Home page

Haber Menüsü


Güncelleme: 11:01 TS 18 Eyl., 2000
Olimpiyat şöleni başladı  
  Bin yılın ilk olimpiyatlarına ev sahipliği yapan Sydney, oyunları başlatacak açılışı oldukça görkemli şekilde gerçekleştirdi.

Sydney
NTV-MSNBC
 
   15 Eylül—  Yüzyılın ilk oyunlarında, muhteşem bir koreografi ile yakılan Olimpiyat ateşi, sadece Avustralya’yı değil tüm dünyayı aydınlattı. 

   
 
       
    MSNBC News Olimpiyat oyunları TRT'de
MSNBC News Türk sporcuların ilk gün programları
MSNBC News Türk bayrağı Hamza Yerlikaya'da
MSNBC News Olimpiyat Köyü'ne Türk bayrağı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
MUHTEŞEM ATEŞ


       Avustralya’nın Aborijin kökenli ünlü atleti Cathy Freeman’ın taşıdığı ve kıtalararası yolculuğu boyunca birkaç kez saldırıya uğrayan meşale, muhteşem bir gösteri ile Olimpiyat ateşini yaktı. Freeman’ın elindeki meşale ile başına geldiği merdivenler bir süre sonra bir şelaleye dönüştü. Suların arasından büyük meşalenin olduğu yere tırmanan ünlü atlet, kendisini çevreleyen suları tutuşturdu. İçinde alevlerin yeraldığı çember mekanizma, yavaşça havaya kalkarak ve Freeman’ın üzernden geçerek bulunduğu yerden ayrıldı. Yokuş yukarı, raylı bir sistemle tırmanan ve adeta uzay aracı görüntüsü çizen büyük meşale, seyircilerin çılgın tezahüratları ve flaşlar arasında, yukarıda kendisini bekleyen başka bir mekanizmaya yerleşti.
       
GÖRKEMLİ AÇILIŞ
       Greenwich’ten yaklaşık 11 saat ileride olan ve sabahtan akşam saatlerine dek süren açılışta; 7 bin havaifişek, Avustralya göklerini renklendirdi. 110 bin kişinin yer aldığı ve oldukça büyük paralar harcanan stadyumdaki açılışta, 200 ülkeden gelen sporcular taraftarlarını selamladılar. Açılış sırasında, 120 süvarinin Olimpiyat bayrakları ile yaptığı geçit töreni de seyircileri adeta büyüledi.
       Stadyuma sığamayan binlerce izleyici de açılışı, adeta açıkhava tiyatrosu haline getirilen Sydney’in tepelerinden, kıyılarından izledi. Avustralya yerlileri Aborijinler de açılışlarda yerlerini aldılar. Vatandaşlık haklarını henüz kazanmış olan yerliler, son zamanlarda Avustralya hükümetinden eski topraklarını geri istiyordu. Halkı, açılışlarda adanın kültürel simgesi olarak tanıtan Avustralya, böylece Aborijinlerle uzlaşmaya varabilmek için bir zemin sağlamış oldu. Stadyumda durum böyle iken küreselleşme karşıtlarının desteklediği büyük bir Aborijin grubu da stadyum dışında hükümet karşıtı eylem yaptı.
       27. Olimpiyat Oyunları, tüm dünyada, 3,5 milyar insan tarafından izlenecek.
       Açılışlarda; Avustralya Genel Valisi William Deane ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı ve Olimpiyatlar’a başkan olarak son kez katılan Juan Antonio Samaranch da hazır bulundu. Samaranach, dağıtılan bir broşürdeki sözlerinde, Avustralya yerlileri Aborijinlere övgü yağdırarak halktan; “Avustralya’nın bugüne gelmesini sağlayan kişiler” şeklinde söz etti. Avustralya’nın ulusal şükran duası da açılışın bir başka ilgi çekici yönüydü. 4 yıllık bir sürecin ürünü olan ve 3,5 saat süren açılış töreninde, koreografide, 12.697 kişinin emeği geçti. Genel anlamı ile Avustralya kıtasının tarihini ve kültürünü temsil eden tören görkemli bir müzikali andırdı.
       Sydney 2000 Olimpiyat Bandosu, 11 binden fazla sporcunun geçit törenini, haber verdi. Geçit töreni, Olimpiyatlar’ın doğum yeri olan ve 2004 Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Yunanistan liderliğinde başladı. Oyunlar’a katılan diğer ülkeler de alfabetik sırayla geçit töreninde yer aldı. Geleneklere uygun olarak ev sahibi takım heybetli basketbol oyuncusu Andrew Gaze’in rehberliğinde son olarak geçit töreninde yer aldı.
       
SYDNEY’E DÜŞEN GÖLGELER
       Avustralya’nın sürekli odak noktasında tutulması, kıtaya özgü simgelerin (kanguru, Crocodile Dundee) fazla ön plana çıkarılması,Oyunlar’a katılan diğer ülke kafilelerini az da olsa rahatsız etti. İhtişamlı açılışın yanında, bazı olumsuz noktalar da kayda değer. Oyunlar’dan haftalar evvel ortaya çıkan doping olayları, men edilen oyuncular ve antrenörler, sporcuların canını biraz sıkmışa benziyor. Diğer taraftan Aborijinler’in şimdilik büyümeden sonlanan protesto gösterilerinin de yeniden başlayıp büyümesinden endişe duyuluyor. Bu yılki Olimpiyatlar’a düşen bir diğer gölge de bizzat IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) kökenli. Müfettişlerin yaptığı araştırma sonucu, 2002 Salt Lake Kış Olimpiyatları seçimlerinde, komite üyelerinin milyon dolarlarla ölçülen haksız kazanç sağladıkları ortaya çıktı. Asırlık tarihinde ilk defa bu kadar büyük bir skandalla karşı karşıya kaldı. Skandal sonrasında; satın alınan oyların sahibi 10 komite üyesi, ya istifa ederek ya da kurumdan uzaklaştırılarak IOC’den ayrıldı. Olay sonrasında, müfettişler tarafından, Sydney’in seçimine de usulsüzlük karışıp karışmadığını anlamak için araştırma yapmış fakat bir şey bulunamamıştı.
       Nisan ayından beri sürdürülen doping kontrollerinde ise bir çok sporcuda yasak madde tespit edilmişti. Dünya Anti Doping Ajansı, en az 10 sporcunun testinin pozitif çıktığını ve sonucu henüz açıklanmamış 2 binden fazla test olduğunu bildirdi.
KORELER İLK DEFA
       

       Soğuk Savaş’ın ezeli rakipleri, düşman kardeşler Güney ve Kuzey Kore önce reddettikleri tören alanına birlikte girme kararını hayata geçirdi. Tek “Kore” yazısı altında yürüyen grup, uzun zamandır akıllarda yer eden hayali de gerçekleştirmiş oldu. Olimpiyat Oyunları Başkanı Michael Knight, bu tarz olumlu gelişmelerin, tarafları daha da ileriye taşıyacağını belirtti.
       Sydney’in batısında yer alan Olimpiyat Parkı’nda bulunan Avustralya Olimpiyat Stadı, Oyunlar’ın şimdiye kadar yer aldığı en büyük stad.
       Toplam 200 ülkenin katılacağı Olimpiyat oyunlarında 10 bin 800 sporcu 28 ayrı spor dalında mücadele edecek. Oyunlara 5 bin 100 antrenör ve yönetici katılacak.
       Sydney Olimpiyatları’nda tam bir medya ordusu görev yapacak. Toplam 15 bin medya mensubu oyunları izleyecek. Ayrıca 47 bin gönüllü de görev yapacak.
       Olimpiyat oyunlarının açılış töreninin provası Perşembe gecesi basına kapalı olarak yapıldı.
       Açılış töreninde Türk bayrağını Olimpiyat Şampiyonu güreşçimiz Hamza Yerlikaya taşıdı. İlk kez 1908 yılında düzenlenen Londra Olimpiyatları’na katılan Türkiye’nin Olimpiyat tarihinde 59 madalyası bulunuyor. Olimpiyatlarda bugüne kadar 30 altın, 16 gümüş ve 13 bronz madalya kazanan Türkiye, ülkeler sıralamasında 28. sırada yer alıyor.
       Sydney Olimpiyatları’nda müsabakalar Cumartesi günü başlayacak. 15 gün sürecek olan 27. Sydney Olimpiyat Oyunları 1 Ekim tarihinde sona erecek.
       
HALİL MUTLU CUMARTESİ GÜNÜ, NAİM PAZAR GÜNÜ YARIŞACAK
       Avustralya’nın Sydney kentinde, cuma günü yapılacak açılış töreniyle başlayacak olan 27. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda, Türk sporcular, 16 Eylül Cumartesi gününden itibaren madalya mücadelesi verecek. Halil Mutlu Cumartesi günü altın madalya için podyuma çıkarken, Naim Süleymanoğlu 17 Eylül pazar günü yarışacak.
       Türkiye adına ilk yarışacak ekip, sıralama müsabakalarına katılacak olan Bayan Okçuluk Milli Takımı olurken, aynı gün Erkek Okçuluk Milli Takımı’nın yanı sıra, atıcılık, yüzme, judo, halter ve boks dallarında da milli sporcular zorlu sınavlara çıkacaklar. Bu arada tüm gözler podyuma çıkacak olan şampiyon halterci Halil Mutlu’ya çevrildi.
       
İLK GÜN YARIŞACAK SPORCULAR
       Oyunlarda ilk gün, Natalia Nasaridze, Elif Altınkaynak, Zekiye Keskin Şatır’dan kurulu bayan, Özdemir Akbal, Hasan Orbay ve Serdar Şatır’dan oluşan Erkek Okçuluk Milli Takım ile birlikte atıcılık trapta Oğuzhan Tüzün, yüzmede Aytekin Mindan, Ayşe Diker ve Hakan Kiper, boksta 54 kiloda Agasi Agagüloğlu, 67 kiloda Bülent Ulusoy ve halterde de 56 kiloda Halil Mutlu, Türkiye adına ter dökecek. Bu branşlar arasında yalnızca halterde ilk altın madalya sahibini bulucak.
 
       
    MSNBC News Antrenmanda 2 rekor da Naim'den
MSNBC News Sydney'de Muhammed Ali coşkusu
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları