Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 09:13 TS 17 Eyl., 2000
Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın hazır bulunduğu açılışa, kardeş şehir belediye başkan ve valilerinden bazıları da katıldı.
Metro
İstanbul şölenle metrosuna kavuştu
İstanbul, dünyanın ilk metrolarından biri olan Karaköy-Beyoğlu Tüneli’nden tam 135 yıl sonra yeniden metroya kavuştu. Dün saat 15.00’te ilk seferini yapan metronun açılış törenine siyasiler, sanatçılar ve yabancı konuklar katıldı.
Roşan KARAKAŞ - İstanbul
NTV-MSNBC
    17 Eylül —  İstanbul, ilk metrosu olan Karaköy-Tünel hattından sonra 125 yıl sonra gerçek metrosuna dün kavuştu. Taksim-Levent arasındaki trafik yoğunluğunu büyük ölçüde rahatlatacağına inanılan ve yapımı 8 yıl süren İstanbul Metrosu’nun ilk bölümü bugün törenlerle hizmete açıldı.  

   
 
       
    MSNBC News Karnaval gibi açılıştan notlar
MSNBC News Metro Avrupa Konseyi'nde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’nın hazır bulunduğu açılışa, kardeş şehir belediye başkan ve valilerinden bazıları da katıldı. Resmi açılış sonrasında Taksim Meydanı’nda MFÖ, Pınar Dilşeker, Cem Karaca, İbrahim Sadri, Mustafa Sandal ve İbrahim Erkal konser verdi.
Metro duvarlar

Taksim-Levent hattının istasyon duvarlarında tarihi İstanbul figürlerine yer verilmiş.
       Mustafa Sandal, açılış için özel olarak hazırladığı “Metro” adlı şarkıyı da seslendirdi.ecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Şehir Tiyatroları oyuncuları ise her istasyonda, çeşitli müzikal oyunlara ait şarkıları seslendirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, Levent İstasyonu’nda konser verdi. Savaş Ay, Cem Karaca ve İbrahim Sadri de İstanbul şiirleri okuyacaklar.
  Dakika dakika açılış programı
İstanbul Metrosu'nun açılış töreni kapsamında yapılacak tüm etkinlikler...
NTV-MSNBC

       
2 BAŞKAN ESKİTTİ
       Metronun açılışı yapmak son 10 yıl boyunca görev yapan tüm büyükşehir belediye başkanlarının hayaliydi. Metroya ilk kazma 1992 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen tarafından vuruldu.
Metronun açılış törenine Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile eşi ve FP lideri Recai Kutan'da katıldı.
Metro açılışna protokol
       27 Mart 1994 seçimleriyle Sözen’in bıraktığı koltuğa oturan RP’li Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde de metro ilk sıralardaydı. Çalışmalara hız verildiyse de planlar tutmadı ve proje 3 yıl gecikti, her defasında ‘önümüzdeki sene inşallah’ sözleriyle ertelendi. 1997 yılında kaba inşaatın bitmesinin ardından elektro mekanik işleri için ihale açıldı. Ancak ihalenin iptal edilmesi ve ihaleye katılan firma ve büyükşehir belediyesi arasındaki anlaşmazlık yüzünden çalışmalar uzun süre kesintiye uğradı.
  12 dakikada Taksim-Levent
16 km'lik metro 3 etaptan oluşuyor, 13 istasyonu var:
1. etap Taksim - Levent
2. etap Taksim - Yenikapı
3. etap Yenikapı - Topkapı
NTV-MSNBC
Büyükşehir belediye Başkanı Gürtuna, metronun açılışından önce her gün ziyaretçi gezdirdi Taksim-Levent arasında.
Metro
       1998 yılından sonra metro çalışmaları Erdoğan’ın zorunlu olarak boşalttığı koltuğu dolduran Ali Müfit Gürtuna tarafından sürdürüldü. Deneme seferlerinin ardından 1999 yılında insan taşınmaya başlanacağı açıklandı. Ancak yine pürüz çıktı. Bu kez sorun hazinenin dış krediye onay vermemesiydi. Hazine garantisinin alındığı 2000 yılına kadar yapım durduruldu. İnsanlı ilk deneme seferleri ise 1999 yılının Mart ayında yapıldı. Tarih Erdoğan’a göre belirlendi çünkü Erdoğan cezaevine girmeden bir gün önce yani 25 Mart’ta emek verdiği metroya binmek istemişti.
       2000 yılının başlarında hazine garantisi çıkınca çalışmalar yine başladı ve İstanbullular bugün, dünyanın ilk metrolarından biri olan Karaköy-Beyoğlu Tüneli’nden 135 yıl sonra, yeniden metroya kavuştu.
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları