Home page
Haber Menüsü


Beynin görevi akıl üretimi
En önemli görevi akıl üretimi olan beyin, insanoğlunun en gizemli ve karmaşık organı. Bu gizemli organ dil, duygu, algı ve sonuçta düşünceyi yönetiyor. İnsanoğlunun iyiyi-kötüyü, güzeli-çirkini ve her şeyden önce varoluşunu algılamasını sağlıyor.
National Geographic Türkiye
    3 Mart 2005 —  1,4 kilogram ağırlığındaki bu protein külçesi, nasıl oluyor da insanoğlunun tüm yaşamsal faaliyetlerini kusursuz biçimde yerine getiriyor? National Geographic Türkiye, Mart sayısını; görevi akıl üretmek olan beyne ayırdı. Aklın, kendi fiziksel varlığını anlama çabasına ışık tutan araştırmalar, beynin sınırları ruh ve beyin ilişkisi gibi kavramlar hakkında tüm gelişmeler derginin Mart sayısında...  

   
 
       
    Internet Sites www.nationalgeographic.com.tr
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Yazar: James Shreeve

       Corina Alamillo, UCLA Tıp Merkezi’ndeki bir ameliyathanede yatıyor. Yanağının altına bir yastık sıkıştırılmış ve başını tam olarak sabitlemek için alnına çelik bir düzenek vidalanmış. 20’li yaşlarının sonlarındaki Corina, koyu kahverengi gözlü, kalın kaşlı, yuvarlak ve sevecen yüzlü bir tıbbi asistan.
Fotoğraf: Cary Wolinsky

        Steril mavi kâğıttan çadırın diğer tarafında, iki cerrah Corina’nın beyninin sedef gibi parlayan ve kalp ritmine uygun olarak hafifçe atan, fincan tabağı büyüklüğündeki bir bölümü üzerinde harıl harıl çalışıyor. Beynin yüzeyinde dantelsi bir doku oluşturan atardamarlar, cerrahların üzerinde dikkatle çalıştıkları bölgeyi -sol ön lobun konuşma dilinin üretiminde can alıcı öneme sahip bir bölümünü- kanla besliyor. Yakınında, bir tümörün mat, koyu renkli ucu, bir felaket habercisi gibi tehditkâr duruyor. Cerrahların tümörü Corina’nın konuşma yeteneğine zarar vermeden almaları, bunun için de ameliyatın ilk aşaması boyunca genç kadını bilinci yerinde ve sorulanlara yanıt verebilir halde tutmaları gerekiyor. Kafa derisinin ve kafatasının bir parçasını çıkarıp alttaki koruyucu zarı geriye kıvırmak için ona narkoz verildi. Artık ağrı reseptörleri (algılayıcıları) bulunmayan beyne dokunabilirler.
Kaliforniya Üniversitesi'ndeki (Los Angeles) Sinir Görüntüleme Laboratuvarı sinirbilimcilerinden Jacopo Annese, dondurulmuş bir insan beyninden kesilen dilimleri işlemden geçirmek üzere ince bir fırça kullanıyor. Uzmanın irdelediği temel soru şu: Akıl insan beyninin temelinde yatan yapılarla nasıl ilişkiye girer?

       
       Kâğıttan çadırın altında Corina’yla birlikte oturan bir diğer doktor, “Uyan tatlım,” diyor. “Her şey yolunda. Bana bir şey söyleyebilir misin?” Narkozun verdiği sersemlikle onu yanıtlamaya çalışan Corina’nın dudakları kıpırdıyor.
       “Merhaba” diyor fısıldayarak.


        Corina’nın tümörünün koyu kırmızı rengi, cerrahın omzunun üstünden bakan benim gibi tıpla ilgisi olmayan bir insan tarafından bile açıkça ayırt edilebiliyor. Aynı şey, sağlıklı beyin dokusu için de geçerli: 1,4 kilogram ağırlığında, miğfer şeklindeki bu yağ ve protein külçesi, temizlik süngeri gibi buruş buruş ve kesilmiş süt görünümünde.
       Corina’nın beyni var olan en güzel şey, hatta Corina’dan bile daha güzel; çünkü Corina’nın, güzelliği, benliğini ve her şeyden önce varoluşu algılayabilmesini o sağlıyor. Ama basit bir maddeden oluşan bu tür bir şey aklı nasıl meydana getiriyor? Bu et yığını, nasıl olup da genç kadının doktorun sorduğu soruyu algılamasını ve ona yanıt verebilmesini sağlıyor? Son birkaç yıldır duygu, düşünce ve davranış kaynaklarının görselleştirilmesinde kullanılan güçlü yeni teknikler, beyni ve beynin yarattığı aklın doğasını anlama biçimimizde bir devrim yaratıyor.
       Makalenin tamamını National Geographic dergisinin sayfalarında bulabilirsiniz.
Akıl anketi için TIKLAYIN!
Akıl anketi için TIKLAYIN!
       
MART’TA NATIONAL GEOGRAPHIC’TE!
* Yabancı İstilacıların Saldırısı
       İnsanların bilinçli ya da bilinçsiz eylemleri sonucunda ait olmadıkları yaşam alanlarına taşınan bitki ve hayvanlar, bu bölgelerin ekosistemleri ve ekonomileri üzerinde yıkıcı etkilere yol açıyor.


       
* Medellín: Bir Kent Savaşından Öyküler
       Şiddet, uyuşturucu ticareti ve sokak çatışmalarının iç içe geçtiği Medellín’in gecekondu mahallelerinde yoksulluk hüküm sürüyor. Bu kentte hayalperestler dahi güçlü olmak zorunda...
* Sualtındaki İrlanda
       Sıcak su akıntılarının zengin ve rengârenk bir sualtı dünyasını şekillendirdiği İrlanda’da, foklar, yunuslar ve tropik renklere bürünmüş anemonlar arasında dalış...
* Eski Peru’nun İktidar Elitleri
       Pachacamac’ta sürdürülen kazılar, Kolomb öncesi dönemde eski Peru’da inşa edilen gizemli piramitlerin sırlarını açığa çıkarıyor.
* Geniş Açı: Zonguldak
       Resmi tarihe göre ilk kazmayı 1829’da Uzun Mehmet’in vurduğu Zonguldak’ta, ilkel yöntemlerle de olsa, ilk kömür çıkarımı 1830’larda başladı. Kentte, 1940-2001 yılları arasında ölen işçi sayısı 3692 idi. Maden kazalarından en büyüğü ise 3 Mart 1992’de yaşandı ve 263 işçi Kozlu’da yaşamını yitirdi...
* Posta Kodu: Beypazarı
       Son yılların kurtarılmış en iyi kent dokularından birini barındıran ve geçmişin kültürel değerlerini koruyarak turizme açılan Beypazarı, bir ilçenin yenilenen portresini gözler önüne seriyor.
       Ayrıca NG Türkiye, dergiyle birlikte tüm okurlara “National Geographic Görev Başında” CD’si hediye ediyor.
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları