Home page
Haber Menüsü


Toyota yeni yatırım planı hazırlıyor
Türkiye’de on yıldan bu yana faaliyet gösteren Japon otomotiv şirketi Toyota, yeni yatırım yapmaya hazırlanıyor. Toyota Avrupa Başkanı Sasaki, Türkiye’nin en büyük ihracatçısı olmayı hedeflediklerini söyledi.
Adapazarı
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
9 Kasım 2004— Üretime geçtiği son 10 yılda yaklaşık 700 milyon euro yatırım gerçekleştiren ve son dört yılda 400 milyon euro yatırım yapan Toyota Türkiye’nin CEO’su ve Genel Müdürü Koji Kobayashi, Toyota Türkiye’nin yatırımlarına gelecekte de devam edeceğini ve yatırım planı üzerinde çalışma aşamasında olduklarını söyledi. Toyota’nın Avrupa’daki üretim merkezlerinden birisi olan Adapazarı fabrikasının 10. kuruluş yıl dönümü sebebiyle düzenlenen basın toplantısında Kobayashi, şirketin 2005 hedefleri ve yeni yatırım planları konusunda gazetecilerin sorusu üzerine, şunları söyledi:

   
 
       
   
MSNBC News Toyota Avrupa'da hızlı büyüyor
MSNBC News Avrupalıların gözde otosu Toyota
MSNBC News Toyota artık dünyanın ikinci devi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Bu yıl sonunda 140 bin adet üretim miktarı gerçekleşmesi bekleniyor. Bu rakamın 2005 yılında üzerine çıkmayı planlıyoruz. Son dört yılda 400 milyon euroyu aşan yatırım yaptık. Toyota Türkiye yatırımlarına gelecekte de devam edecek. Yatırım planımız üzerinde çalışma aşamasındayız.”
       
ÖTV SATIŞLARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK
       Toyota Türkiye’de geçen 10 yıl içinde 335 bin araç üretildi. Bu yıl ise Corolla Verso, Corolla Sedan ve Station Wagon modellerinden toplam 140 bin adet üretim hedefleniyor. Toyota Türkiye’de 3 bin 100 kişi istihdam ediliyor. Şirketin hedeflerine ilişkin rakamsal ve net hedefler vermekten kaçınan Toyota yetkilileri, Türkiye ekonomisine olan güvenlerinin yüksek olduğunu ve Türkiye’nin fırsatlar içerdiğini vurguladılar.
       Geçtiğimiz hafta artırılan ÖTV’nin yabancı otomotiv şirketlerinin yatırım kararlarına etkisi olup olamayacağı sorusunu ise Kobayashi, “Bu karar satışları etkileyecek ve pazar küçülecektir. Hükümetin istikrarı sağlayıcı kararlar alması önemli. Bu tür kararlar kalıcı çözümler sağlamalı. Yerel üreticiler için önemli” şeklinde yanıtladı ve yatırım kararlarını etkileme konusuna bir açıklık getirmedi.
       Maliye Bakanlığı, artan otomotiv ithalatını dizginlemek amacıyla geçen hafta binek araçlardaki ÖTV’yi 7-9 puan arasında artırmıştı.
       
SEKİZ YILLIK SATIŞ REKORU
       Toyota Avrupa’nın Başkanı ve CEO’su ayrıca Toyota Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanı Shinichi Sasaki ise Toyota’nın küresel satışlarının 2004 sonunda 7.4 milyon adet olarak hedeflendiğini, Avrupa satışlarının ise 900 bin adeti aşmasının beklendiğini belirterek Toyota’nın Avrupa’da ardı ardına sekizinci yıl satış rekoru kırmış olduğuna işaret etti.
       Toyota’nın Avrupa’daki kapasitesinin 2005 yılı için 775 bin araç olarak belirlendiğini söyleyen Sasaki, Türkiye’nin hacim artırmaya yönelik operasyonlarda her zaman güçlü bir aday olduğunu vurguladı.
       Toyota’nın operasyonlarında Türkiye’deki iç piyasadan tedarik kullanma politikası yürüttüğünü belirten Sasaki, “Bu yıl iç piyasadan 700 milyon euro parça tedariki sağladık. Bu rakam geçen yıl 230 milyon euro olmuştu” dedi ve iç piyasada parça üreticileriyle ilişkilerini artıracaklarını ve gerekli desteği yapmaya devam edeceklerini söyledi.
       
HEDEF LİDER İHRACATÇI OLMAK
       Sasaki, Toyota Türkiye’nin Ekim ayı sonuçlarına göre Türkiye’deki en büyük otomotiv ihracatçısı konumuna geldiğini belirterek,”Amacımız yılı ülkenin bir numaralı ihracatçısı olarak tamamlamak” dedi.
       Sasaki, Toyota Türkiye’nin 2004 sonunda 1.6 milyar Euro ve 130 bin adet ihracat gerçekleştirmeyi beklediğini söyledi.
       Soruları yanıtlayan Toyota Avrupa ve Afrika Grubu sorumlularından Kunio Komada ise Türkiye’de pazar paylarının Eylül sonu itibariyle yüzde 4.1 olduğunu ve sekizinci konumda yer aldıklarını belirterek, daha iyi konumda olmayı umut ettiklerini söyledi.
       Avrupa’daki pazar paylarının ise yüzde 5 civarında olduğunu belirten Komada, bu rakamların fırsatlar olduğunu gösterdiğini söyledi.
       Türkiye pazarındaki dizel yakıt kalitesindeki problemlerin dizel motor üretimi konusunda sorunlara sebep olduğunu hatırlatan Komada, 2005 ten itibaren piyasaya kaliteli yakıtın girmesiyle bu sorunun çözülmesini beklediklerini söyledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları