Home page
Haber Menüsü


Bağımlısına ‘bağımsız’ filmler  
!f istanbul 4. AFM Uluslararası Bağımsız Film Festivali başladı. Sinemaseverlerin ilgisini hak eden festival, son iki yıl içerisinde yapılmış 43 bağımsız filmle Beyoğlu AFM Sinemaları’nda 27 Şubat’a kadar sürecek.  
   
 
 
   
İstanbul
NTV-MSNBC
 
    18 Şubat 2005 —  Yapı Kredi Üniversite Bankacılığı ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan !f İstanbul 4. AFM Uluslararası Bağımsız Film Festivali’nde, University Telecard sahiplerine biletler festival süresince %50 indirimli.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

        Michael Winterbottom, Stephen Fry gibi tarzlarıyla isimlerini kanıtlamış bağımsız yönetmenlerin, Sundance ödüllülerinin başını çektiği Hit Filmler; sabit bölümlerden önceki yıllarda olduğu gibi korku türünün sınırlarını yeniden çizen yeni Asya kuşağının son örnekleriyle Nöbetçi Sinema; festivallerde ödülleri toplamış, hayatı yaşamanın farklı yollarını anlatan Gökkuşağı; bu yıl eklenen yeni bölümlerden dünya gündeminin ortasında dönen Ortadoğu’ya “ortalama”nın dışında kalan taptaze bakışlarla Ortadoğu Şimdi!; birbirinden etkileyici animasyon ve fantezi sınırlarında gezinen filmlerden oluşan fantastik bir bölüm Fantastik Filmler; 9/11 sonrası sınırların yeniden çizilmeye çalışıldığı, bunun uğruna insan yığınlarının harcandığı bu çağın haline duyarlı yönetmenlerin yorumlarıyla Amerika’dan, Sevgilerle ve Türkiye’den iki filmin yer aldığı Olduğumuz Gibi, Festival’de yer alan bölümler hakkında kısa bir fikir verebilir.
       
HAL HARTLEY FİLMİ İSTANBUL’DA
       Ünlü ABD’li bağımsız yönetmen Hal Hartley’in son filmi olan ‘The Girl From Monday’ (Pazartesi Günkü Kız) Sundance Film Festivali’ndeki ABD gösteriminin ardından Türkiye prömiyerini İstanbul’da yapacak.
       
       ***********************************
       !f İSTANBUL İLE İLGİLİ AYRINTILAR:
       2005.ifistanbul.com
       ***********************************
       
!f 2005 Bölümler
HİT FİLMLER
       Tanıyıp sevdiğiniz ünlü bağımsız yönetmenlerin son yapıtları ve dünya festivallerinden ödüllerle dönen son dönem hitleri, festivalin belkemiği sayılabilecek bu bölümde buluşuyor.
       
FANTASTİK FİLMLER
       !f 2005’in bu yeni bölümü kural yıkan janr filmlerini ve en çarpıcı animasyonları bir araya getiriyor. Efsanevi anime filmi Akira’nın yönetmeni Katsuhiro Otomo yapımı on yıl süren Buhar Çocuk ile ekranlara şanına layık bir geri dönüş yapıyor. Öte yandan Kore animasyonunu dünyada duyuran Harika Günler, CGI, geleneksel animasyon ve canlı çekimleri olağanüstü başarıyla harmanlayan bir animasyon filmi. Japon üstad Miike hayranları zamanda yolculuk yapan bir samurai’ın kanlı hikayesi Izo’ya bayılacaklar. Danimarka’nın ilk uzun metraj CG animasyonu Terkel’in Başı Dertte, Danimarka tarzı karanlık bir mizah anlayışını perdelere taşırken, Geri Geldiler ise Fransız usulü bir metafizik zombi filmi olarak nitelendirilebilir.
       
ORTADOĞU ŞİMDİ!
       Bir yandan Ortadoğu’nun yeni ve sıra dışı yönetmenlerini yakalamaya çalıştık, bir yandan da değişen dünya düzeninin faturasını en ağır ödeyen bu bölgede yaşananların bir kısmını !f izleyicilerine iletmeyi görev bildik. Ortadoğu ve filmleri hakkında tüm klişeleri kırabileceğini düşündüğümüz filmleri bir araya topladık. Filistin’i ve bölge insanlarının hayata karşı duyduğu arzuyu sessizce ama derinden anlatan Susuzluk, İran sinemasının geleceğini gösteren bir ilk film niteliğinde 20 Parmak. Bir eleştirmen Mania Akbari’nin ilk uzun metraj denemesi için şöyle demiş: “Cinsellik, şimdiye kadar Farsça bir filmde asla bu kadar açık konuşulmadı.” Bahçe, iki genç İsrailli yönetmenin, İsrail devletinin arka bahçesinde, günlük yaşamlarında saygı görmeyen iki arkadaşın umut veren dostluklarıyla ilgili samimi bir belgesel. Peçenin Ardından Afganistan ve Bağdatlı Liberace ise, ateş altında kalmış iki ülkenin bugüne dair resimlerini yakın plan sunuyor. Seçkinin son halkasındaki kısalar ise, işgal edilmiş toprakların insanları tarafından çekilmiş, “çığlık” filmleri olarak adlandırılabilir.
       
AMERİKA’DAN, SEVGİLERLE
       Tıpkı bizim gibi, yönetmenler de 9/11 sonrası hızla değişen dünyada yol yordam arıyorlar; bazen anaakım medyanın dışında kalan tartışmalı konuları merkez alan belgesellerle, bazen bu düzenin gölgesinde geçen kurmacalarla. Ünlü yönetmen Wim Wenders son filmi Bolluk Ülkesi’nde doğrudan Amerika’daki varoluş endişeleri ve yabancılaşmayla yüzleşiyor. Fransız yönetmen William Karel’in Bush’a Göre Dünya’sı kurmaca olmasını isteyeceğiniz bir belgesel. Silver City’de tanınmış bağımsız yönetmen John Sayles şaşaalı bir kadroyu toplayarak politikanın sapkın dünyasına bakıyor. Bol ödüllü Kumanda Odası ise Irak savaşına hiç tahmin etmeyeceğiniz bir yerden, Arap TV kanalı El Cezire’nin içinden bakan, sürükleyici bir belgesel.
       
GÖKKUŞAĞI FİLMLERİ
       !f Gökkuşağı filmleri yine formda. Yine festivallerde ödülleri toplamış filmler ve yine hayatı yaşamanın farklı yollarına işaret ediyorlar.
       
NÖBETÇİ SİNEMA
       İçinizdeki kurt adam için seçilmiş filmler. Heyecanınıza heyecan katacak, adrenalin salgılatacak, kült olmuş veya olmaya aday filmlerin kuşağı.
       
OLDUĞUMUZ GİBİ
       Bazen bir filmle karşılaşırsınız ve bulunduğunuz yeri, insanlarını ve onların dünyalarını çok iyi anlattığına inanırsınız. ‘Can Baz’ı ve ‘Daima İleri’ seyredildiğinde de aynı şey hissediliyor. Aynı yerlerde yaşayan, ama çok başka tellerden çalan gençlerin hikayelerini ve hayattan beklediklerini arkadaşlarının gözünden anlatıyor bu iki film. Oldukları gibi...
       
Kısa Filmler
       !f bu yıl da başarılı bulduğu Türk yönetmenlerin kısa filmlerine festival boyunca gösterim olanağı sağlayacak. Gösterilecek filmler, festival komitesince yapılacak ön elemeden sonra, Tan Tolga Demirci, Derya Alabora, Ümit Ünal, Serra Ciliv ve Yeşim Tabak’tan oluşan bir jüri tarafından seçilecek.
       !f İstanbul’un kısa film yarışmasına bu yıl toplam 176 film katıldı. Gittikçe artan bir sayıyla Türkiye’de rekor sayılabilecek bir katılım bu. Programda bu filmler arasından eleme sonucuyla seçilen 31 filmden oluşan 80er dakikalık üç gösterim hazırlandı.
       Yarışmanın 2 ayrı ödülü var;
       Birinci ödül yarışma jürisince en çok beğenilen filme verilecek. Bu filmin yönetmeni uluslararası bir film festivaline izleyici olarak katılma olanağı bulacak.
       İkinci ödül ise !f izleyicileri tarafından en çok beğenilen filme verilecek, gösterimler sırasında yapılacak izleyici oylaması sonucunda en çok oyu alan filmin yönetmenine de bir sene boyunca AFM sinemalarında ücretsiz film izleme olanağı sunulacak.
       Gösterimlerde en çok oy alan yedi filmin gösterileceği ve birincilerin açıklanacağı !f İstanbul Kısa Film Yarışması ödül töreni ise 27 Şubat Pazar günü saat 19.30’da yapılacak.
       Kısa film gösterimleri + ödül töreni ücretsiz.!!!
       
Yan Etkinlikler
       “Genç Ortadoğu Sineması: Öyküleri Aktarmanın Yeni Yolları...”
       Ortadoğu’da birtakım genç yönetmenler beklenmedik işleriyle, bugüne kadar Ortadoğu sineması konusunda dile gelen tüm klişeleri yerle bir ediyorlar. “Ortadoğu: Şimdi!” programı bunun bir kanıtı. Bu sene !f’teki filmleriyle öne çıkacak olan Tawfik Abu Wael, Mania Akbari ve Ruthie Schatz, yönetmen olarak yaptıkları seçimleri Tül Akbal’ın moderatörlüğünü yapacağı bu konuşmada tartışmaya açacaklar.
* Tarih: 26 Şubat, Cumartesi / 15.00 - 17.00
* Mekân: Bilgi Üniversitesi, Dolapdere
       
       “Ortadoğu ile Avrupa Arasında: Sinemanın Köprüleri”
       Ortadoğu sinema endüstrisinin geleceği, bir bakıma Avrupa’nın Ortadoğu sinemasına bakışıyla belirleniyor. Ortak yapımlar, Avrupa’dan gelen fonlar ve Ortadoğulu yönetmenlerin birlikte projeler üretmeyi seçtikleri Avrupalı ortaklar, bu bölgenin sinemasının geleceğine dair işaretler veriyor mu? Avrupalılar Ortadoğu sinemasında ne arıyorlar? Ortadoğulu sinemacılar bu bakış hakkında neler düşünüyor? Tartışmaya, Ortadoğu’dan Tawfik Abu Wael, Mania Akbari ve Ruthie Schatz; Avrupa’dan ise Momento Prodüksiyon ve dağıtım firmasından Pierre Menahem, Barselona’daki Babylon Arşivleri’nden Abu-Ali Serra ve AİNA’dan Nicolas Delloye katılacaklar.
* Tarih: 27 Şubat Pazar / 15.00- 17.00
* Mekân: Bilgi Üniversitesi, Dolapdere
       
       “Peçenin Arkasından Afganistan: Zor Yaşamları Dile Getirmek”
       Temmuz 2002 ile Ağustos 2003 arasında, bazıları henüz 18 yaşına bile girmemiş olan 14 genç Afgan kadını AİNA Afgan Medya ve Kültür Merkezi’nde kamera ve sözlü tarih teknikleri üzerine eğitim aldılar ve Afgan kadınlarının yaşadıklarını dile getirmek üzere Afganistan’da yollara düştüler. Bu genç kadınlardan bir tanesi olan Mary Ayoubi ve AİNA temsilcisi Nicolas Delloye, kendilerine anlatılanları ve yaşadıkları serüveni anlatabilmek üzere !f istanbul’a katılıyorlar. Konuşmanın moderatörü, Sabancı Üniversitesi’nde antropoloji ve sözlü tarih dallarında dersler veren Leyla Neyzi olacak.
* Tarih: Film gösteriminden sonra, 25 Şubat Cuma
* Mekan: AFM Fitaş Sineması, AFM 2 Salonu
       
       BİLETLER
       Öğrenci 8.5 YTL, Tam 10.5 YTL. University Telecard sahipleri için fuayede özel gişe var.
       Filmler ve seanslarla ilgili detaylı bilgiler 2005.ifistanbul.com adresinden takip edilebilir.
       
!f 2005 Partileri
       Bu yıl da !f severleri renkli geceler bekliyor. Bugüne kadar yaptığı film seçimleriyle olduğu kadar partileriyle de öne çıkan !f, şehri festival boyunca üç ayrı partiyle canlandırıyor.
       Açılış, 16 Şubat Çarşamba gecesi !f Gala Partisi’yle yapıldı. Indigo’da gerçekleşen partide yer alan isimler Agentorange ve DJs Are Not Rock Stars oldu.
       24 Şubat Perşembe akşamı ise !f’çileri fantastik bir parti bekliyor. Festivalde en yeni animasyonların ve en sıra dışı filmlerin gösterileceği “Fantastik Filmler” bölümünün partisi. Tüm görseller ve dekor “fantastik” teması altında Indigo’yu süsleyecek.
       27 Şubat Pazar ise !f Kapanış Partisi. !f son gününde bir “soundtracks” partisiyle veda edecek. Film görsellerinin ünlü soundtrack’lerle buluşup miksleneceği partide, daha sonra sahneyi Dinamo Dj’leri alacak. Gecenin görselleri ve soundtrackleri Altyazı dergisi tarafından sağlanacak.
       
       Bilgi için:
       Tel: 0212 243 74 32-33
       basin@ifistanbul.com
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları