Home page
Haber Menüsü


Mahmut Kaya
 
Yakın takip...
 
Büyük resim giderek daha iyi görünüyor. Enflasyon’daki düşüş trendi, bütçede yılsonu hedeflerinin şimdiden yakalanmış olması son derece olumlu sinyaller. Ancak, özelleştirmede yavaşlama ve artan cari açık nedeniyle soru işaretleri doğdu.
 
Mahmut Kaya
 
29 Eylül—  Gerek ekonomi yönetimi gerekse hükümet için oldukça yoğun bir kaç ay bizi bekliyor. Önümüzdeki hafta millet meclisi tekrar açılıyor ve milletvekillerinin önünde oldukça dolu bir ajanda var.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Siyasette FP’nin kapatılması ile ilgili kaygılar bir süre daha devam edecek. Ekonomide ise Eylül enflasyonu ve 2001 yılı bütçesi kritik öneme sahip.
       Bütün bu gelişmeler hem bono faizlerinde hem de hisse senedi fiyatlarında ciddi hareketlilik yaratacak. ‘Büyük resim’ şu anda pozitif ve giderek daha da iyi gözüküyor. Ancak yatırımcıları hareketli ve fırsatlarla dolu günler bekliyor...
       
ÖNEMLİ BEKLENTİLER
       Ekonomi’de oldukça fazla sayıda beklenti var. Ancak en önemlileri aşağıdakiler:
       Eylül 2000 enflasyonu: Garanti Yatırım’ın tahmini yüzde 2.5 TEFE ve yüzde 3.5 TÜFE. Bu oranlar yıllık TEFE’yi yüzde 44’e TÜFE’yi de yüzde 49.5’e indirecektir. Enflasyondaki düşüş trendi devam edecek. Mevsimsel faktörlerin fiyatlar üzerinde en çok rol oynadığı aylardan biri olan Eylül’de eğitim, giyecek fiyatları ile kiralarda görülecek artışlar özellikle TÜFE üzerinde etkili olacak.
       TEFE’de de tarım fiyatlarında yukarı yönde başlayan hareketlenme etkili olacak. Ancak bu oranlar piyasaların beklediği yılsonu enflasyon rakamlarıyla (TEFE yüzde 30 ve TÜFE yüzde 35) paralellik gösteriyor. Yüksek enflasyon rakamlarına (TEFE yüzde 3 üzeri ve TÜFE yüzde 4 üzeri) piyasalar olumsuz tepki verecek.
       2001 Bütçesi: Ekim ortasında meclise sunulacak. Bugüne kadar yapılan açıklamalar ve piyasalardaki genel beklenti, hükümetin ‘dar’ bir bütçe hazılayacağı ve daha öncede ortaya konulan hedeflerden ciddi sapmaların olmayacağı şeklinde.
       Bütçe büyüklüğünün 46 katrilyon lira ile 2000 yılı bütçesiyle aşağı yukarı aynı kalması bekleniyor. Ancak, hızla düşen faiz oranları neticesinde faiz giderleri 21 katrilyondan 15 katrilyona düşecek ve bütçe açığıda 14 katrilyon liradan 6.5 katrilyon liraya düşecek.
       Bunlar basında çıkan rakamlar. Asıl rakamlar farklılıklar gösterebilir. Faiz dışı harcamaların az da olsa reel olarak azalması bekleniyor. Bu da kemer sıkma politikasının 2001 yılında da devam edeceğini gösteriyor. IMF ekibi Ekim’in ilk yarısında bütçeyi görmek üzere tekrar geliyor.
       Türk Telekom’un özelleştirmesi: Yüzde 20’lik pay için açılan ihaleye hiçbir talep gelmemesi, hükümeti satılacak payı yüzde 29’a çıkarmaya sevketti. Hükümet ayrıca bu hisseyi alacak yatırımcıya yönetimde daha fazla yetki vermeyide planlıyor. Ancak piyasalar bu artışın yetersiz olduğunu düşünüyor ve özelleştirilecek payın yüzde 51’e çıkarılması gerektiği konusunda ısrarını sürdürüyor. Bu konuda hükümetin atacağı her adım piyasalar tarafından olumlu algılanacak. Telekom’un özelleştirimesi, en iyi olasılıkla 2001’in ilk yarısına kalmış durumda.
       Moody’s not arttırımı: Not arttırımının en geç Kasım ortasını bulması bekleniyor. Daha önce Moody’s in herhangi bir kredi notu arttırımı öncesinde programın sonuçlarını görme arzusu ve daha sonra da yaşanan bazı aksilikler not arttırımını geciktirdi.
       Piyasaların genel kanısı, Moody’s in ekonomik programın ilk yarı sonuçlarını görmezlikten gelemeyeceği ve 2001 bütçesinin de açıklanmasıyla beraber mutlaka not arttırımına gideceği şeklinde. Hükümetin cari açığı azaltıcı ve özelleştirmeyi hızlandırıcı önlemler alması koşuluyla Moody’s in mutlaka not arttırımı yapacağını düşünüyoruz.
       
POLİTİK GÜNDEM YOĞUN
       Politika’da ise gündemi meşgul edecek iki önemli konu var:
       FP’nin kapatılma davası: Anayasa Mahkemesi’nin FP’nin kapatılması ile ilgili açılan davada Ekim ayı içinde bir karara varması bekleniyor. Bazı gazetelerde çıkan iddialara göre Anayasa Mahkemesi’nin elinde FP’yi kapatmak için yeterli kanıt yok ve bu nedenle davanın düşmesi gerekiyor.
       Öte yandan tüm siyasi parti liderleri de FP’nin kapatımasına karşı olduklarını ifade ettiler. Dava sonucunda FP’nin kapatılmasının ve bazı FP’li milletvekillerinin suçlu bulunması ve milletvekilliklerinin düşürülmesi erken seçimleri zorunlu kılabilir. Bunun için toplam milletvekili sayısının yüzde 5’nin düşmesi yeterli (Yaklaşık 28 milletvekili yapıyor ve halen 5-6 milletvekilliği boş). Bu durum uygulanmakta olan ekonomik programın geleceğini ciddi şekilde belirsizliğe sokabilir. Hep birlikte böyle bir sonucun ortaya çıkmayacağını ve bu kararı alacak olanların ekonomi ve piyasalar açısından sonuçların farkında olduğunu dilemekten başka yapabileceğimiz çok bir şey yok gibi gözüküyor.
       Cumhurbaşkanı ile hükümet ilişkileri: Cumhurbaşkanı Sezer’in geçtiğimiz haftalarda iki önemli KHK’yı geri çevirmesi kendisinin hükümet ile olan ilişkilerini oldukça gerdi. Önce kanun dışı örgütlerle ilişkileri olan devlet memurlarının işten çıkarılması ve ardından da TMSF tarafından devralınan 8 bankanın özerkleştirilmesi ve özelleştirilmesi için hazırlanan kararname Sezer tarafından KHK ile yasalaşamayacağı gerekçesiyle onaylanmadı. Başbakan Ecevit, Sezer’i yetkilerini aşmakla suçladı. Meclisin açılmasıyla birlikte artık yeni KHK krizleri yaşamayacağız. Başbakan Ecevit’in Cumhurbaşkanı’na yönelik eleştirilerinin de hükümet ile köşk arasında herhangi bir kalıcı gerginlik yaratacağını düşünmüyoruz.
       
RESİM DAHA İYİ GÖRÜNÜYOR
       Yazımın başında da belirttiğim gibi büyük resim giderek daha iyi görünüyor. Enflasyondaki düşüş trendi, bütçede yılsonu hedeflerinin şimdiden yakalanmış olması son derece olumlu sinyaller.
       Ancak 2000’in ikinci yarısında özelleştirme programında görülen yavaşlama ve artan cari açık nedeniyle ortaya çıkan kaygılar program üzerinde bazı soru işaretleri doğurdu. Bu nedenle piyasalar bu günlerde hassas bir dönemden geçiyor. Ancak, yukarıda saydığım konularda meydana gelecek gelişmeler piyasaları etkileme potansiyeline sahip. Genel olarak meydana gelebilecek fiyat zayıflıkları hisse bazında ciddi alım firsatları doğurabilir. Geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi, endeksin yılsonuna kadar artış potansiyeli bankaların durumu nedeniyle sınırlı.
       Ancak, sanayi sektöründe çok uygun fiyatlarda ve 2001 yılı için beklentileri iyi hisse senetleri bulunmakta. Yatırımcılara, bu hisselerde seçici olarak alıcı olmalarını tavsiye ediyoruz. Bono piyasası için de alım öneriyoruz. 20 Haziran 2001 Hazine kağıdının vade sonuna kadar (yaklaşık 9 ay) USD getirisi yüzde 16. Hiç fena değil!
 
       
   
MSNBC News Murat Arın’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Kerem Alkin’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Levent Gürses'in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Turgut Tokgöz'ün bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları