Home page
Haber Menüsü


Sayımda 43 soru sorulacak
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) Başkanı Şefik Yıldızeli, 22 Ekim Pazar günü yapılacak Genel Nüfus Sayımı’nın Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) projesinin hayata geçirilmesi durumunda son sayım olabileceğini bildirdi.
Ankara
AA
15 Ekim— Genel Nüfus Sayımına ilişkin soruları yanıtlayan Yıldızeli, sokağa çıkma yasağının kaldırılabilmesi için öncelikle sağlıklı bir veri tabanı gerektiğini, bunun için de uzun süredir üzerinde çalışılan MERNİS projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  MERNİS Projesi’nin hayata geçirilmesi ile birlikte sayıma gerek kalmayacağını, nüfusun bilgisayar ortamında takip edilebileceğini anlatan Yıldızeli, projenin hayata geçirilmesi durumunda 22 Ekim tarihinde yapılan sayımın son sayım olabileceğini söyledi. Yaptıkları numarataj ve bina sayımı ile ilk defa bu kadar sağlıklı adreslerle sayıma gidildiğini söyleyen Şefik Yıldızeli, sayımda vatandaşlar tarafından verilen bilgilerin doğru olmasının önemine dikkat çekti. Yıldızeli, eğitim, sağlık, yatırım gibi çeşitli alanlarda belirlenen politikaların bu veri tabanına göre oluşturulduğunu hatırlattı. Önemli miktarda kişinin hala nüfus kağıdı olmadığına dikkat çeken Yıldızeli, sayım sırasında bu kişilerin de sayılacağını “fiilen bulunma” şartının aranacağını kaydetti.
       
İKAMET YERİNDE SAYIM
       Sayım sırasında özellikle nüfusu fazla göstermek için yoğun bir hareketlilik olduğuna işaret eden Şefik Yıldızeli, vatandaşları bulundukları yerde sayılmaya çağırdı. İçişleri Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerde bundan böyle belediye olma sınırının 2 bin kişi yerine 5 bin kişi olarak uygulanacağı yönünde ilke kararı alındığını öğrendiğini bildiren Yıldızeli, vatandaşların nüfusu fazla göstermek gibi şeylere tevessül etmemelerini istedi.
       Vatandaşlara da açık ve doğru bilgi vermesi çağrısında bulunan Yıldızeli, sayım ile 21. yüzyılın başında Türk toplumunu ciddi olarak tanımayı amaçladıklarını anlattı.
       Yıldızeli, sayım için toplam ağırlığı bin 600 tonu bulan (Yaklaşık 800 TIR dolusu) soru kitapçığının dağıtımının da tamamlandığını sözlerine ekledi.
       
SAYIM İÇİN EĞİTİM ÇALIŞMALARI
        DİE Başkanı Şefik Yıldızeli’nin verdiği bilgiye göre, sayımda yaklaşık 950 bin kişinin görev alması beklenirken, il ve ilçelerde sayım memurlarını eğiticek kişilerin eğitimini yaklaşık 200 DİE personeli üstlendi.
       Sayım memurlarını eğitecek kişilerin sayısı ise 10 bin kişi civarında belirlenirken, söz konusu eğiticiler bunun için 2 günlük bir eğitim geçirildi.
       Sayım memurlarının eğitimi için ise 1 gün ayırılırken, eğitim 16-19 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
       
SAYIM MEMURLARININ GÖREVLERİ
        Sayımda görev alacak memurlardan sayımdan en az iki gün önce sayım mahallini kontrol etmelerini isteniyor. Sayım memurları görmediği insanları saymaması konusunda uyarılarak, aksi takdirde cezalandırılacağı yönünde bir belge imzalatıyor.
       Bununla nüfusun fazla yazılmasının engellenmesi ve sayım memurları üzerinde bu konuda olabilecek olası baskıların azaltılması amaçlanıyor.
       
SAYIMDA KİMLER GÖREV ALACAK?

        DİE Başkanı Şefik Yıldızeli’nin verdiği bilgiye göre, sayımın merkezdeki tüm yetki ve sorumluluğu DİE 2000 Genel Nüfus Sayımı Komitesi’nde olacak. Sayım alanında il ve ilçelerde ise sayım komiteleri görev yapacak. İllerde vali ya da yardımcısının başkanlığındaki komitelerde il nüfus müdürü ile belediye başkanı veya yerine görevlendireceği bir kişi görev yapacak. İlçelerde de kaymakamın başkanlığındaki sayım komitesinde ilçe nüfus müdürü ile ilçenin belediye başkanı veya yerine görevlendireceği birisi bulunacak.
       Sayım büroları ise sayım komitelerine bağlı olarak görev yapacak. Bu bürolar sayımda adres listelerinin belirlenmesi sayım memurlarının tespiti, sayım memurlarına tebligat yapma, adres defterini hazırlama gibi görevleri yerine getirecek. Şehirlerde her 10 sayım memuru için 1 kontrol memurunun sayım sırasında görev yapacak. Kontrol memurları hem sayımın sağlıklı yapılıp yapılmadığını denetleyecek, hem de çeşitli konularda sayım memurlarına yardımcı olacak.
SAYIM GÜNÜ YASAKLARI
        Sayımın yapılacağı 22 Ekim Pazar günü Türkiye genelinde sokağa çıkma yasağı sabah 07.00’de başlayacak. İllerde valiler bu saati daha da ileri veya geri çekebilecek, ancak sayım en geç 08.00’de başlayacak. Sokağa çıkma yasağının bitişi illerde valilerin televizyon veya başka araçlarla yapacağı duyurular ile halka ilan edilecek, sayım bir gün içinde tamamlanacak. Sayım günü Türkiye sınırları içinde bulunan turistler dahil herkes sayılacak, yurtdışında bulunan vatandaşlar ise sayıma dahil edilmeyecek. Turla gelen turistler havalimanı veya otellerinde sayıldıktan sonra ziyaretlerine devam edebilecek, ferdi turistlere ise sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Türkiye’den transit geçenler ise sayılmayacak.
       
NELER SORULACAK?
        Sayımda vatandaşlara 43 soru soru sorulacak. İlk bölümünde hane halkı reisine ve ikamet edilen konuta ilişkin sorular bulunuyor. Burada hane halkı reisinin evde olup olmadığı, evdeki misafir sayısı, ikamet edilen yerin niteliği (müstakil ev, apartman dairesi ve prefabrik ev gibi) sorular yer alıyor. Yine bu bölümde vatandaşlara konutun mülkiyet durumu, konutta kaç oda bulunduğu, tuvalet, banyo, mutfak ve borulu su bulunup bulunmadığı soruları ile son bir yıl içinde hane halkından ölen olup olmadığı soruları sorulacak.
       İkinci bölümde ise vatandaşlara cinsiyeti, yaşı, doğduğu yer, tabiyeti, özürlü olup olmadığı, varsa özürünün türü, şu anda ve 5 yıl önce ikamet edilen yer, eğitim durumu ve medeni durumuna ilişkin sorular yer alıyor. Kadınlara bugüne kadar hiç doğum yapıp yapmadığı, bunlardan kaçının yaşadığı soruları da kitapcıkda yer alıyor.
       Vatandaşlara sayımda, geçen hafta içinde bir işte çalışıp çalışmadığı, çalıştığı işyeri, esas mesleği, işsiz ise en son ne zaman iş aramak için girişimde bulunduğu ve çalışmama nedenleri de vatandaşlara sayım sırasında sorulacak sorular arasında yer alıyor.
       
SONUCU AÇIKLAMA TARİHİ
       Sayımı takip eden bir hafta içinde il ve ilçe bazında geçici nüfus açıklanacak.
       Yıl sonuna kadar 15-20 ilin tüm göstergeleri belirlenmiş olacak.
       Nüfus sayımının tüm sonuçları ise en geç 18 ay içinde açıklanacak.
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları