Home page
Haber Menüsü


 
Suriye’nin üzerinde, Fas’ın altındayız
 
Milken Enstitüsü’nün raporuna göre, Türkiye Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki 8 ülke arasında şeffaf sermaye piyasaları konusunda sondan ikinci olabildi. Neden acaba?
 
Levent Gürses
 
29 Eylül—  ABD Kaliforniya merkezli bir think-tank olan Milken Enstitüsü Ortadoğu’da şeffaf sermaye piyasaları konusunda bir araştırma yapmış. 8 ülke var; Lübnan, İsrail, Ürdün, Suriye, Mısır, Tunus, Fas ve Türkiye. En açık, sermayeye en kolay ulaşılabilen piyasa İsrail’de... Peki Türkiye kaçıncı; Suriye’nin ardından sondan ikinci…

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Avrupa ile entegre olmaya çalışan Türk sermaye piyasası, bırakın AB adaylığı için bekleme odasındaki eski Doğu Bloku ülkelerini, Ortadoğu’nun dünyaya yeni yeni kapılarını açan Ürdün, Fas, Mısır ve hatta savaştan yeni çıkan Lübnan’ın gerisinde...
       Türkiye sadece, kapalı bir ekonomi olan e daha borsası bile olmayan Suriye’nin üzerinde.
       
YATIRIMCININ OKSİJENE ULAŞMASI
       Araştırmanın amacı Ortadoğu’da en açık, girişimciler için oksijen demek olan yatırım sermayesine en kolay ulaşılabilen sermaye piyasasını tespit etmek. Daha önce Avrupa, Asya ve Amerika için bu araştırmayı yapan Milken Enstitüsü, para biriminin oynaklığı, banka aktiflerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya oranı, makroekonomik göstergeler, para piyasalarının derinliği, yabancı yatırımlar, ülke bonolarının notu gibi 56 değişik göstergenin ortalamasını almış.
       Ortadoğu üleleri son 6 yılda sermaye piyasalarının açıklığı konusunda çok önemli atmış. 1994 yılında Casablanca’da yapılan ekonomik zirvede liderler ekonomik gelişmeyi hızlandırmak üzere anlaşmış. O tarihten bu yana girişimcilerin sermayeye ulaşmasını sağlayacak çok önemli finans reformlarına imza atmışlar.
       
Milken Enstitüsü’nün sermaye erişim endeksi raporu

       
SIRALAMANIN BAŞINDA İSRAİL VAR
       Milken Enstitüsü 8 ülkeye 7 üzerinden not vermiş. İsrail, 4.48 ile birinci. Çünkü, halka arza ve risk sermayesine büyük önem veren İsrail sermaye piyasaları sayesinde, bu ülke bölgenin yüksek teknoloji merkezi haline geldi. Kalifiye göçmenler bu ülkeye koşarken, enformasyon teknolojisi şirketleri ve internet startup’ları yatırım sermayesine ulaşmakta hiç zorluk çekmiyorlar.
       644 şirketin işlem gördüğü Tel Aviv Borsası’nda pazar verimliliğini geliştirmek için sürekli yeni düzenlemeler yapılıyor. Bunların en önemlisi yatırımcılara değişik işlem enstrümanları sağlayan tamamıyla elektronik Tel Aviv Türev İşlemler Pazarı ve ABD’de işlem gören İsrail şirketlerinin Tel Aviv’de de kote olmasını kolaylaştıran yasal düzenleme.
       
MÜLKİYET HAKLARININ KORUNMASI
       Türkiye’nin Suriye ile birlikte (Türiye’nin notu 3.69, Suriye’nin ise 2.71) sonunculuğu paylamasında en önemli nedenler mülkiyet haklarının yeteri kadar korunamaması, çok oynak para birimi ve yurtdışında işlem gören bonoların düşük notu olarak sıralanıyor.
       Yine iş dönüp dolaşıp yüksek enflasyona dayanıyor. Enflasyon konusunda dünya şampiyonluğumuz tescillenmiş durumda, Lira’mız yine dünyanın en bol sıfırlı para birimi, Latin Amerika’nın bir zamanlar espri konusu olan ülkelerinin bile tek basamaklı rakamlara çektiği enflasyon belasından kurtulsaydık, ne makroekonomi, ne de ülke bonosunun notu gibi konularda Tunus, Mısır, Fas gibi ülkelerin gerisinde kalmazdık.
       
MOBİUS’UN SÖZLERİNİ HATIRLADIK
       Burada akıllara ünlü fon yöneticisi Mark Mobius geliyor. Prag’taki IMF Dünya Bankası zirvesinde konuşan Templeton Fonu’nun Başkanı, “Ekonominiz yo - yo gibi” sözleriyle, herhalde liradaki oynaklık, yıllardır açılan paketlere rağmen düşmeyen enflasyon, ABS fren gibi büyüyen- küçülen ekonomimiz sayesinde Milken Enstitüsü’nden aldığımız düşük notları anlatmaya çalışıyor.
       Mobius’un Çukurova Elektrik, ünlü spekülatör George Soros’un Tuborg hisseleriyle olan maceraları da mülkiyet hakları konusundaki düşük notumuzun neticesi herhalde…
       Bankacılık sektörünün derinliği konusundaki notumuz 7 üzerinden 1.6. Lübnan’ın 4.6, Tunus’un 4.0, İsrail’in 4.2, Ürdün’ün 3.6. Suriye hariç en düşük bizimki. Kredilere hükümet müdahalesi konusunda yine 3 ile en düşük notu bizim. Tunus’a tam not: 7.0, Lübnan’ın 6.0, Ürdün’ün 5.5.
       
ACABA NİYE?
       Acaba bu notlar kamu bankalarını KHK ile mi, yasa ile mi diye diye bir türlü özelleştirememizden ya da el konulan 8 bankayı milyarlarca dolar zarar yazmaya devam etmesine rağmen ne yapacağımızı bilememizden mi?
       Tabii, her konuda en kötü biz değiliz. Bankacılık sektöründe yönetim konusunda Lübnan (5.0) ve Ürdün’den (3.80) sonra 3.75 ile üçüncü geliyoruz. Hisse senedi piyasasında 3.50 ile en yüksek not bizim.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Atilla Yeşilada’nın bügüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
MSNBC News Oğuz Büktel’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Yarkın Cebeci’nin bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Bayram Başaran’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Mahmut Kaya’nın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Murat Yeşildere’ın bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanmış tüm yazıları
MSNBC News Celal Pir’in bugüne kadar ntvmsnbc’de yayınlanan tüm yazıları
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları