Home page
Haber Menüsü


Koç-Ata’dan GAP’ta büyük yatırım
Koç Holding ve Ata Grubu ortaklığıyla Harran Ovası’nda kurulan entegre süt ve et besi tesisi açıldı.
Şanlıurfa
AA
11 Ekim— Koç Holding ve Ata Grubu’nun ortaklıyla Şanlıurfa’nın Harran Ovası’nda kurulan Koç-Ata Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş. Entegre Süt ve Et Besi Tesisi, törenle hizmete açıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, törende yaptığı konuşmada, projenin sığırcılıkta yeni bir modeli Türkiye’ye getirdiğini söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sözleşmeli çiftçi modelinin bu proje ile GAP bölgesinde başlatılmış olduğunu vurgulayan Gökalp, geçen yıl Aralık ayında kazmayı vurdukları tesisin açılışını yapmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
       Bu tür projelerin sayılarının artırılması gerektiğini, Diyarbakır, Mardin ve Erzurum’a da götürmek gerektiğini kaydeden Bakan Gökalp, “Bu tesis, Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 1’ini bile karşılamıyor. Böylesi tesislere çok ihtiyaç var” dedi.
       Özel sektörün önünü açmak istediklerini belirten Bakan Gökalp, TİGEM devlet çiftliklerinin hepsini özel sektöre açacaklarını duyurdu.
       
KOÇ: ‘DOĞUNUN BAKİR TOPRAĞI BÜYÜK İMKAN’
       Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, Türkiye’nin tarım alanları itibariyle halen zengin bir ülke olduğunu belirterek, “Özellikle Doğu bölgesi tahrip edilmemiş doğal yapısı, kirletilmemiş suyu ve bakir toprağı ile büyük imkan bahşetmektedir. İyi değerlendirildiği taktirde de geleceğimizin teminatıdır” dedi.
       Rahmi Koç, Şanlıurfa Koç-Ata tesisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, her yıl 15 milyon kişinin açlıktan ve bunun sebep olduğu hastalıklardan öldüğünü hatırlattı.
       Türkiye’de ise nüfusun yüzde 10’unun bitkisel, yüzde 23’ünün hayvansal proteini yeterli derecede alamadığını belirten Koç, beş çocuktan bir tanesinde görülen büyüme geriliğinin nedeninin buna atfedildiğini vurguladı.
       Nüfusun yüzde 40’ının tarımla uğraşmasına karşın, bunların GSMH’ya katkılarının sadece yüzde 14 olduğuna işaret eden Koç, şöyle devam etti: “20 yıl öncesine kadar hayvan ihracatçısı olan ülkemiz bugün maalesef hayvan ithal eder duruma geldiği gibi, açığının bir kısmını da kaçak olarak geçirilen, sağlığı belirsiz hayvan ile kapatmak durumuna girmiştir. 20 yıldır gerileyen hayvancılık, işsizliğe ve yoksulluğa sebep olduğu gibi bu durum teröre de müsait zemin teşkil etmiştir. Bunun neticesi olarak, halkta Batı’ya göç başlamıştır. Sağlıksız ve hızlı göç, şehirlerde sorun olmaya devam etmektedir.”
       Özel sektörün kar etmeyeceği hiçbir işe giremeyeceğini, vergi vermek, ortaklara kar dağıtmak ve yatırım mecburiyetinde olduğuna işaret eden Koç, ancak ticari sorumluluğun yanında özel sektörün sosyal sorumlulukları da olduğuna dikkat çekti.
       
DEDİKODULARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN
       Yatırımın 17 milyon dolara mal olduğunu belirten Rahmi Koç, şöyle devam etti: “Arsanın 500 dönümünü satın aldık. 200 dönümünü de kiraladık. Esasında, tüm kullanılan araziyi satın almak daha akılcı olurdu. Ancak, arkadaşlarımız, ‘bunlar büyük arazi satın almak için buraya geliyorlar’ dedikodularının önüne geçmek için bu şekilde hareket etmeyi uygun gördüler. Bütün gayemiz, bu yatırımın bölge halkı ile bütünleşmesi ve buraya bir katma değer sağlamasıdır.”
‘MEYVELERİ TOPLAMA ZAMANI’
       Ata İnşaat Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Kurdoğlu da yaptığı konuşmada, GAP’ın meyvalarını toplama zamanının geldiğini söyledi.
       17 milyon dönüm büyüklüğündeki bölgede yapılacak yatırımın Türkiye’ye büyük katkı sağlayacağını ifade eden Kurdoğlu, “Bu büyük alanı dantel gibi işlememiz lazım” dedi. Koç-Ata tesisinin, bölgede bir laboratuvar olacağını kaydeden Kurdoğlu, tesisi, yöre halkına entegre etmeyi hedeflediklerini bildirdi.
       
SOLAKOĞLU’NDAN HAYVANCILIK DERSİ
       Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı ve Koç-Ata Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Solakoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da hayvancılığın gerilemesiyle bölgenin kan kaybettiğini belirterek, “Valilerimiz bölgelerinde bu tür tesislerin kurulması için müteşebbisleri biraraya getirmelidir” dedi.
       Solakoğlu, aralarında Olağanüstü Hal Bölge Valisi Gökhan Aydıner’in de bulunduğu 9 ilin valisine Şanlıurfa Polisevi’nde projelerini anlattı. Solakoğlu, Türkiye’de son 20 yılda hayvan potansiyelinin sürekli düştüğünü, bunun sonucunda bir zamanlar Avrupa’nın en ucuz etini yiyen Türkye’nin Avrupa’nın en pahalı etini yiyen ülke konumuna geldiğini söyledi. Türkiye’nin GAP’la birlikte tarım ve hayvancılıkta ortaya çıkan büyük potansiyeli iyi değerlendirmeme gibi bir lüksünün bulunmadığını belirten Solakoğlu, şöyle konuştu: “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hayvancılık gerileyince bölge kan kaybetmiştir. Bunu kişi başına düşen gelirin gerilemesinde görebiliriz. Koç-Ata tarafından kurulan 17 milyon dolarlık yatırım örnek bir modeldir. Bu modelin diğer illerde uygulanması için uzmanlarımızla her zaman valilerimizin emrindeyiz. Yeter ki, valilerimiz bölgelerinde bu tür tesislerin kurulması için müteşebbüsleri biraraya getirsinler. Çünkü, Türkiye’nin Koç-Ata gibi 100-150 kadar tesise ihtiyacı vardır.”
       Solakoğlu, bölgelerdeki ve illerdeki potansiyellerin iyi tespit edilerek akılcı yatırımlar yapılması gerektiğini de ifade ederek, “Biz riski aldık. Bir model ortaya koyduk. Bu modelde köylü, üretici herkes yer alacaktır. Çünkü, sözleşmeli çiftçi modelini uygulayacağız” dedi.
       
BESİ ÇİFTLİĞİ PROJESİ
       1999 yılı Aralık ayında temeli atılan Koç-Ata besi çiftliği, yörede benzer çiftliklerin kurulmasını ve yaygınlaştırmasını özendirerek, deney ve birikimini yeni yatırımcılarla paylaşacak ilk öncü örnek olma özelliğini taşıyor.
       GAP’ın en büyük besi tesisi olan Koç-Ata besi çiftliğinde, dünyanın en ileri teknolojileri kullanıldı. Projenin gerçekleştirilmesinde İsrailli uzmanlardan da yararlanıldı.
       Çiftlikte ilk aşamada 1,200 adet süt, 6 bin adet besi hayvanı bulunacak. Hayvanlardan ilk yılda 7 bin litre, ikinci yılda 9 bin litre süt elde edilecek.
       Böylece, Türkiye’de ortalama 1,200 litre olan yıllık süt veriminin, 6-7 katı bir verim sağlanacak. Besi hayvanlarında ise Türkiye’de ortalama 240 kilogramlık karkas ağırlığı, bu tesiste 450 kilogram olacak. Uygulanacak proje göre, Koç-Ata şirketi bölgede Harran çiftçisi ile sözleşme yapılarak hayvan yetiştirmesi istenecek, yem verilecek ve veterinerlik hizmeti sunulacak.
       Tesis, peynir yapacak bir fabrikayı da içinde barındırıyor. Bu yatırıma paralel olarak Maret şirketi, Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesinde kesimhane ve et parçalama tesisleri kuracak.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları