Home page

Haber Menüsü


Guinness’de futbol rekorları
İnsanoğlu yüzyıllardır bir topun peşinde koşuyor. Futbol, yedisinden yetmişine milyonlarca insanın izlediği ve oynadığı dev bir sektör. Dünyanın en popüler oyunu olan futbol, kayıt altına alınabildiği süre içinde birçok rekorlara da imza attı.
Ankara
AA
    15 Mart 2005—  Bugüne kadar Guinness Rekorlar Kitabı’na tam 31 futbol rekoru girdi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Brezilya ile Uruguay arasında 16 Temmuz 1950 tarihinde Maracana Municipal Stadyumu’nda yapılan Dünya Kupası finalinde, tribünlerde 199 bin 854 kişi vardı.
       
KALECİ REKORLARI
       Takım arkadaşlarının “Fatty-Şişkocuk” diye çağırdığı 1.90 metre boyundaki İngiliz Willie Henry Foulke, 141 kiloydu ve kalenin önemli bir bölümünü kaplıyordu.
       
1275 DAKİKA GOL YEMEDİ
       İspanya’nın Atletico Madrid takımında oynayan Abel Resino, 1 Nisan 1991 tarihinde yediği gole dek 1275 dakika (yaklaşık 14 maç) boyunca kalesinde tek bir gol bile görmedi.
       
54 GOL ATAN KALECİ
       Paraguaylı kaleci Jose Luis Chilavert, kariyeri boyunca, çoğu penaltı ve serbest atıştan olmak üzere 54 gol attı.
       İngiliz kaleci Peter Shilton, 1390 maçla en deneyimli kaleci rekorunu kırdı.


       
EN PAHALI OYUNCULAR
       Fransızların gözde oyuncusu Zinedine Zidane, Juventus’dan Real Madrid’e, 9 Haziran 2001 tarihinde 47 milyon sterline (bugünkü kura göre yaklaşık 90 milyon dolar) transfer oldu.
       
EN PAHALI DEFANS OYUNCUSU
       İngiliz futbolcu Rio Ferdinand ise Haziran 2002’de, Leeds United’dan Manchester United’a transfer olurken, 46.9 milyon dolar alarak en pahalı savunma oyuncusu rekorunu kırdı.
       
EN PAHALI YEDEKLER
       Barcelona Teknik Direktörü Louis Van Gaal’ın, 9 Ocak 2000’de yapılan Celta Vigo maçında yedek beklettiği takım kaptanı Pep Guardiola, kaleci Ruud Hesp, savunma oyuncusu Frederic Dehu, Hollandalı orta alan oyuncuları Frank ve Ronald de Boer kardeşler ile 1999 yılının “en değerli oyuncusu” seçilen Brezilyalı forvet Rivaldo’nun değeri 168 milyon dolardı. Bu oyuncular “en pahalı yedekler” olarak rekor kırdılar.
       
PELE SALTANATI
       Futbol otoriteleri tarafından gelmiş geçmiş en büyük futbolcu olarak gösterilen Brezilyalı Pele, 21 yıllık kariyerinde 1279 gol atarak en golcü futbolcu rekorunu kırdı.


       
BİR SEZONDA EN ÇOK GOL ATAN OYUNCU
       İngiliz William Ralph Dean, 1927-28 sezonunda, kupa maçları da dahil olmak üzere 82 gol atarak, bir sezonda en çok gol kaydeden futbolcu oldu.
       
EN FARKLI SKOR: 31-0
       Amerikan Samoa ile yaptığı Dünya Kupası Eleme Grubu maçını 31-0 kazanan Avustralya Milli Takımı, böylece resmi maçlardaki rekoru eline geçirdi.
       
BİR MAÇTA 13 GOL ATAN FUTBOLCU
       Bu maçta 13 gol atan Archie Thompson, bir resmi uluslararası maçta en çok gol atan futbolcu olarak rekor kırdı.
       Japon futbolcu Masashi Nakayama, 1998 yılının nisan ayında yapılan 4 resmi maçta toplam 16 gol attı. Nakayama, 4 maç arka arkaya “hat trick” yapan tek futbolcu olarak tarihe adını yazdırdı.
       
YENİLMEZLİK REKORU
       İngiliz futbolunun önemli takımlarından Arsenal, Premier Lig’de 7 Mayıs 2003’den 16 Ekim 2004 tarihine dek maçta hiç yenilmedi.


       
REAL MADRİD’İN KUPA REKORU
       Avrupada en çok kupa kaldıran takım, İspanya’nın güçlü ekibi Real Madrid. Real Madrid, 9 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler, 28 kez lig, 17 kez İspanya ve 2 kez de UEFA Kupası’nı müzesine götürdü.
       
EN ŞANSSIZ PENALTICI
       Arjantin Milli Takımı oyuncusu Martin Palermo, takımının Kolombiya ile yaptığı Amerika Kupası maçında kazanılan 3 penaltıyı da golle sonuçlandıramadı. Şanssız Palermo’nun ilk penaltısı direkten döndü, ikincisi kale direğinin yanından dışarı çıktı, üçüncüsü ise kaleci tarafından kurtarıldı. Palermo, uluslararası bir maçta en çok penaltı kaçıran futbolcu oldu. Maçı Kolombiya 3-0 kazandı.
       
EN ÇOK DÜNYA KUPASI GÖRENLER
       Alman futbolcu Lothar Matthaus ve Meksikalı Antonio Carbajal, 5’er kez Dünya Kupası’na katılarak en çok katılma rekoru kırdılar. Matthaus, çıktığı 25 karşılaşmayla Dünya Kupası’nda en çok maç yapan futbolcu rekorunu da kırdı.
       
DÜNYA KUPALARININ EN YAŞLI GOLCÜSÜ
       Kamerun Milli Takımı’nın kaptanı Albert Roger Milla, 1994 Dünya Kupası’na katıldığında 42 yaşındaydı ve dünya kupalarına katılan en yaşlı oyuncu rekorunu kırdı. Milla, Rusya ile yapılan maçta attığı golle dünya kupalarına katılan en yaşlı golcü rekorunu da elde etti.
       
EN GENÇ İRLANDALI WHİTESİDE
       Kuzey İrlandalı Norman Whiteside, ülkesinin 17 Temmuz 1982’de Yugoslavya ile yaptığı Dünya Kupası maçına çıkarken 17 yaşındaydı ve dünya kupalarına katılan en genç oyuncu olarak tarihe geçti.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları