Home page
Haber Menüsü


Erken mesai uygulaması başladı
Enerji tasarrufu amacıyla Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılan “erken mesai uygulaması”, bugün başladı.
Ankara
AA
10 Ekim— Yeni düzenlemeye göre, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nda saat 07.45’de işe başlanacak ve mesai, saat 16.15’te sona erecek. Diğer bakanlıklar ve bankalarda işe başlama saati 08.15, mesai bitiş saati ise 16.45 olarak belirlendi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Orman Bakanlığı ve diğer kamu kuruluşlarında saat 08.45’de başlayacak olan mesai, saat 17.15’de tamamlanacak. Tüm kuruluşlarda, daha önce bir saat olan öğle tatili, yarım saat olarak uygulanacak.
       Enerji tasarrufu için Bakanlar Kurulu’nun belirlediği “erken mesai uygulaması” başlıyor. Güneş ışığından daha fazla yararlanmayı amaçlayan uygulamayla memurlar mesaiye 15 dakika erken başlayacak.
       Memurlar 10 Ekim’den itibaren yılların alışkanlıklarını bir kenara bırakıp işe farklı saatlerde başlayıp farklı saatlerde çıkacak. Yeni düzenlemeye göre çalışma saatleri her kuruluşta farklı olacak. İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nda mesai “07:45”te başlayacak,”16:15”te sona erecek.
       Diğer bakanlıklar ve bankalarda ise memurlar “08:15” ile “16:45” saatleri arasında çalışacak. Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Orman Bakanlığı ve diğer kamu kuruluşlarında mesai “08:45” ile “17:15” saatleri arasında olacak.
       Enerji tasarrufu sağlamak için yürürlüğe giren uygulamada tüm kamu kuruluşlarının daha önce bir saat olan öğle tatili, yarım saate inecek.
       
SERVİS SAATLERİYLE ÇAKIŞTI
       Bu arada mesai saatlerinin değiştirilmesi servislerde karmaşa yarattı. Erken mesai uygulaması bugün başlatılırken, okul, işçi ve memur servis saatlerinin çakışması nedeniyle büyük ölçüde aksamalar yaşandı. Servis Araçları Odası Başkanı Kubilay Cengiz Nergis, hükümetin kararı acele aldığını ifade ederek, bir altyapı ve düzenleme yapma fırsatı bulamadıklarını kaydetti. Belirlenen yeni mesai saatleriyle okul servisleri, fabrika servisleri ve memur servislerinin aynı saate denk düşmesinin kendilerini zor durumda bıraktığını anlatan Nergis, “Hükümetin konuyu yeniden ele alarak düzenlemesini bekliyoruz” dedi. Bektaşlar Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Aykın Bektaş da (C) plakası kısıtlaması nedeniyle servis vermekte zorlandıklarını belirterek, “Yeni mesai saatleri de işin tuzu biberi oldu. Servis aracı sayısı açığımız iyice arttı” diye konuştu. Memurları erken mesaiye yetiştirmelerinin bu hafta düzene girmesinin mümkün olmadığını kaydeden Bektaş, hafta içinde yapılacak yeni düzenlemeyle sorunu aşmaya çalışacaklarını kaydetti. Kamu kurumlarına servis yapan Koçbeyoğlu firmasından Akın Koçbeyoğlu da, uygulama ile servislerin yetişmesinin imkansız hale geldiğini ifade ederek, “Şu anda bütün servisler aynı saate alınmış durumda. Sözleşmelerimizi belli saatler için yaptık. Şu anda işi bırakabiliriz ancak kimseyi mağdur etmek istemiyoruz. Tek çözüm saatlerin yeniden düzenlenmesinde” dedi.
       
KESK: ÇÖZÜM DAHA FAZLA ENERJİ ÜRETİMİDİR
       Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Siyami Erdem, enerji tasarrufu sağlamak amacıyla mesai saatlerinin değiştirilmesine ilişkin “Çözüm mesai saatlerinin değiştirilmesi değil, daha fazla enerji üretimidir” dedi. Erdem, yaptığı yazılı açıklamada, siyasi iktidarın, özelleştirme söz konusu olduğunda ve nükleer santral ihaleleri yaklaştığında enerji sıkıntısından ve tasarrufundan bahsettiğini ileri sürerek, “Enerji sektöründe planladığı özelleştirmelere yoğunlaşan siyasi iktidar, enerji açığını gündemde tutmak amacıyla yeni bir uygulama başlattı” ifadesine yer verdi.
       Kamu kurum ve kuruluşlarında enerji tasarrufu amacıyla mesai saatlerini değiştiren hükümetin, kamuoyunu yanıltmaya devam ettiğini iddia eden Erdem, şunları kaydetti: “Siyasi iktidar, bir yandan TEAŞ ve TEDAŞ’ı ‘kara delik’ olarak göstermeye çalışırken, diğer yandan ulusal elektrik dağıtım sisteminde hat ve trafo bakım ve yenileştirmelerine gerekli yatırımı yapmamaktadır. Enerji sektörünü bütünüyle yerli ve yabancı tekellere peşkeş çekme girişimlerini de sürdürmektedir.
       Elektrik santrallerinin kapasite kullanımı Avrupa’da yüzde 70 iken ülkemizde yüzde 45-50 civarındadır. Elektrik santrallerinin bakım ve onarımı, konunun uzmanlarına değil, mühendisi bile olmayan firmalara yaptırılmaktadır. Santrallerde çalışan kişilerin sayısı yeterli değildir. Santrallerin yedek parça gereksinimleri zamanında karşılanmadığı gibi, iklim değişikliklerine karşı hiçbir önlem alınmamaktadır. Bunlar da enerji üretimini oldukça olumsuz etkilemektedir. Siyasi iktidar, kamuoyunu ‘enerji darboğazı’ masalıyla uyuturken, aslında bu darboğaza kendilerinin bilerek ve isteyerek neden olduğunu gizlemeye çalışmaktadır. Bu uygulamanın, çalışanların aile ve çevre ilişkilerini, sosyal hayatlarını alt-üst edeceği bile hesap edilmemektedir. Sorunun çözümü, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların mesai saatlerinin değiştirilmesi değil, daha fazla enerji üretimidir, enerji sektöründe daha fazla yatırım yapmaktır. Unutulmasın ki, kalkınmanın en önemli göstergelerinden biri de enerji üretimidir.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları