Home page
Haber Menüsü


2 yılda 113 bin kız okullu oldu  
Kız çocuklarının eğitime kazandırılması konusunda büyük ilerlemeler sağlandığını vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye’nin 2015 yılından çok önce kız çocuklarının temel eğitim sorununun çözüleceğini söyledi.  
   
 
 
   
İstanbul
AA
 
    13 Mayıs 2005 —  UNICEF Bölge Direktörü Maria Calivis de “Türkiye bulunduğu bölgede çok kısa sürede inanılmayacak kadar büyük bir başarı elde edildi. 2 yılda 113 binden fazla kız öğrencinin okullaşması sağlandı” dedi. Bu ilerlemelere rağmen Türkiye’de bugün yaklaşık 570 bin kız çocuğunun okul dışında olduğunu ifade eden Calivis, “bugünkü hedef, 2005 yılında 250 bin kız çocuğunu daha okullara yöneltmektir” diye konuştu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  UNICEF’in “Çocuklar İçin İlerleme Raporu; İlköğretim ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu rapor, tanıtıldı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye’nin 2015 yılından çok önce kız çocuklarının temel eğitim sorununu çözeceğini belirterek, kat edilen mesafenin bunun göstergesi olduğunu söyledi.

        Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, toplantıda yaptığı konuşmada, Haydi Kızlar Okula Kampanyası’nı başlatmalarından bu yana 2 yıl geçtiğini belirterek, kız çocuklarının eğitime kazandırılması konusunda çok büyük ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. UNICEF Orta ve Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Maria Calivis’in, toplantı öncesi görüşmelerinde kendisine “2015 yılından önce Türkiye’deki kız çocuklarının okullaşma sorununun çözülüp çözülemeyeceğini sorduğunu” dile getiren Çelik, şöyle dedi:
       “Ben kendisine bunun uzun yıllar almayacağını söyledim. 2015 yılı uzun ve geç bir süre. Türkiye, 2015 yılından çok önce kız çocuklarının temel eğitim sorununu çözecektir. Çünkü kat ettiğimiz mesafe bunun böyle olacağını gösteriyor. Türkiye belki birkaç yıl içinde bu problemi çözecektir. Çünkü bunun arkasında büyük bir siyasi irade ve medya desteği bulunuyor.”
       
“ANNEMİN DE OKUMA-YAZMASI YOK”
       “Türkiye’deki kadın okumaz-yazmazlığının yüksek oluşunun nedeninin okula gönderilmeyen kız çocukları olmadığını” dile getiren Çelik, bunun asıl nedeninin kırsal kesimde ileri yaştaki kadınları okula ve okuma-yazma kurslarına göndermedeki güçlük olduğunu dile getirdi. Hüseyin Çelik, şöyle devam etti:
        “Bir örnek vereyim; benim annemin de okuma-yazması yok. Benim annem 80’e merdiven dayamış bir insandır, hala hayatta. Fakat benim annem 10 çocuk büyütmüş bir kadın. Bu 10 çocuğunu büyütürken belki bizim üniversitede olduğumuz yıllarda, bizler tahsil yaptığımız yıllarda ‘aynı şeyi ona niye öğretmediniz?’ diye sorulabilir. 10 çocuk büyüten bir annenin böyle bir şansı kolay olmaz. Tarımda çalışan, beden gücüyle ailelerine katkıda bulunan kadınların şehirdeki kadınlar gibi okuma-yazma kurslarına vakit ayırması pek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla, eski neslin çekilmesiyle bu problem büyük çapta küçülecektir ve sonradan gelen kızların okullu olması öyle veya böyle temin edilecektir.”
       Kız çocuklarının yanı sıra okula gönderilmeyen erkek çocukların da bulunduğuna dikkati çeken Bakan Çelik, bu sorunun büyük çapta ekonomiknedenlerden kaynaklandığını söyledi. Güneydoğu Anadolu’dan Adana’ya pamuk ya da Karadeniz’e fındık toplamaya giden ailelerin çocuklarının da eğitim imkanından mahrum kaldığını ifade eden Çelik, bu sorunu aşmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nın ILO ile bir anlaşma imzalayarak bir proje başlattığını kaydetti.
       
KIZ ÇOCUKLARININ OKULA GÖNDERİLMEME NEDENLERİ
       Bakan Çelik, kız çocuklarının okula gönderilmeme nedenlerine de değinerek, en önemli nedenin ekonomik olduğunu, 7-8 çocuğu olan bir ailenin bu çocukları okutmasının büyük bir maddi yük oluşturduğunu söyledi. Ailelerin çocuklarını okutmaları için 2 yıldır ilköğretimde ücretsiz kitap dağıttıklarını hatırlatan Çelik, bu yıl bunun yine devam edeceğini belirtti. Ayrıca, çocukların okula gönderilmesi için yoksul ailelere “eğitime hazırlık yardımı” adı altında para yardımı yaptıklarını da ifade eden Çelik, kız çocuğunu okutan ailelere daha fazla yardım yapıldığını, bunun kızlar lehine pozitif ayrımcılık olduğunu bildirdi.
       “İlköğretimde, dini taassuptan dolayı kız çocukları okula gönderilmemezlik edilmiyor” diyen Çelik, “küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesi geleneği” nedeniyle okutulmadıklarını, aileleri ikna ederek bundan vazgeçirmeye çalıştıklarını anlattı. Çelik, “İnsanların cehalet gibi mazereti varsa, biz onların aklına, gönlüne hitap etmek zorundayız” dedi. Hüseyin Çelik, kızların okutulmamasının bir nedeninin de ailelerin erkek çocuklarını ileride kendileri için güvence olarak görmelerinden kaynaklandığını, “kız, nasıl olsa evlenip gidecek” gözüyle bakıldığını, bu nedenle okula gönderirken de erkek çocukların tercih edildiğini ifade etti.
       “Eğitime Yüzde Yüz Destek” ve “Haydi Kızlar Okula” kampanyalarında büyük ilerlemeler sağlandığını vurgulayan Çelik, “Türkiye büyük vitesle tam yol yoluna devam ediyor” dedi. UNICEF’in raporunun da kendilerini teşvik edeceğine inandığını kaydeden Çelik, bütün çocuklar okullu oluncaya kadar çabalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.


       
“TÜRKİYE BÜYÜK BAŞARI ELDE ETTİ”
       UNICEF Bölge Direktörü Maria Calivis de 2015 yılına kadar uzanan süreçte UNICEF’in çocuklarla ilgili gelişmeleri izlemek üzere hazırladığı dizinin bir parçasını oluşturan “Çocuklar İçin İlerleme Raporu; İlköğretim ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu raporun kız ve erkek çocuklarının okula gitme olanaklarının eşit hale getirilmesini sağlamak amacıyla dünyada harcanan gayretleri gösterdiğini söyledi.
       Türk Hükümeti’nin 2 yıl önce başlattığı “Haydi Kızlar Okula” kampanyasıyla bu konu üzerinde titiz bir çalışma gerçekleştirdiğini ifade eden Calivis, “Türkiye bulunduğu bölgede çok kısa sürede inanılmayacak kadar büyük bir başarı elde etmiştir. 2 yılda 113 binden fazla kız öğrencinin okullaşması sağlanmıştır” dedi. Bu ilerlemelere rağmen Türkiye’de bugün yaklaşık 570 bin kız çocuğunun okul dışında olduğunu ifade eden Calivis, “Bugünkü hedef, kız çocuklarının okullaşma oranının görece en düşük olduğu 53 ilde odaklanarak, 2005 yılında 250 bin kız çocuğunu daha okullara yöneltmektir” diye konuştu.
       Kız çocuklarının okullaşması için harcanan her çabanın büyük önem taşıdığını da vurgulayan Calivis, “kız çocuklarının eğitiminin en iyi getiri sağlayan yatırım” olduğunu kaydetti.
       Calivis, Türkiye’de kız çocuklarının okullaşması için yürütülen kampanyanın sürdürülebilir olmasının da büyük önem taşıdığını bildirdi.
       
ÇOCUKLAR İÇİN İLERLEME RAPORU
       UNICEF tarafından hazırlanan Çocuklar İçin İlerleme Raporu’nda, dünyada, ilköğretimde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama açısından önemli ilerlemeler sağlandığı belirtildi. Raporda, dünyadaki 180 ülkeden 125’inde bu kademede eşitliğe 2005 yılı sonuna kadar ulaşılabileceği kaydedilerek, şu hususlara yer verildi: “Bugünkü ilerleme hızlarına bakıldığında Ortadoğu, Kuzey Afrika, Doğu Asya, Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler bölgelerinde birçok ülkede 2015 yılına kadar herkese temel eğitim sağlanması hedefine ulaşılacaktır. Diğer tarafta ise Sahra Güneyi Afrika ile Güney Asya’daki birçok ülke, ilerleme hızlarını artırmaması durumunda bu hedefin gerisinde kalacaktır.”
       Raporda, eğitime erişimi engelleyen temel etmenler arasında yoksulluk, HIV/AIDS, silahlı çatışmalar, çocuk işçiliği, çocuk kaçakçılığı ve doğal felaketlerin geldiği belirtilerek, annelerin eğitim düzeylerinin düşüklüğünün de önem taşıdığı vurgulandı. Raporda,”Zira gelişmekte olan ülkelerde ilköğretim dışı çocukların yüzde 75’inin annelerinin de hiç okula gitmediği görülmektedir” denildi. Genel olarak ülkelere bakıldığında ilköğretim düzeyindeki cinsiyet eşitliğine 2005 yılı sonunda ulaşılabileceği kaydedilen raporda, “Tacikistan ve Türkiye dışında, tek tek bütün ülkeler cinsiyet eşitliğinde hedefine 2005 yılında ulaşabilecek konumdadır” ifadesi yer alıyor.
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları