Home page
Haber Menüsü



Güney Koreli elektronik üreticisi Samsung, dünyanın ilk 5 mega pixel çözünürlüğe sahip cep telefonu modeli olan SCH-S250'i Pazartesi günü piyasaya sürdü.

 
Kablosuz tren kaçmasın!
Kablosuz hayatın sağlayacağı ticaret olanakları, kablosuz olarak sağlanabilecek hizmetler önümüzdeki yıllarda iyiden iyiye şekillenecek.
Güventürk Görgülü
NTV-MSNBC
    26 Ekim 2004—  Günümüzde ve gelecekte değişik şekillerde de olsa hakimiyetini sürdürecek gibi görünen bilgisayar, internet ve cep telefonlarına dayalı iş modellerinin ortaya çıkışı, teknolojideki bazı önemli sıçrama noktalarına dayanıyor; bilgisayarın ortaya çıkması ve ardından dijital teknolojinin geliştirilmesi gibi. Örneğin, elektrikle çalışan ilk analog bilgisayar MIT’de (Massachusetts Institute of Technologhy) Dr. Vannevar Bush tarafından çalıştırıldığında, tarihler 1925’i gösteriyordu. İlk elektrikli dijital bilgisayar ise 1939’da Iowa’da John Vincent Atanasoff ile Clifford Berry tarafından modellendi ve 4 yıl sonra çalışmaya başladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Güventürk Görgülü: Biraz yaratıcı olma zamanı!
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İnternetin temeli ise 1960’lar boyunca yapılan çalışmalarla atıldı. Motorola firmasında çalışan mühendis Dr. Martin Cooper kendi geliştirdiği mobil telefondan sokakta ilk görüşmesini yaptığında ise tarih 1972’ydi.
       Sözünü ettiğim, birinci kuşak olarak tanımlanan bu teknolojiler 1980’ler ve 90’lar boyunca ikinci, üçüncü kuşağa geçerek yaygınlaştılar ve hayatımızın bir parçası haline geldiler. Şimdilerde ise cep telefonlarında 3. nesil (3G), bilgisayar ve internette WiFi (Kablosuz Erişim) teknolojileri hızla yaygınlaşıyor.
       
KABLOSUZ GENİŞ BANT GELİYOR
       Halen cep telefonları üzerinden GPRS teknolojisiyle sağlanan kablosuz internet erişimi, yavaş ve verimsiz olması nedeniyle yerini kablosuz geniş bant erişimine bırakıyor. Kısaca WiFi (Wireless Fidelity) olarak tanımlanan bu teknoloji, kablo, kiralık hat, DSL, gbi bir geniş bant erişim noktasının yerel bir kablosuz ağ aracılığıyla (WLAN) belirli bir bölgede çok sayıda kullanıcıya paylaştırılmasına dayanıyor.
       Şu an kullanılan teknolojiyle kablosuz yerel ağ erişimi sağlayan bir “baz istasyonu” yaklaşık 100 metrelik bir yarıçapta etkili oluyor ve aynı anda 80-100 civarında kullanıcıyla hizmet verebiliyor. ABD’de önceleri işyerlerindeki yerel ağları kablosuzlaştırmak için kullanılan bu yöntem, kısa sürede otellere, iş merkezlerine, restoranlara ve sokaklara yayılmış durumda. Sokakta, alışveriş merkezinde veya otelde kablosuz erişim sağlayan noktalara “hotspot” adı veriliyor ve bu noktalardaki erişim “Kablosuz Servis Sağlayıcılar” tarafından sunuluyor.
       
KULLANICI SAYISI 70 MİLYONU BULACAK
       Yapılan araştırmalara göre önümüzdeki 3-4 yıl içinde dünyada kablosuz ağ kullanıcılarını sayısının 75 milyonu, hotspot sayısının ise 230 bini aşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de hotspot sayısı şu anda 70 civarında bulunuyor.


       Çeşitli internet siteleri dünyanın neresinde hotspot var, bu hotspot kim tarafından işletiliyor, ücretli mi ücretsiz mi gibi bilgileri size anında verebiliyorlar. Örneğin New York’ta bu sitelerden birine giren bir kablosuz kullanıcı, İstanbul’a geldiğinde İstiklal Caddesi’nde veya Akmerkez’de bir cafede otururken dizüstü bilgisayarından kablosuz olarak internete bağlanabileceğini biliyor.
       ABD’de şu anda hotspot oluşturma; yani “kablosuz servis sağlayıcılık” franchising modeli ile hızla yaygınlaşıyor. Büyük telokomünikasyon şirketleri, sokak sokak hotspot oluşturan küçük girişimciler aracılığıyla kablosuz abone sayılarını her gün biraz daha artırıyorlar ve aralarındaki roaming anlaşmalarıyla birbirlerinin kablosuz abonelerine de hizmet verebiliyorlar.
       Aynı küçük girişimciler, oluşturdukları hotspotların yanına “internet kiosk” eklemeyi de ihmal etmiyorlar. Yine franchising modeliyle kurulan Internet kiosklar, ülkemizde yaygın olarak sunulan internet cafe hizmetinin halka açık alanlarda ATM makinesi benzeri makinelerle sunulması anlamına geliyor. Bu noktalarda internet erişimi yanında kontörlü kartlara kontör alımı, fatura ödemesi ve benzeri hizmetler de gerçekleştirebiliyor. Makinelerden çıktı almak istediğinizde de alt kısımda bulunan termal yazıcıdan faydalanabiliyorsunuz.
       
HAFTALIK ÜCRET 30 DOLAR
       ABD’de bu yöntemle kablosuz internet için saatlik olarak 3-4 dolar, günlük olarak 7-8 dolar haftalık olarak da 25-30 dolar civarında bir maliyet ödeniyor. Ancak özellikle ABD’de yapılan kitlesel yatırımlarla kısa bir süre içinde bu maliyetlerin çok aşağı çakilmesi, hatta kent merkezleri için erişimin ücretsiz hale gelmesi yüksek olasilik.
        Bunun en yakın örneği geçtiğimiz günlerde ABD’nin dördüncü büyük kenti Philadelphia’da yaşandı. Kent merkezinde 215 kilometrekare alanda kablosuz internet hizmeti sağlayacak binlerce verici yerleştirililmeye başlandı.
       Bilgisayarlardaki Wi-Fi standartları ile uyumlu çalışan bu vericiler, sokak lambalarının tepelerine takılıyor. Proje tamamlandığında kentin tüm mahalleleri kablosuz genişbant erişime sahip olacak. Toplam maliyeti 10 milyon dolar, yıllık bakım maliyeti 1.5 milyon dolar olarak açıklanan bu hizmetin belediye tarafından çok küçük bir bedelle veya tamamen ücretsiz olarak sağlanması düşünülüyor.
       
HEP GERİDEN GELDİK!
       Birinci kuşak denilen teknolojiler ilk ortaya çıktığında; örneğin bilgisayarların şekillenmeye başladığı 1925’te veya 1939’da Türkiye coğrafyasının tamamı bambaşka bir dünyada yaşıyordu ve o dünyada ne dijitalinden ne de analogundan bir bilgisayara yer yoktu... internetten veya mobil telefonlardan söz edilmeye başlandığı 1970’lerde ise ülkemiz yine “eller aya biz yaya” edebiyatının en heyecanlı sayfalarını çevirip duruyor, aynı sayfaları okumaya doyamayıp, bir daha bir daha okuyordu. 1970’lerde eller aya biz de yaya olunca, 80’lere ve 90’lara ister istemez “treni kaçırmış” bir halk olarak girdik ve hakkını vere vere, öyle de yaşadık.
       Şu anda; yeni nesil teknolojilerin yaygınlaşmaya başladığı şu günlerde ise 30’lardan 60’lardan 70’lerden farklı olarak artık treni kaçırmak bir yana; yeni gelişen teknolojiler öyle bir hızla Türkiye’ye giriyor ki, sokakta insanların elinde bir alet gördüğünüzde “herhalde bunu satın almak için Japonya’da, Finlandiya’da veya Amerika’da piyasaya çıkacağı gün fabrikanın önünde sabahladı” diye düşünüyorsunuz.
       Gelecek, kablosuz internet erişimi, mobil iletişim ile bunların giderek düşen maliyetleri ve bu ortamlar arasındaki ilişkiler üzerine şekilleniyor. ABD gibi neredeyse solunan havanın bile özel şirketler tarafından satıldığı bir ülkede kablosuz internet erişiminin belediye tarafından ve üstelik de ücretsiz olarak sağlanması düşünülebiliyor.
        İşte esas devrim de burada zaten; kablosuz internet erişiminin ortaya çıkartacağı ticaretin boyutu, kablosuz servis sağlama ile ortaya çıkabilecek ekonominin boyutunun öylesine üzerinde ki ABD’de kablosuz erişim hizmetinin belediye tarafından ücretsiz veya çok düşük bir bedelle sağlanan bir hizmet olarak görülmesi normal karşılanıyor.
       Şu anda binilmesi gereken tren, kablosuz hayatın iş modellerine doğru hızla yol alıyor. Kablosuz hayatın sağlayacağı ticaret olanakları, kablosuz olarak sağlanabilecek hizmetler önümüzdeki yıllarda iyiden iyiye şekillenecek.
       
YENİ YAŞAM TARZI ORTAYA ÇIKACAK
       Masaüstünde kendi kendine duran, hesap yapmaya veya yazı yazmaya yarayan bir bilgisayar internete bağlandığında hayatımızı nasıl değiştirdiyse; “mobil telefon” nasıl bambaşka bir yaşam tarzı yarattıysa “mobil internet” kavramı da hayatımızı o kadar değiştirecek gibi görünüyor.
       Bu yeni hayatta nasıl bir ticaret modeli geliştirilebilir, hangi pazarlama teknikleri ortaya çıkartılabilir, mobil internetten ne gibi hizmetler sunulabilir, hangi yazılımlarla hangi ihtiyaçlar karşılanabilir şimdi bunları düşünme ve tasarlama zamanı.
       Türkiye’de yaşayan insanlar sanayi devriminden bu yana ilk kez, doğru yöne giden bir trene atlamış durumda. Şu anda yük vagonunda bile olsak en azından o kadar da “yaya” değiliz. Trenin lokomotifine doğru gidecek deneyim de sermaye de, insangücü de bu ülkede mevcut. Biraz ileriye doğru bakabilmek, hızlı düşünmek ve hızlı hareket etmek gerekiyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları