Home page
Haber Menüsü


Kötü Eğitim (Bad Education)  
İki oğlan çocuğunun 1960’lı yıllarda, bir Katolik okulunda tacize uğramaları hakkında çok mahrem bir yapıt; ama aynı zamanda çok kişisel bir Almodóvar filmi.  
   
 
 
   
NTV-MSNBC
 
    15 Ekim 2004 —  ‘Paramparça Aşklar, Köpekler’den Gael García Bernal ile ‘Konuş Onunla’dan Fele Martinez, Pedro Almodovar’ın son filmi ‘Kötü Eğitim’de harikalar yaratıyorlar.  

   
 
       
    MSNBC News Filmler, sinemalar, seanslar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Yıl 1980. Genç ve başarılı yönetmen Enrique, bir sonraki filmi için konu bulmaya çalışmaktadır. Ignacio adında genç bir oyuncu onu ziyarete gelir ve kendi okul deneyimleri hakkında harika bir öykü bırakır.


       Enrique bu genç adamı en başta hatırlamaz ama öyküyü okudukça anıları canlanır ve ortak bir geçmişleri olduğu ortaya çıkar:
       “Bir Katolik okulunda müdür ve öğretmen olan Peder Manolo, Ignacio adlı bir öğrencisine tutulmuştur. Ignacio’nun, sınıf arkadaşı Enrique ile yakınlığını kıskandığında, Enrique’yi okuldan atarak rakibini saf dışı eder.”

       Yeni filmin konusu belli olmuştur: Artık birer yetişkin olan Enrique ve Ignacio’nun, sapık rahipten intikam alması. Melodram, büyüleyici “kötü kadın” Ignacio’nun ateşlediği cinsel saplantılarla dolu kara bir gerilime dönüşür. Bir dizi geriye dönüşle gerçek çocukluk anıları hayallere karışırken, “kötü eğitim”e dair yıllarca saklanan gerçekler açığa çıkar, sırlar ortaya dökülür, kurbanlar, günahkârlar, tacizciler ve kahramanlar hızla birbiriyle yer değiştirir…
       “Kötü Eğitim”, Almodóvar’ın tüm geçmiş çalışmalarını özetleyen itinalı bir kolajı andırıyor. İnsanın kimliği ve gerçekler ile uğraşan, kaderci, renkli, canlı, bazen aşırı süslü, çoğu zaman da haddinden fazla cesur bir film. Çok katmanlı bir dram, sanat, sanatçı, cinselliğin karmaşık doğası, zaman ve çocukluk üzerine bir film içinde bir film.


       
BİR ANEKDOT
       Madrid, 1980. Enrique Goded, 27 yaşında olmasına rağmen üç film yönetmiş başarılı bir yönetmendir. Dördüncü filmi için bulvar gazetelerinden hikaye bakınmaktadır. Bir olay özellikle ilgisini çeker ve gazeteden o haberi keser: Tayvan’da bir hayvanat bahçesinde, ziyaretçilerin çok yoğun olduğu bir saatte, bir kadın kendini timsah havuzuna atmıştır ve tek bir ses bile çıkarmadan, timsahlar onu parçalarken bir tanesine sarılmıştır.
       
YÖNETMENİN YORUMU...
       Bad Education’ı çekmek zorundaydım. Bir saplantı haline gelmeden sistemimden çıkartmam gerekiyordu. On yıldır senaryo üzerinde çalışıyorum ve eğer bıraksanız bir on yıl daha böyle gider.’ Farklı kombinasyonların çokluğu yüzünden ‘Bad Education’ın son hali post prodüksiyonda ortaya çıkmış.


        ‘Bad Education’ çok içten bir film ama tam olarak otobiyografik değil. Yani okuldaki hayatımdan ya da film işine ilk girdiğim zamanlarda öğrendiklerim ve yaşadıklarımdan yola çıkmıyorum sadece, yine de filmdeki üç zaman kesiti, benim hayatımdaki zaman kesitlerine uyuyor (1964, arada 1977 ve 1980). Tabii ki anılarım önemliydi. Herşeyden önce filmin geçtiği yerlerde, filmin geçtiği zamanlarda yaşadım.
       ‘Bad Education’, beni kötü eğitmiş olan rahiplerden aldığım bir intikam değil; eğer öyle olsaydı, intikam almak isteseydim, kırk yıl beklemezdim. Kilise beni hiç ilgilendirmiyor. Film, o zamanda geçiyor olsa bile, 80’lerin başındaki Madrid’den ibaret değil. Beni ilgilendiren 60’ların baskıcı tutumundan sonra, İspanya’nın 80’lerde yaşadığı özgürlük. Bu yüzden o dönemlerde çocuk olan kahramanların 80’lerde yetişkin olarak yaşadıkları beni ilgilendiriyor.
       Film içinde komedi unsurları olsa da (Javier Cámara’nın canlandırdığı karakter), bir komedi filmi değil; filmde çocuklar şarkı söylüyor olsa da film çocuklar için bir müzikal değil; bu bir ‘film noir’ ya da en azından ben öyle olduğunu düşünmekten keyif alıyorum.’
       ‘Bad Education’ tam anlamıyla bir ‘film noir’. Okulda, öğrencilerin yatakhanesi siyah, rahiplerin cüppeleri siyah, karakterlerin kaderi siyah. ‘Noir’ Fransızca siyah anlamına geliyor ve Fransızlar ölmek üzere olan bu tarzı canlandırdılar.
       
BİR SIĞINAK VE AYNA OLARAK SİNEMA

       Sinemanın, yalnızlar ve katiller için bir sığınak olduğu fikrinden hoşlanıyorum. Beyazperdeyi geleceğin aynası olarak değerlendirmeyi seviyorum.
       Juan ve Mr. Berenguer (Gael García Bernal ve Lluis Homar) birini öldürdükten sonra bu sefer de zaman öldürmek için sinemaya giriyorlar. Akşam üç sebeple karanlığa doğru ilerliyor: Gökyüzü fırtına habercisi ve girdikleri sinema salonunda her ikisi de Zola uyarlaması olan, iki ‘film noir’ Fransız filmi oynuyor; “La bête humaine” (Renoir) ve “Thérèse Raquin” (Marcel Carné). Filmlerdeki hikayeler Akdeniz gecesine karanlığın çökmesini bekleyen iki adamın hikayesiyle benzerlikler gösteriyor.
       
       Gael García Bernal
       Oyuncu anne babadan Meksika’da dünyaya geldi. Gael oyunculukla çok genç yaşta tanıştı. “Teresa” dizisindeki rolü ile televizyona adım atan Gael faklı ülkelerdeki (Meksika, İspanya, İngiltere) farklı projelerde çalıştı.
       Londra’daki Central School of Speech and Drama’da okudu. En kayda değer filmleri arasında “Amores Perros” (Alejandro González-Iñárritu), “No News From God” (Agustín Díaz Yanes), “And Your Mother Too” (Alfonso Cuarón), “Vidas privadas” (Fito Paez) ve “The Crime of Father Amaro” (Carlos Carrera) var. Bu yıl “Bad Education”la beraber, “The Motorcycle Diaries”( Walter Salles)’de de yer aldı.
       2001 Venedik Film Festivalinde “ And Your Mother Too” ile Marcello Mastroianni Ödülü aldı.


        Fele Martínez
       29 yıl önce Alicante’de doğdu. Fele Martínez genç İspanyol sinemasının ihtiyacını duyduğu aktörlerden. Madrid Real Escuela Superior de Arte Dramático (Royal School of Dramatic Art)’da eğitimini almış olan Martinez, daha sonra Antonio Madonna’nın özel okulunda derslere devam etti.
       “Thesis”(Alejandro Almenábar,1996) ile en iyi aktör dalında Goya ödülünü aldı. Şu ana kadar 30 filmde rol almış olan Martinez’in en kayda değer filmleri arasında; “Open Your Eyes” (Alejandro Amenábar), “Sleepless in Madrid” (Chus Gutiérrez), “The Lovers of the Artic Circle” (Julio Medem), “Black Tears” (Ricardo Franco), “April Captains” (María de Medeiros), “Talk to Her” (Pedro Almodóvar) ve “Darkness” (Jaume Balagueró) bulşunmaktadır.
       Son macerasını tiyarto ile yaşayan başarılı oyuncu Woody Allen’ın oyunu “Play It Again, Sam”de rol aldı.
       
       Yönetmenin Filmografisi
* 1974-1979 Super-8mm ile çektiği kısa filmler ve 16mm çektiği Salome
* 1980 Pepi, Luci, Bom
* 1982 Labyrinth of Passions
* 1983 Dark Habits
* 1985 What have I done to deserve this?
* 1985 Trayler para amantes de lo prohibido
* 1986 Law of Desire
* 1987 Women on the Verge of a Nervous Breakdown
* 1989 Tie Me Up, Tie Me Down!
* 1991 High Heels
* 1992 Acción mutante, by Alex de la Iglesia (Prodüktör)
* 1993 Kika
* 1995 Flower of my Secret
* 1995 Tengo una casa, by Mónica Laguna (Prodüktör)
* 1996 Pasajes, by Daniel Calparsoro (Prodüktör)
* 1997 Live Flesh
* 1999 All About my Mother
* 2000 Devil’s Backbone, by Guillermo del Toro (Prodüktör)
* 2001 Talk to Her
* 2002 My Life Without Me, by Isabel Coixet (Prodüktör)
* 2003 Chill Out!, by Félix Sabroso & Dunia Ayaso (Prodüktör)
* 2003 Bad Education
* 2004 The Holy Girl, by Lucrecia Martel (Prodüktör)
       
       Filmin Künyesi
       Yönetmen: Pedro Almodóvar
       Senaryo: Pedro Almodóvar
       Görüntü Yönetmeni: José Luis Alcaine
       Kurgu: José Salcedo
       Müzik: Alberto Iglesias
       Yapımcı: Agustín Almodóvar, Pedro Almodóvar
       Yapım yılı ve ülkesi: 2004, İspanya
       Tür: Dram
       Süre: 105 dakika
       Dağıtımcı: Medyavizyon


       
       Oyuncular
       Gael García Bernal (Angel/Juan/Zahara)
       Fele Martínez (Enrique Goded)
       Javier Cámara (Paquito)
       Daniel Giménez-Cacho (Peder Manolo)
       Lluis Homar (Mr. Berenguer)
       Francisco Boıra (Ignacio)
       Francisco Maestre (Peder José)
       Juan Fernández (Martín)
       Ignacio Pérez (Çocuk Ignacio)
       Raúl García Forneiro (Çocuk Enrique)
       Alberto Ferreiro (Enrique Serrano)
       Petra Martínez (Ignacio´nun annesi)
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları