Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 12:39 TS 19 Eyl., 2000
Emine Uşaklıgil
 
Türkiye’nin enerji ihtiyacı muamması
 
Enerji açığının kaçınılmaz olarak ciddi boyutlara varacağını savunanlar, geçen kış yaşanan sıkıntıyı ve yüzde 9 dolayında gelişen talep artışına işaret ediyorlar. Abartıldığını savunanlar ise mevcudun yönetilmesinin önemini hatırlatıyor.
 
Emine Uşaklıgil
 
16 Eylül—  Türkiye’nin gerçek enerji ihtiyacı konusundaki belirsizlik sürüyor. The Economist’in bu hafta Ankara’da düzenlediği iki günlük konferans boyunca, enerji politikamızın çelişkileri büyüteç altına tutuldu. Enerji piyasalarını iki yıl içersinde liberalleştirme yönünde alınan karara paralel olarak, Yap-İşlet-Devret modelinin son bulduğu açıklandı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  DPT tarafından Yüksek Planlama Kurulu’na gönderilen onaylı ya da onaysız projeleri içeren listenin kaderi ise henüz belli değil.
       
TARTIŞMAYA AÇIK
       Türkiye’ye enerji sektörünün yeniden yapılandırılması için 760 milyon dolarlık bir kredi açan Dünya Bankası’nın yetkilisi James Moose, YİD modeline karşı olduklarını açıkca belirti. Moose ezcümle bu modelin çok pahalı olduğunu, garanti vermek durumunda kalan Hazine’ye kaldıramıyacağı bir yük getirdiğini, Hazine garantisinin ancak ve ancak 2002 yılına sonuna kadar tamamlanacak santral projelerine kapsaması gerektiğini vurguluyor. Kaldı ki diyor, 2003 yılından sonra, açığınız bir fazlaya dönüşüyor.
       Konferansı izleyenler, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine ve Enerji Bakanlığı arasında Türkiye’nin gerçek ihtiyacı konusunda Mayıs ayında açıklandığı gibi, görüş birliğine varıp varmadıkları konusunda tereddüte düştüler. Pek de varmış olmayabilirler zira DPT’den sadece kısmen onaylanan 29 projelik bir liste halen Yüksek Planlama Kurulu onayını bekliyor.
       Ayrıca DPT, Enerji Bakanlığının, artan talebi gerekçe göstererek acilen onaylanması talebi ile kendisine gönderdiğiek 12 projelik ek liste için adres olarak doğrudan YPK’yi göstermiş durumda.
       
2002’ye kadar yapılması planlanan enerji projeleri

       
CEVAPSIZ KALAN SORULAR
       Bu tartışmanın odaklandığı noktalara gelince, bir çoğu halen cevapsız:
* Enerji açığının kaçınılmaz olarak ciddi boyutlara varacağını savunanlar, geçen kış yaşanan sıkıntıyı ve yüzde 9 dolayında gelişen talep artışına işaret ediyorlar. Enerji açıgının abartıldığını savunanlar ise mevcudun yönetilmesinin önemini hatırlatıyor.
* ELSİAD Genel Sekreteri ve Ceylan Grubu enerji sektör başkanı Sami Sevinç gibi, eldeki gücün yeterince kullanılmadığını söyleyenler, Afşin Elbistan’da devre dışı kalan 340 mw’lık türbinin ihalesinin altı ay sonra hala yapılmadığına dikkat çekiyor.
* Kayıpların önlenmesi ve Türkiye’nin Avrupa şebekesine entegre olabilmesi için Türkiye’nin şebekesinin acilen rehabilite olması gerekiyor. Transbalkan’ın Genel Koordinatörü Nezihi Berkkam, gelişmiş dünyada elektriği bu mesafelerde taşıyan bu denli düşük kapasiteli iletim hatın kalmadığını vurguluyor. Yüzde 20’lerde seyreden kayıpların kolaylıkla yatırım ve denetimle yarıyarı inebileceği söyleniyor. TEDAŞ’ın 1.500.000 kullanıcı nezdinde geçen yıl yaptığı araştırma, yüzde onlara yükselen kaçakların gidermek için yetkililerin harekete geçtiklerinin bir işareti. Dünya Bankasının şebekenin rehabilitasyonu için ayırdığı 250 milyon dolarlık kredi ise henüz kullanılabilmiş değil.
       Türkiye’nin 1999 enerji talebinin yüzde 26.6’sını karşılayacak nitelikte olan Enka Intergen Yap-İşlet santrallerinin taahhüt edilen tarihten dört ay önce devreye girmesiyle, 2002’de, tüketimin en yüksek olduğu Aralık ayı garantiye alınmış oluyor.
       Resmi rakamlara göre 2003 yılında enerji fazlalığı yüzde 39.3’e ulaşıyor. Sistemde hidroliğin yüksek olması nedeniyle, gerekli olduğu kabul gören yüzde 31’lik fazla da böylece aşılmış olacak. Bu veriler ışığında hafta başı liderler toplantısında enerji projelerinin yapımı ve ihalesine hız verilmesi kararının vazgeçilmek üzere olunan bir yöntemle bir kapasite fazlası yaratmak riskini taşıyor.
       
DOĞALGAZ KONUSU
       Gaza gelince, temini konusuna sıkıntı henüz aşılmış değil. Nezihi Berkkam Batı hattının genişletmesi projesinin finansman zorlukları konusunda verdiği bilgi, o hat üzerinde beklenen 8 milyar metreküpün, pek de hızlı gelemeyeceğine dikkat çekti. Türkmen gazının Türkiye’ye gelmesi ise, artık Türkmenbaşı’nın kararına kaldı.
       Bu tablo karşısında ve Mavi Akım konusunda teknik tereddütler nedeniyle, Türkiye Azerbaycan’da gelecek gaz konusunda hızla hareket kararını almıştır.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları