Home page
Haber Menüsü


Türkler niye Moğolistan’a gelmiyor?
Orhun Anıtları’ndan Gobi Çölü’ne, prezavalski cinsi atlarından nadir bulunan kar leoparlarına, Buda heykellerine, hala korunan kıl çadırlarına, koyunlarına kadar birçok tabiat ve kültürel zenginliğe sahip olan Moğolistan, umudunu turizme bağladı.
Ulan Bator
AA
14 Mayıs 2005 — Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in bu ülkeyi ziyareti sırasında Bakan Tüzmen’i kabul eden Moğolistan Cumhurbaşkanı Natsagin Bagabandi’nin Tüzmen’e, “Türkler neden atalarının mezarını ziyarete gelmiyorlar?” diye sordu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Moğolistan hükümeti 2005 yılını “Moğolistan’ı Ziyaret Yılı” ilan ederken, ülkenin bakir doğasının turizm faaliyetleriyle iyi döviz kazandırılabileceğini düşünen Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Moğolistan turizminin çevreye ve doğaya dayandırıldığını,bu ülkeyi ziyaret eden turistlere at binme, balık tutma, orman safarisi, dağcılık turları, kar leoparlarını izleme-gözleme turları, bozkırlarda gezinti imkanları sunulduğunu belirtiyorlar.
       Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, “Diğer ülkelerde insaneliyle yapılmış her şeyi görebilirsiniz. Ülkemizde ise yüzyıllardır özelliği bozulmamış kıl çadırlarda kalabilir, deveye biner, çöllerimizde ve ormanlarımızda dolaşabilir, berrak sularımızdan içebilirsiniz” diye konuşuyorlar.
       
ATLARIN EN ÖZGÜR KOŞTUĞU ÜLKE
       Ülkedeki yetersiz altyapı, kötü işleyen hizmetler, seyahat kısıtlamaları, Moğolistan’ı kendi başına keşfetmek isteyen yabancı turistleri caydırsa da, Başkent Ulan Bator’daki bazı turizm firmaları ülkeyi gezmek isteyen firmalara şoförleriyle birlikte jip kiralama imkanı sunuyorlar.
       Özellikle at ve kuş türleri bakımından zengin olan ülkede, Ulan Bator’dan ciplerle çıkan turistlere yolların olmadığı uçsuz bucaksız yarı çöl bozkır alanlarında vahşi atlar eşlik ediyor.
       Göl kenarlarına kurulmuş olan turistlik kıl çadırlarda geceleyen turistler, gökyüzündeki gezegen ve yıldızları en berrak bu ülkeden seyredebiliyorlar.
       Türkiye’nin iki katından daha büyük olan Moğolistan’da yaklaşık 2.5 milyonluk insan nüfusuna karşın 35 milyon civarında hayvan bulunuyor. Ülkede nüfusun 3 katı kadar at var.
       
BAGABANDİ’DEN GÖKTÜRK TORUNLARINA MESAJ
       Edinilen Türk tarihinde önemli bir yeri bulunan Moğolistan topraklarına kayıtlara göre bugüne kadar hiç Türk turist gelmemiş. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in bu ülkeyi ziyareti sırasında Bakan Tüzmen’i kabul eden Moğolistan Cumhurbaşkanı Natsagin Bagabandi’nin Tüzmen’e, “Türkler neden atalarının mezarını ziyarete gelmiyorlar?” diye sorduğu öğrenildi.
       Bakan Tüzmen, yol uzunluğu ve direkt uçuşun olmaması gibi nedenlerle Türk turistlerin gelemediği belirtirken Cumhurbaşkanı Bagabandi, “Gerçi günümüzün gençleri babalarının mezarını bile ziyaret etmiyorlar ki atalarının mezarını ziyaret etsinler” diye gençlere serzenişte bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki Temmuz ayında bu ülkeyi ziyaretinde iki ülke arasında turizm konusunda somut adımlar atılacağı da öğrenildi.
       
TURİST SAYISI VE TURİZM GELİRİ ARTIYOR
       Bu arada, Moğolistan’ın 1990 yılına kadar 70 yıl süren Sovyet koruması sırasında, ulusal gelirin yüzde 30’unu oluşturan Sovyet yardımının kesilmesi, Moğol bütçesini biraz sarsmış. SSCB’nin komünist iktidarı döneminin dış dünyadan tecrit edilmişlik halinden bu tarihten sonra kurtulan Moğolistan turizmi de keşfetmeye başlamış. Moğol yetkililer, Moğolistan’a daha çok Japonya ve Çin’den çok sayıda turist geldiğini belirtiyorlar.Moğolistan’da kışlar çok uzun ve soğuk geçtiği için turistler daha çokilkbahar ve yaz aylarını kapsayan 4 aylık süre içinde geliyor. Turistler özel bir izin almadan balık avlanmaya çıkabiliyorlar.
       Başkent Ulan Bator’da Moğolistan Devlet Müzesi, Moğolistan Tarih Müzesi ve Devrim Müzesi’nin birleştirilmesiyle kurulmuş. Ayrıca Milli Kıyafetler Müzesi’nde Moğol kültürü hakkında önemli bilgiler sunuyor.Devlet Merkez Müzesi Moğol sanatı, paleoantoloji, doğal zenginlikler ve tarihin sergilendiği galerilerden oluşuyor.
       
MOĞOLİSTAN’DAKİ TÜRK ANITLARI
       Moğolistan’ın Türkler için ayrı bir önemi bulunuyor. Yaklaşık 280 yıl önce bulunduklarında bütün ilim çevrelerinin dikkatini çeken ve Türkçe’nin ilk yazılı kaynakları olan Orhun Abideleri, Türk adının geçtiği ilk Türkçe metinler bu ülkede bulunuyor.
       Yazıtlarda, Türk tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini, dinini, ordu teşkilatını, sosyal hayatını kısa Türk milletine ait bilgiler yer alıyor.
       Türk anıtlarından Bilge Kağan ve Kültigin yazıtları Başkent Ulan Bator’a 360 kilometre uzaklıkta eski Moğol başkenti Karakorum’da, Tonyukuk yazıtları ise yine başkent Ulan Bator’a, 50 kilometre mesafede bulunuyor.
       Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı’nın (TİKA) da katkılarıyla Moğolistan’ın çeşitli bölgelerinde bulunan Türklere ait altın, gümüş, bronz ve demir eserler, 1300 yıl öncesinin Türk sanat ve kültür hayatına önemli veriler sağlıyor.
       Bu eserlerin sayım, konservasyon, restorasyon ve envarter çalışmalarının Moğolistan’ın başkenti Ulan Bator’da bulunan Kültür Mirası Merkezi’nde, Türk ve Moğol restoratörler tarafından yapıldığı belirtiliyor.
       Ayrıca, Bilge Kağan, Kültigin ve Tonyukuk anıt bölgeleri, Moğol hükümeti tarafından SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınırken, hükümet, anıt bölgelerinin dünya mirası listesine alınması amacıyla da UNESCO’ya müracaat etti.
       
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları