevi önünde yaptığı açıklamada, tutuklu ve hükümlüler tarafından eylem sırasında çıkarılan yangınların cezaevinde tahribata yol açtığını belirterek, zararın boyutunun hasar tespit çalışmalarından sonra ortaya çıkacağını söyledi.
       Kapasitesi 600 kişi olmasına rağmen cezaevinde halen bine yakın tutuklu ve hükümlü bulunduğunu kaydeden Gürçay, “Cezaevinin bakım ve onarımı için mahkumların bir kısmının mutlaka nakilleri gerekiyor” diye konuştu.
       Savcı Gürçay ile birlikte İl Jandarma Komutanı Albay Oktay Tekin de cezaevinde bulunuyor.
       
EYLEMCİLER AVUKAT İSTEDİ
       Bu arada eylemciler, teslim olmak için avukatlarını istedi. Adana Cumhuriyet Başsavcısı Gürçay, yaptığı açıklamada, tutuklu ve hükümlülerin “kötü muamele olmasından korktuklarını” ve teslim olmak için avukatlarını istediklerini söyledi.
       Savcı Gürçay, şunları kaydetti:
       “Teslim anında kötü muamele olmaması için ben cezaevi personeline, İl Jandarma Komutanı Albay Oktay Tekin de askerlere gerekli talimatları verdik. Hiç kimseye en ufak bir fiske vurulmamasını söyledik. Buna rağmen tutuklu ve hükümlüler ikna olmadılar, teslim olmak için avukatlarını istediler. Şimdi avukatları kanalıyla teslim olmalarını bekliyoruz.”
       Bu arada, dün gece mahkumlarla cezaevi yönetimi arasında arabuluculuk yapan avukatlar Himmet Beydoğan, Ömer Faruk Gerger, Mehmet Sayıs ve Nizar Savaş, yeniden cezaevine geldiler. Dün geceki görüşmelerde sabah sayım vereceklerini ve nakli çıkan 4 kişiyi teslim edeceklerini belirten tutuklu ve hükümlülerin elinde halen 13 rehine bulunuyor.
       
TEKİN: SÜKUNET SAĞLANDI, OLAY BİTTİ
        Adana İl Jandarma Komutanı Albay Oktay Tekin ise Adana E Tipi Kapalı Cezaevi’nde sona eren eylemle ilgili olarak, “İçerde sükunet sağlandı, olay bitti” dedi. Albay Tekin, dün saat 22.05 sıralarında cezaevinden çıkarken gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, artık hiçbir problem kalmadığını bildirdi. “İçerde sükunet sağlandı, olay bitti” diyen Albay Tekin, şunları kaydetti: “Mahkumlar ellerindeki rehinelerin bir kısmını bugün, bir kısmını da yarın sabah teslim edecekler. Yarın sabah saat 08.00’de 4 kişinin sevki yapılacak, yoklama alınacak, barikatlar alınacak.”
       Adana E Tipi Kapalı Cezaevi’nden dün tahliye edilmesi gereken, ancak güvenlik nedeniyle cezaevi idaresi tarafından bu gece serbest bırakılan Ahmet Yıldız, “İçeride 3 gündür korkulu ve endişeli bir bekleyiş vardı” dedi. Yıldız, cezaevinden çıkışı sırasında gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, cezaevinde yaklaşık 8 aydır tutuklu olduğunu söyledi. Tutuklu ve hükümlülerin yarın sabah sayım vereceklerini belirten Yıldız, “İçerdekiler çok mağdur durumda. 3 gündür su verilmedi, sadece bu akşam su verildi” dedi. Eylem süresince korkulu ve endişeli bir bekleyişin olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: “Zor günler yaşadık. 3 gün boyunca yiyecek sorunumuzu kendimiz hallettik. Mutfak da bize aitti. Ekmek yapıyorduk. Eylem af içindi. İçerdekiler bir an önce affın çıkmasını bekliyor. Bunu yaşayan bilir. Her sabah af ile uyanılıyor. Eylemden sonra Başbakan Bülent Ecevit’in af konusunda yaptığı açıklamalar, tutuklu ve hükümlülere umut verdi. İçerdekiler, Başbakan’ın açıklamalarından sonra umutlarını sürdürüyor.” Yıldız, rehin alınan infaz koruma memurlarına herhangi bir kötü muamele yapılmadığını, durumlarının gayet iyi olduğunu da ifade etti.
       
TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ AİLELERİ
       Adana E Tipi Kapalı Cezaevi’nde eylemin sona erdiğinin duyulmasının ardından, tutuklu ve hükümlü yakınları cezaevine geldi. Cezaevi önünde toplanan tutuklu ve hükümlü ailelerinden, İzzet Kuş isimli tutuklunun annesi Perihan Kuş, “Bizim isteğimiz isyanın sona erdirilmesi, gardiyanların kötü davranmamasıdır. Askeri bizim karşımıza dikiyorlar, onlar bizim evlatlarımız. Evlatlarımız cezaevlerinde rahat olsun. Af istiyoruz” diye konuştu. Kamuoyunda “Şirinler Çetesi” olarak bilinen grubun elebaşılarından ve halen cezaevinde tutuklu bulunan Ali Aksoy’un avukatı Himmet Beydoğan da yaptığı açıklamada, tutuklu ve hükümlülerle görüştüğünü, rehinelerin yarın sabah 08.00’de serbest bırakılacağını söyledi. Beydoğan, nakilleri çıkan Ali Aksoy ve 3 arkadaşının idareye teslim edileceğini ve tutuklu ve hükümlülerin sayım vereceklerini belirtti.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları