Home page

Haber Menüsü


Yazara mail atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
Mangal ile F1 keyfi 20 Euro!
 
İstanbul GP’sinde bilet fiyatları açıklanırken meraklısına mangal bile serbest bırakıldı...
 
NTV-MSNBC
 
12 Aralık 2004—  İstanbul GP’sinin biletleri satışa sunulurken fiyatları da belli oldu. Buna göre Cuma günü piste gitmek isteyenler 20 Euro ödeyecek. Yarış izlemek isteyen 16 yaşından küçükler 40 Euro, yetişkinler ise 70 Euro ödeyecekler. En yüksek belirlenen fiyat ise tam 350 Euro. İşin en ilginci ise isteyen hem F1 seyredecek hem de mangal yapacak!

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BİLET FİYATLARI CEP YAKACAK
Live Vote is temporarily unavailable.

       2005 sezonu bizim için ise ayrı bir anlam taşıyacak. Zira ülkemizde ilk kez bir F1 yarışı izleme şansı yakalayacağız. Hatta Türkiye’de ilk defa bir otomobilin 1 km’den daha kısa bir düzlük içerisinde minimum 320 ila 340 km arasında bir hıza ulaştığına tanık olacağız. 200 desibele yaklaşan sesleriyle 1,000 beygir sınırındaki F1 motorlarının homurdanması ve basıncı kulaklarımızı dolduracak. Şimdiye kadar TV ekranlarında görmeye alıştığımız dünyanın 1 numaralı organizasyonunun en iyi pilotlarını İstanbul’da ağırlayacağız.
       F1 bilet fiyatları geçtiğimiz ay düzenlenen Autoshow fuarında hem açıklandı hem de satışa sunuldu. Şu an için bilet fiyatlarının (ilk açıklamaya göre) Türk izleyicisine maliyeti oldukça yüksek görünüyor. En düşük bilet fiyatı 16 yaşından küçükler için 40 Euro iken büyükler için ise 70 Euro’dan başlıyor ve 350 Euro’ya kadar uzanan değişik seçenekler mevcut.
       Şimdiye kadar her şey iyi güzel de belirlenen bu bilet fiyatları ortalama bir Türk tüketicisi için yeterince pahalı değil mi? Tamam pistin maliyeti 100 milyon $ civarında ama araziyi de devletin verdiğini unutmamak gerek. Ulaşım hariç bir yetişkine maliyeti 70 Euro (yaklaşık 135 mTL civarı) olan Grand Prix bileti normalde yüksek bir rakam. Buna şayet ulaşım, içecek, yemek, arabalı gelenler için park ücreti vs. gibi maliyetleri ilave ederseniz kişi başına minimum 150 mTL gibi bir rakamı rahatlıkla gözden çıkarmak lazım. Normalde insanlar ailesi ve/veya arkadaşlarıyla bu tip aktiviteleri izlemeye gelir. Dolayısıyla iki kişi en az 300 mTL ile kuru kuruya yarış izlemeye gitmektense, yerine sıfır bir 51 ekran TV alıp evden seyretmeyi tercih edecektir. Üstelik televizyonda yanına kar kalacaktır! Hele bir de 4 kişilik aileyi düşünün, eh ne diyelim?
       Gelecek sezon 3. kez Dünya Ralli Şampiyonası takviminde yer alan Uluslararası Anatolia Rallisi’nin 2004 sezonunda bile ücretlerinin F1 biletlerine kıyasla son derece cüzi olmasına rağmen, yine fiyatı nedeniyle seyirci spesiyalinde ortalıkta kimsenin olmadığını ve Dünyaca ünlü pilotların boş tribünlere şov yaptığını hatırlarsak durum aslında hiç de iç açıcı değil.
       Türkiye’de ulusal gelirin durumu belli. Her ne kadar iyimser rakamlar konuşulsa da bunun geniş kitleye pozitif bir yansıması yok. Bu konuda gündemde yer alan futbol maçlarındaki şiddeti örnek olarak verebiliriz. Bu şiddet işsizlikten kırılan insanların tepkisini bir anlamda dışa vurması olarak açıklanabilir. Sosyo ekonomik çatlaklar polisiye tedbirlerle önlenmeye çalışılıyor ama nafile!
       Bize milli gelir açısından çok daha yakın görünen ne Macaristan, ne de bir başka ülke bilet fiyatlarında tam doğru örnek olabilir. En azından pistin ilk kez açılması şerefine oldukça kalabalık bir kitleyi pistlere çekmek gerekir. Motor sporlarını tabana yaymak sadece lafla değil icraatla olmalı. Aksi halde “motor sporları zengin sporudur” zihniyetini çürütmek ve gerçek yetenekleri keşfetmek asla mümkün değil. Temel yaklaşımlar değiştirilmediği müddetçe keşfedemediğimiz yetenekleri otobanlarda ve caddelerde kaybetmeye mahkumuz.
       F1 için beklenen yabancı turist konusu ise ayrı bir hadise ve yurt dışından gelenlere daha yüksek bir tarife karşılığında ekstra hizmetler sunulabilir. Neticede bunlar turizm ve ilişkili ticari bir konu ama biz kendi insanlarımıza F1 ve diğer motor sporlarını sevdirmek istiyorsak sadece ticari gaye ile değil sportif ve sosyal amaçlarla da hareket etmemiz gerek. Tüm Türk F1 severler için 2005 senesinin başarılı bir miladi yıl olmasını temenni ediyoruz.
       
BİLETLERDE YENİ PROMOSYON?
       
Şimdi gelelim işin en ilginç yanına... Yazımızı başlık hariç yukarıdaki gibi hazırlamış ve tam yayınlanmak üzere gönderecektik ancak bilet fiyatları üzerine yeni bir açıklamayı okuduk. Buna göre bilet fiyatları 20 ila 350 Euro olarak açıklandı. Yani TL bazında 38 mTL ila 665 mTL arasında değiştiğini öğrendik. Gerçi biletlerin tavan fiyatı bildiğimizin aynıydı ama taban fiyatı sürpriz bir şekilde düştü?
       Öncelikle şunu iyi anlamak gerekiyor. 20 Euro’ luk bilet fiyatı neresi için geçerli? Yani açıklamada sözü edilen tepelerde piknik için mi, yoksa dostlar alışverişde görsün misali az sayıda koltuk için mi? Aslında sadece bu değil şunu da kimse tam bilmiyor. Tribün kapasitesi olan 76,200 adet koltuğun ne kadarı ne fiyata verilecek? Belli bir fiyata bilet alanlar (mesela 70 Euro’ya) tribünün neresinde yani hangi konumda oturacak ve yarış izleyecekler?
       Şimdilik anlaşılan 20 Euro’luk fiyat ise tepelerde mangal partisi yaparak yarışı seyretmek isteyenler için!... Açıkçası tepelerden ne görülür veya nasıl bir seyir olur orası şaibeli? Saatlerce tepelerde toprak ya da otların üzerinde oturarak veya ayakta durarak F1 seyretmek meraklısı için çok da ilginç olmasa gerek. Kaldı ki pistin etrafını çevreleyen boş arazide insanlar en iyi manzarayı bulmak için treking mi yapacaklar? Hele bir de mangalı serbest bırakmak daha bir enteresan! Zira mangal demek; koku demek, duman demek hatta ve hatta yangın riski demek!... Kazara birileri bir yerleri bilinçli yada bilinçsiz yakmaya kalksa yarışı durdurup pistten itfaiye mi yollanacak? Yoksa helikopterle havadan müdahale mi edilecek?
       Burada akla gelen bir diğer önemli konu da güvenlik. Avrupa’daki maçlarda bile fütursuzca pankart açanları unutmayalım. Keza bizde de protesto gösterilerindeki taşkınlıklar, azgınlıklar hatta ve hatta polise saldırıp dövenler vs haberlerde ekranlarımıza yansıyan üzücü görüntüler. Açık bir alanda en zor kontrol edilebilecek konulardan biri de hiç şüphesiz güvenliktir. Art niyetli olanlara karşı ya da ani gelişen bir olaya çabuk müdahale edebilmek çok önemlidir. Pisti çevreleyecek tel örgülerin çok iyi denetlenmesi ve piste olası bir atağın da önlenmesi gerekiyor. Paranoya yapmak istemiyoruz ama tüm olası gelişmeleri gözönüne alarak her türlü hazırlığın tam yapılması ve bu yüzden yarış haftası boyunca açık alanların her türlü kontrol ve denetiminin mutlaka en iyi biçimde yerine getirilmesi gerekiyor.
       Aslında organizatörlere çok iş düşüyor. Biraz insanımızı ve altyapımızı tanıyıp ona göre davranalım. İnsanlarımızı sonuçlarını düşünmedikleri ve (zaten) düşünmeyecekleri yanlış işlere sevk etmeyelim. Yada art niyetlilere karşı hazırlıklı olalım ve zemin hazırlamayalım. Varsın meraklıları mangallarını başka yerde yapsınlar ama biz ağız tadıyla F1 seyredelim hem de öyle tepelerde falan değil efendi gibi oturarak. Üstelik ele güne de daha ilk sınavımızda rezil olmayalım!
       
YAYIN KONUSU DA BELİRSİZ
       
Bir başka önemli konu da yayın meselesi. Hali hazırda 2005 sezonu yayınlarını hangi TV kanalının yapacağı henüz belli değil. Bilindiği gibi NTV, şayet bir değişiklik olmazsa geçtiğimiz sezon sonunda F1 yayınını bıraktı. Eğer herhangi bir ulusal kanal yayın için alıcı çıkmazsa belki de uydu veya kablolu TV üzerinden ve yabancı bir kanaldan 2005 F1 sezonunu seyredeceğiz.
       Ayrıca İstanbul GP’ sinin naklen yayınını da halen hiç kimse üstlenmedi. Bir ara adı geçen TRT’nin de maliyeti nedeniyle projeye sıcak bakmadığı söyleniyor. Büyük olasılıkla da İstanbul GP’sinin naklen yayını yabancı bir yayın kuruluşuna teslim edilecek. Onlar da zaten arada ilginç saydıkları sahnelere mutlaka yer verecekler.
       Sonuç itibariyle şayet F1’i de kendi arabesk tarzımıza benzetirsek yayında bol bol bize özgü garipliklere yer verilecek. Böylece Avrupa Birliği sınavında Türkiye’den Avrupa’ya ve Dünya’ya anlamlı mesaj yollamış oluruz hem de mangal partisi yapan Türkler manzarasıyla!...
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları